Landerd

Wijst- en waterwandeling bij Natuurcentrum De Maashorst

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Natuurcentrum De Maashorst verzorgt zondag 1 juli een mooie, historische wandeling over wijst en water. De wandeling wordt begeleid door ervaren natuurgidsen van het IVN. De wandeling start om 10.30 uur bij het natuurcentrum. Deelnemende volwassenen betalen 3 euro en kinderen 2 euro. Er wordt een wandeling gemaakt langs de Venloop, door het beekdal en over de wijst. Met een beetje geluk zijn daar vooral zomerse hooiland- en moerasplanten te vinden. Stevige, hoge schoenen of laarzen worden aangeraden.

Het wijstverschijnsel is iets heel bijzonders. Het komt heel weinig voor, maar
is goed waarneembaar op een viertal plaatsen in en om Natuurgebied De Maashorst, onder andere op een plek op loopafstand van het natuurcentrum. Doordat er lang geleden een aardbeving plaatsvond, is er een breuk in de bodem ontstaan. Een vreemd gevolg hiervan is, dat in de zg. wijstgebieden hooggelegen gronden nat zijn en lage delen droog. Dit heeft grote gevolgen voor de flora en de fauna. Kenmerkend is het oranje ‘roest’-water dat zichtbaar is in sloten en vijvers. En... in Uden en omgeving heten opvallend veel mensen Verwijst of van der Wijst.

Hoe is het wijstverschijnsel ontstaan? Waar komt het voor? Wat kun je ervan zien? Welke dieren en planten kun je er vinden? Allemaal vragen rond dit
thema waar de gidsen antwoorden op hebben. Achtergrondinformatie is ook te vinden op de website en in de tentoonstelling van het natuurcentrum.

Meer informatie is te vinden op de website: www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties