Landerd

Jeugdconsulenten Marieke de Ridder en Jessie de Leijer

'Wij helpen ouders de weg te vinden in het doolhof van de jeugdhulp'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Ieder kind in Reek, Schaijk en Zeeland moet veilig kunnen opgroeien. Soms kun je als ouder/opvoeder daar wat ondersteuning bij gebruiken. Het eerste aanspreekpunt bij vragen is het zogeheten team preventie. Sinds een jaar wordt dit team bijgestaan door de jeugdconsulenten Marieke de Ridder (rechts op foto) en Jessie de Leijer. Deze twee dames kennen de weg in de wereld van de jeugdhulp. Samen met de ouders kijken ze wat de hulpvraag precies is en hoe daar het beste invulling aangegeven kan worden.

De jeugdconsulenten in Landerd zijn een jaar geleden van start gegaan. Marieke (39) en Jessie (28) brengen allebei hun eigen ervaring en deskundigheid mee. Het is een voordeel dat ze allebei al in de regio werkten, waardoor ze ook in Landerd snel de weg konden vinden.

Team preventie
Het eerste aanspreekpunt voor ouders en opvoeders is altijd het team preventie. Dit bestaat uit de preventiewerkers jeugd Nettie Nabuurs en Tobias Jubbega en jeugdverpleegkundigen Esther Thijssen en Suzanne Hubers. “Die staan met hun voeten in de spreekwoordelijke klei”, verduidelijkt Marieke. “Ze zijn heel eenvoudig te benaderen en hebben ook contact met onder meer de basisscholen. Zij bieden een stukje ondersteuning in de opvoeding. Als na een aantal gesprekken blijkt dat het niet voldoende is of dat andere hulp noodzakelijk is dan worden wij ingeschakeld.”

De preventiewerkers helpen bij de overdracht naar een van de jeugdconsulenten door samen een plan van aanpak in te vullen. “Waar het ene begint, houdt het andere zeker niet op”, vervolgt Marieke. “De samenwerking is heel goed. Het team preventie heeft veel aandacht voor jongeren. Zij zijn allemaal heel erg betrokken. Wij kunnen soms net iets verder kijken. We kunnen niet voorkomen dat jongeren bijvoorbeeld in aanraking komen met de politie, maar we kunnen ouders en de jeugdige wel ondersteunen en adviseren bij het maken van de juiste keuzes en begeleiden naar eventuele hulpverlening. We hopen dan, samen met de ouders, dat we op deze manier jongeren op het rechte pad kunnen houden.”
Bij kinderen in de basisschoolleeftijd zien de jeugdconsulenten regelmatig dat een kind bijvoorbeeld vastloopt op school of in de thuissituatie. “Als de ondersteuning van team preventie dan niet toereikend is gaan wij samen met ouders en het netwerk kijken wat er nog meer nodig is”, legt Jessie uit. “Soms is hierbij een systemische aanpak van belang waarbij ouders ondersteuning krijgen in de thuissituatie. Daarnaast komt het ook voor dat het belangrijk is om meer duidelijkheid te krijgen in het functioneren van een kind en wordt hiervoor diagnostisch onderzoek ingezet. In beide gevallen gaan we dus met ouders op zoek welke zorgaanbieder hierbij het beste aan zou sluiten.”

Adviserende rol
De jeugdconsulenten verlenen zelf geen zorg. Ze helpen juist bij het vinden van die zorg. “Dat gebeurt altijd vanuit een adviserende rol”, vertelt Jessie. “Wij gaan naast de ouders staan om samen met hen naar een oplossing te kijken in het doolhof van de jeugdhulp. Dat is overigens altijd op basis van vrijwilligheid. We streven er iedere dag naar om de communicatie tussen hulpzoeker en aanbieder zo kwalitatief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Privacy van kinderen en ouders staan daarbij hoog in het vaandel.”

Als bijvoorbeeld de basisschool een probleem signaleert dan kunnen zij anoniem voor advies bij de jeugdconsulenten terecht. “Ouders beslissen uiteindelijk of zij wel of niet met ons in gesprek willen”, gaat Jessie verder. “Wanneer die het anders zien en niet verder willen dan houdt het voor ons op. Alleen bij echte zorgen en direct gevaar wordt Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming ingeschakeld.”

Eigen kracht
Wanneer ouders open staan voor advies en hulp dan wordt gekeken wat de beste keuzes zijn. “Eerst kijken we naar de eigen kracht”, zegt Jessie: “Daarna komen vragen als: Wat is nodig? Wat is passend? Hoe lang zijn de wachttijden? Waar kunnen we terecht? Welke expertise is nodig? Het is jammer als je op de verkeerde plek terechtkomt, bijvoorbeeld door goed bedoelde tips van buren of familie. Wij proberen ouders en kinderen te behoeden voor een dwaalspoor in jeugdhulp. Er zijn zoveel aanbieders en zoveel verschillende methodes dat het voor ouders soms niet te overzien is. In principe ligt de regie bij de ouders, maar wij houden altijd een vinger aan de pols. Soms wordt het hen gewoon te veel en dan nemen wij het even over. Ons doel is altijd om de gezinnen echt te helpen met zoveel mogelijk zorg op maat.”

Goede doorloop
Marieke en Jessie zijn allebei erg te spreken over de gang van zaken in jeugdzorgland in Landerd. “De verschillende partijen, zoals scholen, team preventie en de WMO, weten elkaar snel te vinden”, zegt Jessie. “Het is eenvoudig om snel te schakelen en overleggen. Dat gebeurt met toestemming en/of anoniem, maar het liefst met ouders erbij. De eerste winst is een goede doorloop en kortere wachttijden. Die korte lijntjes zijn heel fijn. Ook binnen het gemeentehuis krijg je dingen snel geregeld. Het hoeft niet over drie schijven, maar kunt rechtstreeks terecht op de plek waar je moet zijn. Dat is het voordeel dat Landerd dit in eigen beheer heeft genomen en niet langer uitbesteedt aan een externe partij.”

Toch willen de jeugdconsulenten daar ook een kleine kanttekening bij maken. “Het is in jeugdzorgland niet allemaal even rooskleurig hoor”, baalt Marieke. “De wachttijden bij sommige partijen zijn erg lang, te lang eigenlijk. Doordat we het nu in eigen beheer hebben, wordt het wel beter inzichtelijk waar het schuurt. Daar is niet direct een oplossing voor, maar wellicht dat we in de toekomst iets met die inzichten kunnen.”

Overzichtelijker
Marieke en Jessie willen als jeugdconsulenten het komende jaar de samenwerking met andere partijen nog meer verstevigen. Vanaf januari krijgen ze hulp van Manon van Hal om dit waar te maken. “Het is mooi om te zien hoe zo'n kleine gemeenschap de krachten zo goed bundelt”, vinden ze. “In 2021 hopen we jeugdhulp in Landerd overzichtelijker te maken, ons netwerk uit te bereiden en blijven we ernaar streven om ouders en kinderen naar de juiste plek te begeleiden.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties