Landerd

Voorzitter Rinus van den Heuvel over voortbestaan Landerdse Omroep Stichting

‘We moeten de identiteit van de lokale omroep bewaken’

Door Siem van Merwijk

LANDERD - Bezuinigingen en herindelingen zorgen ervoor dat het aantal lokale omroepen sterk zal afnemen in de nabije toekomst. Dit maakt de toekomst van lokale omroepen onzekerder dan ooit en de Landerdse Omroep Stichting (LOS) vormt hierop geen uitzondering. Binnenkort verschijnt er een rapportage die doorslaggevend is voor de toekomst van de lokale omroep in Landerd. Arena sprak met voorzitter Rinus van den Heuvel over de turbulente periode die de LOS tegemoet gaat.

Rinus van den Heuvel (links) in gesprek met een van de vele vrijwilligers van de LOS.

Van den Heuvel werd een aantal jaar geleden benaderd om voorzitter te worden van de Landerdse Omroep Stichting. Ondanks het feit dat hij geen ervaring had met media besloot hij de rol van voorzitter te gaan vervullen en dit doet hij al jaren met succes. Momenteel staat hij voor de grootste uitdaging in zijn voorzitterschap: het behouden van de LOS. Nederland telt namelijk op dit moment nog 260 lokale omroepen, maar als het aan de overheid ligt neemt dit aantal zo snel mogelijk af. Het streven is om de lokale omroepen te laten fuseren in 80 streekomroepen. “Iets waar wij met de LOS natuurlijk sterk op tegen zijn”, zegt Van den Heuvel stellig. Hij is bang dat de identiteit van zijn lokale omroep verloren gaat. “De streekomroep waar de overheid naar streeft, zal in ons geval bestaan uit de lokale omroepen van Uden, Oss, Meijerijstad, Laarbeek, Gemert en Boekel. Lokaal nieuws en programma’s uit die regio’s zijn totaal niet relevant voor mensen uit onze regio en andersom. Ik ben daarom bang dat de lokale bevolking niet meer in hun behoefte wordt voorzien door een streekomroep.”

Samenwerking
Volgens Van den Heuvel zijn de lokale omroepen momenteel nog helemaal niet verplicht om te fuseren. “Daarvoor zou er het een en ander moeten worden aangepast in de mediawet en daarnaast moet het doorslaggevende rapport nog gepubliceerd worden.” Toch denkt de voorzitter dat het weinig zin heeft om nu de kont tegen de krib te gooien. “Samen bereik je altijd meer, het is daarom verstandig om nu al in gesprek te gaan met elkaar. Die veranderingen in de wet zullen er uiteindelijk toch wel komen en ik verwacht dat het over een paar jaar dus wel verplicht is om te fuseren.”
De eerste gesprekken met de andere omroepen zijn al gevoerd en dit stemt Van den Heuvel positief. “We kunnen prima samenwerken met andere omroepen, ook al doen we het uiteraard liever niet.” Een opzet waar Van den Heuvel heil in ziet is de verdeling van zendtijd op de streekomroep, vergelijkbaar met het model van de Nederlandse Publieke Omroep. “Als we dan toch moeten fuseren hoop ik dat we een x-aantal uren in de week zendtijd krijgen waarin wij met de LOS programma’s kunnen blijven maken volgens onze eigen inzichten, alleen dan op een overkoepelend kanaal. Op die manier behouden we toch onze identiteit.”

Nieuwe aanwas
Een andere optie voor de LOS is online gaan, maar dit geniet niet direct de voorkeur voor Van den Heuvel. “Gezien de gemiddelde leeftijd van zowel onze vrijwilligers als de doelgroep is online gaan niet direct iets waar wij op zitten te wachten, maar we zijn er uiteraard wel mee bezig.” Nieuwe aanwas is volgens Van den Heuvel dan ook essentieel voor het voortbestaan van de lokale omroep. “Wat jongere cameramensen, technici en social-mediaspecialisten zijn uiteraard van harte welkom om ons team van vrijwilligers te versterken, het is naar mijn mening zelfs noodzakelijk. Zeker wanneer we in de toekomst volledig online willen gaan.”

In afwachting van het doorslaggevende rapport van de OLON/NLPO (organisaties die gaan over de toekomst van lokale omroepen, red.) heeft Van Den Heuvel een doel: “Wij gaan er alles aan doen om onze lokale omroep te behouden. We zijn dit verplicht aan de veertig vrijwilligers die al jarenlang onvoorwaardelijke inzet tonen, maar ook aan de lokale bevolking. Zij verdienen het immers ook om lokale programma’s en nieuws te blijven kunnen zien op hun tv.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties