Landerd

Verhaal van een inwoner uit Landerd

Wat kun je als buren voor elkaar betekenen?

Door Werkgroep Samen Landerd Samen Erbij

Als werkgroep Samen Landerd Samen Erbij luisteren we graag naar mooie verhalen en goede voorbeelden om eenzaamheid aan te pakken. Deze keer delen we een mooi voorbeeld van buren met aandacht voor elkaar.

Een inwoner vertelt…
"We wonen al ruim 40 jaar in een mooi en hecht buurtje. De leeftijden lopen uiteen. Maar door de buurtvereniging in de straat, burgeren veel bewoners snel in. Ik merkte dat mijn alleenwonende buurman het ook niet altijd even tof had: niemand om tegen te praten als hij thuis kwam van zijn kaart- of dansavond. Of na een mooi ritje op zijn wielrenfiets.

Praatje
Ik besloot om een keer in de week bij de buurman koffie te gaan drinken. Daar merkte ik dat voor hem de dagen lang waren. Hij begreep dat hij niet altijd een beroep op zijn kinderen kon doen, maar soms zat hij echt om een praatje verlegen. Over alledaagse dingen, maar ook over meer intiemere onderwerpen. En soms liet hij ook zijn emotie de vrije loop. Ondanks het feit dat hij een hardwerkende landbouwer was geweest, die bekend stond niet zo snel zijn emoties te laten zien.

Delen van de krant
De krant alleen hebben vond ie te duur. En daar vonden we een aanknopingspunt. We hebben vanaf toen samen onze krant gedeeld. 's-Morgens viel hij bij ons in de bus; in de loop van de ochtend brachten we hem naar de buurman. Meestal achterom omdat er dan even een praatje gemaakt kon worden. En te kijken hoe het er bij hem voor stond En tegen vieren bracht hij hem terug.

Gordijnen
Over het terug brengen hadden we een afspraak: Niets aan de hand dan gooide hij de krant in de brievenbus. Had hij behoefte aan een praatje, dan bracht hij de krant binnen en maakten wij tijd voor een praatje. Het brengen van de krant op de morgen kreeg later nog een functie meer: we hadden afgesproken dat als de gordijnen dan nog dicht waren, we dan een van zijn kinderen zouden waarschuwen. Verder mocht de buurman mee genieten van menig potje avondeten als er bij ons was gekookt en het was teveel voor ons tweetjes.

Vakantie
Als wij op vakantie ging dan miste hij ons. Hij presteerde het zelfs eens om op een mooie zonnige zomerdag naar ons vakantieadres in Harderwijk te komen. Op zijn fietske, even op de koffie. Hij heeft mij geïnspireerd om na mijn werkzaam leven ook lange tochten te gaan maken in Europa.

Dankbaar
We hebben dit allemaal mogen doen en mee beleven tot het leven van de buurman erop zat. En tijdens een van de laatste dagen van zijn leven gaf hij aan hoe dankbaar hij was voor wat wij voor hem hadden betekend. En dat wilde heel wat zeggen, want met zijn erkentelijkheid voor iets uit spreken had hij moeite. Dat was 'toch gewoon'.

En wij?
Wij hebben genoten van de vriendschap die ontstond met de buurman en met zijn gezin. En wij hadden het gevoel dat we samen met de kinderen het leven van onze buurman voorzagen van plezier, zorg, veiligheid en geborgenheid."

 

|Doorsturen