Landerd

Bijzondere initiatieven om elkaar te helpen in coronatijd

Vrijwilligers vormen hart en ziel van gemeenschap

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - In normale tijden zijn vrijwilligers al goud waard, maar met de huidige crisis rondom het coronavirus zijn ze helemaal onbetaalbaar. In deze bijzondere periode is alle hulp voor elkaar van harte welkom: van een dorpsbreed initiatief tot een kaartje in de bus bij iemand die alleen is om te laten weten dat je aan hem denkt. Het is mooi om te zien hoeveel mensen in Reek, Schaijk en Zeeland opstaan om hun steentje bij te dragen. Zij zijn allemaal fantastisch bezig. Deze vrijwilligers vormen het hart en en ziel van hun eigen gemeenschap. Weekblad Arena sprak een aantal van hen, zonder daarbij voorbij te willen lopen aan al die anderen die zich belangeloos inzetten voor hun medemens.

De Landerdse zorgcoöperaties spelen een belangrijke rol bij het opzetten en verbinden van initiatieven en ideeën. Neem bijvoorbeeld de gezamenlijke oproep om een kaartje te sturen naar iemand om hem/haar een hart onder de riem te steken. Zonder de vele vrijwilligers komt er echter niets van de grond.

Coronahulp
Henriëtte van der Loop zet zich al jaren in voor Zorgcoöperatie Zeeland. Ze doet graag iets voor een ander en coördineert onder meer de vrijwilligers voor D'n Inloop. Samen met preventiewerker volwassenen Helma Vermeer heeft ze een paar weken geleden de facebookpagina Coronahulp Zeeland in het leven geroepen. Op die plek komen vraag en hulpaanbod bij elkaar. “Daar heb ik heel veel aandacht aan besteed”, vertelt ze. “Het is fijn om mensen aan elkaar te koppelen. Zo is het ons gelukt om de laatste wens van een inwoner in vervulling te laten gaan. Daar ben ik echt heel trots op, dat het ons gelukt is om dat waar te maken.”
De pagina kent nog meer succesverhalen. Dagelijks ziet Henriëtte hoe oplossingen gevonden worden voor mensen in Zeeland die door corona in de problemen zitten. “Vrijwilligers blijven zich aanbieden”, vervolgt ze. “Dat is heel erg fijn, want zonder hen krijgen we niets van de grond. Dat wil ik echt even benadrukken hoor. Het doet me goed dat mensen iets voor elkaar willen betekenen. Dat komt denk ik door het ons-kent-onsgevoel. De Zeelanders staan echt voor elkaar op. Dat verdient een groot compliment.”

Bezoekvrijwilliger
Ook in Schaijk is zo'n duizendpoot actief: Elise Vissers. In het dagelijks leven werkt ze in de kinderopvang. Daarvoor neemt ze liedjes op zodat ouders die samen met de kinderen thuis kunnen zingen. Verder is ze onder meer vrijwilliger bij Zorgcoöperatie Schaijk. Al voordat het coronavirus uitbrak, bezocht ze regelmatig een dorpsgenoot die daar behoefte aan had. “Ik dacht: als we met zijn allen één à twee uur in de week besteden aan iemand in het dorp, dan ziet het er veel mooier uit”, vindt ze. “Nu kan ik niet meer op bezoek, maar moet het telefonisch. Omdat ze me niet zien, is het extra belangrijk om een klik te krijgen. Tijdens een gesprek met een mevrouw kwamen we erachter dat ik zwarte Piet was geweest terwijl haar broer Sinterklaas was. Dat zijn leuke dingen.”
Ook voor mensen waar ze normaal gesproken op bezoek ging, bedenkt ze oplossingen. “Voor een van hen heb ik een foto gemaakt van een plantje dat hij voor mij gekweekt had”, zegt ze. “Die foto heb ik bij hem in de bus gedaan. Een telefoongesprek met hem lukt helaas niet vanwege zijn slechthorendheid. Bij een ander wilde ik een tulp brengen, zodat zij kan kijken naar de bloem en aan mij mag denken als ze hem ziet. Ze zat samen met haar poes op schoot in de tuin. Op afstand ben ik gaan zitten en we hebben in het zonnetje gekletst. Dat was gezellig.”

Mantelzorgers
De sociale onthouding legt extra druk op de schouders van mantelzorgers. “Je kunt niet meer bij de zorgvrager op bezoek of je hebt ze juist de hele dag in huis omdat ze niet naar dagbesteding kunnen”, weet Gerrie van Boxtel uit Reek. Ze is een van de leden van de mantelzorgwerkgroep. “De mantelzorgers zijn heel kwetsbaar. Daarom proberen we contact met ze te houden door te bellen en te mailen. Ik heb veel mensen gesproken de afgelopen tijd. Het valt me op dat ze best creatief zijn in het bedenken van oplossingen.”
Toch is het risico aanwezig dat het misgaat. “Zorgcoöperatie Reek is altijd bereikbaar”, stelt Gerrie. “Je kunt er terecht met een vraag, maar ook gewoon voor een praatje. Dit gaat lang duren. We moeten zien te voorkomen dat het misgaat. Trek dus op tijd aan de bel. Om de mantelzorgers te laten weten dat we aan ze denken, willen we richting Pasen iets voor ze doen. Gelukkig mogen we in Nederland nog de deur uit om een rondje te lopen. Dan kun je, met inachtneming van minimaal anderhalve meter afstand, ook nog een praatje met elkaar maken.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties