Landerd

Opgestapte wethouder Jos Roelofs blikt terug op bewogen periode

'Voorkeur voor Maashorstgemeente, maar ik kan ook goed leven met opsplitsen'

Door Sergio Boutkan

SCHAIJK – Op 10 juli stapte hij op als wethouder omdat het vertrouwen tussen hem en de Vereniging Herindelen Landerd naar eigen zeggen 'compleet aan flarden' was. Jos Roelofs nam deze ingrijpende beslissing op de ochtend na de raadsvergadering waarin een motie van CDA, DS97 en VHL werd aangenomen voor het houden van een referendum over de toekomst van Landerd. “Ik was volledig verrast toen VHL samen met CDA en DS97 plotseling een compleet andere koers ging varen.”

Hoe kijk je terug op deze periode?
Jos Roelofs: “Met gemengde gevoelens. Positief is dat wij als coalitie en ik als wethouder in staat zijn geweest met een herindelingsvoorstel te komen. Net veel mensen hadden gedacht dat dit zou lukken. Ik had een notitie geschreven met als doel opsplitsing van de gemeente Landerd. Ik kreeg daarvoor echter geen bijval van de coalitie, die Landerd liever als geheel wilde onderbrengen in een nieuw te vormen Maashorstgemeente. Vervolgens ben ik heel veel mensen in Schaijk gaan bellen met de vraag 'Willen we naar Oss?'. Ja zeker, kreeg ik te horen. Maar een Maashorstgemeente vonden de meesten eigenlijk ook wel een goed idee, met name de jongeren. Het lag allemaal niet zo scherp. We zijn toen met het voltallige college met veel passie aan de slag gegaan en met een goed onderbouwd voorstel gekomen voor een Maashorstgemeente.
Negatief vind ik vooral de periode na het overlijden van Cees van Dongen. Vanaf dat moment had ik niet echt meer een aanspreekpunt binnen VHL. Cees was binnen de partij eigenlijk het cement tussen de stenen, de bindende factor. Na zijn overlijden liep het niet meer zo goed en kwam ik steeds meer geïsoleerd te staan.”

Het collegevoorstel voor een Maashorstgemeente met Uden en Bernheze, kwam als een verrassing. Hoe zijn jullie tot dat voorstel gekomen?
“Omdat mijn eerdere notitie over opsplitsing van Landerd niet werd omarmd, is het voorstel voor een Maashorstgemeente eruit gekomen. Ook omdat daar in het vorige college al over was gesproken met de raad. De betrokken gemeenten hadden al samen op de hei gezeten, dat wisten ik en vele anderen niet. Daarom kan ik me wel voorstellen dat het plan voor de Maashorstgemeente als een verrassing kwam.”

Het college heeft tevoren gesprekken gevoerd met Bernheze. Hoe keken die aan tegen een Maashorstgemeente met Uden en Landerd?
“We hebben richting Bernheze echt een charme-offensief gevoerd, geprobeerd hen te verleiden. Enkele wethouders van Bernheze voelden echter niets voor een Maashorstgemeente. Dat bleek uit hun hele houding en mimiek. Dat gaat 'm niet worden, wist ik toen.”

De hele coalitie, inclusief VHL, steunde het voorstel. Hoe kan het dan toch mislopen?
“VHL heeft heel lang gezegd dat ze het een prima voorstel vond. Een dag of tien voor de vergadering van 9 juli is de oppositie gaan lobbyen bij VHL voor een volksraadpleging, je zag de contacten met CDA en DS97 steeds sterker worden. De raadsleden van VHL zagen een referendum als een kans om toch opsplitsing voor elkaar te krijgen. Voor de Zeelandse tak binnen onze partij speelde ook de eerdere situatie rond het Kindcentrum nog mee. Daar was het volk óók niet geraadpleegd en dat mocht met een herindeling niet wéér gebeuren, vonden zij. Ik heb toen gezegd: als je hierin meegaat kun je alles verliezen. Het gaat nu niet gebeuren, herindelen.”

Waarom wilde het college geen referendum?
“Wij hebben als college het coalitieprogramma uitgevoerd en daar stond geen referendum in. Verder gaf het presidium aan dat drie informatieavonden voldoende waren. Het college vond, als je dan toch een referendum wilt houden, dat je dit met onderbouwde feiten en cijfers moest doen. Dus niet op basis van emoties, maar met alle voor- en nadelen op een rijtje.”

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat CDA en DS97 de motie voor het referendum gingen steunen. Waarom heeft het college toen niet ingegrepen?
“We hadden kunnen zeggen: we leggen de motie naast ons neer, maar dan was waarschijnlijk een motie van wantrouwen gevolgd en hadden we moeten opstappen. Direct na de vergadering hebben we met de drie wethouders en de fractievoorzitters van PL, RPP en VVD bij elkaar gezeten en heb ik gezegd: ik stap op. PL, RPP en VVD geloofden op dat moment niet dat VHL daadwerkelijk in zee zou gaan met CDA en DS97. Dat was voor hen ónbegrijpelijk.”

Waarom nam je de dag na de vergadering ontslag?
“Omdat de partij me had laten vallen en ik de dagen voor 9 juli, ondanks herhaalde pogingen, geen enkel contact meer kreeg met mijn eigen fractie. Het vertrouwen was voor mij toen helemaal weg. Ik wilde geen wethouder zijn voor een partij die in zee ging met twee partijen die zelfstandig willen zijn. Ons voornaamste item herindelen werd immers te grabbel gegooid.”

Blijkbaar had VHL al afspraken gemaakt met de oppositie. Wist jij daar van?
“Ja, begin juli kreeg ik een nachtelijk telefoontje dat er gesprekken waren gevoerd tussen VHL, CDA en DS97.”

Er komt nu toch een referendum. Een van de opties is toch die Maashorstgemeente. Opvallend is dat aannemers en projectontwikkelaars dit openlijk steunen. Hoe verklaar je deze voorkeur?
“Dat is heel opvallend, want dat doen ze normaal nooit. Ondernemers willen op dit gebied meestal zo onzichtbaar mogelijk blijven. Dat ze nu meer op de voorgrond treden heeft er wellicht mee te maken dat zij voordelen zien in de financiële injectie die De Maashorst krijgt. Verder is een aantal ondernemers echt boos dat VHL mij heeft laten vallen en alle wethouders hebben moeten opstappen.”

Welke van de 6 opties heeft jouw persoonlijke voorkeur?
“Alles afwegend, ook gezien hoe jongeren er tegenaan kijken, toch de Maashorstgemeente. En als dat in eerste instantie niet lukt, dan maar in twee stappen, met Bernheze later erbij. Maar ik kan ook heel goed leven met opsplitsen hoor. Herindelen is in ieder geval noodzakelijk, want Landerd beschikt niet over de kwaliteiten om haar burgers goed te kunnen bedienen. Daar kan ik persoonlijk over meepraten. Ik ben al tien jaar bezig met een woningsplitsing en het is nóg niet geregeld. Dat moet echt niet kunnen. Ik sprak iemand in Oss en daar hadden ze het binnen twee jaar geregeld.”

Op dit moment voelt Bernheze niets voor een Maashorstgemeente. Denk je dat dit nog gaat veranderen?
“Oss zal Heesch vanwege bedrijventerrein Waalboss nooit naar de Maashorst laten gaan en voor Heeswijk-Dinther is het logisch dat ze aansluiten bij Meijerijstad. Niettemin kun je toch voor een Maashorstgemeente van Landerd, Uden en Nistelrode gaan, want die vormen samen het grootste gedeelte van De Maashorst.”

Komt het ooit nog goed tussen jou en VHL?
“Ja hoor, politiek hebben we een verschil van mening, maar op persoonlijk vlak zijn de contacten met leden van VHL gewoon nog goed. Ik kan dat soort zaken goed scheiden.”

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties