Landerd

‘Fusie Landerd-Uden is meest logische en enige gezonde keuze’

VHL gaat verder als Maashorst Vooruit

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD – De Vereniging Herindelen Landerd (VHL) gaat verder als Maashorst Vooruit. Lijsttrekker van de nieuwe partij is huidig VHL-raadslid Jeroen van den Heuvel uit Zeeland.

Waarom een nieuwe partij?
Jeroen: “De voornaamste reden is dat we echt hebben gemerkt dat er meer zit in onze ambitie en behoefte dan we kwijt konden onder de vlag van VHL. Er is nog zóveel te doen waar wij een bijdrage aan kunnen leveren.”

Is de missie van VHL, binnen vier jaar herindelen, mislukt?
“Niet mislukt, want herindelen is overal op de agenda gekomen. Er zijn vergaande gesprekken met de gemeente Uden en er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van een fusie met Uden.”

Wat is het doel van Maashorst Vooruit?
“We willen nu echt doorpakken met de Maashorstgemeente. Binnen de achterban van VHL waren de meningen daarover verdeeld, maar wij denken dat de Maashorst gemeente dé richting is die we moeten kiezen. Daarvoor is het meeste draagvlak onder de bevolking.”

Is dat wel zo? Kijkend naar de uitslag van het referendum kreeg de optie ‘Maashorstgemeente met Landerd, Uden en (een deel van) Bernheze’ de meeste stemmen. De optie ‘opsplitsen’ kreeg echter meer stemmen dan ‘samengaan met Uden’. Wat vinden jullie van het idee om een enquête te houden om duidelijk te krijgen wat elk van de drie dorpen wil?
“Dat vinden wij geen goed idee. Wanneer je nu nog een enquête houdt, kom je in tijdnood qua herindelingsproces. Dan blijft Landerd nog eens vier jaar doormodderen en teert de gemeente nog meer in op haar reserves. Dat kan eigenlijk niet langer. Wij willen echt door met Uden. Begin 2018 is het onderzoek naar een fusie tussen Landerd en Uden gereed en wordt duidelijk of deze nieuwe gemeente financieel daadkrachtig genoeg is in de regio. Als dat zo is, is het verstandig om door te pakken met Landerd-Uden en concreet te gaan kijken naar zaken als leefbaarheid in de kernen, het verenigingsleven, accommodaties en voorzieningen. Een proces dat op basis van gelijkwaardigheid moet verlopen. Het is niet zo dat wij aansluiten bij Uden. We gaan echt sámen verder.”

Bij de start van VHL werd gezegd: Wij zijn geen politieke partij. Is Maashorst Vooruit dat wel?
“Ja, we hebben ons echt ontwikkeld als politieke partij, los van het feit dat we sommige dingen anders willen doen. We willen geen oude politiek, maar echt draagvlak creëren en doen wat de inwoners willen.”

Een enquête is dan toch dé manier om daar achter te komen? Het lijkt er nu op dat jullie voor met name Schaijk en Reek bepalen dat een fusie met Uden het beste is.
“Wij hebben de afgelopen twee jaar echt niet met onze vingers in de oren gezeten. Een fusie van Landerd en Uden is de meest logische en enige gezonde keuze. En wij denken dat daar het meeste draagvlak voor is.”

Wie staan er op jullie kieslijst?
“Voor bijna alle partijen is het lastig om invulling te geven aan de kieslijst. Wij hebben in ieder geval minstens tien goede kandidaten die potentieel in de raad kunnen en willen. Vanuit VHL gaan naast mijzelf de huidige raadsleden Rob Steemers en Frans van den Hoogen door. Verder hebben we veel mensen uit Zeeland, zoals Colin Dekkers en Stijn van der Laar en stapt CDA-raadslid Harry van Tiel over naar Maashorst Vooruit. Zeeland is voor ons heel belangrijk. Veel mensen daar voelen zich voorbij gelopen door Schaijk en Reek. Wij willen met Maashorst Vooruit laten zien dat wij er echt voor hen zijn en dat Zeeland niet aan de achterste mem hangt.”

Jeroen van den Heuvel.

|Doorsturen

anton coolen

2017-12-16 09:25:02

Jeroen, veel succes bij de komende verkiezingen. Met Zeeland Vooruit/Maashorst Vooruit.

Voor de duidelijkheid, dit heeft totaal niets met VHL te maken, dat mag duidelijker worden uitgesproken. Gewoon een nieuwe Zeelandse partij. Die uiteraard geen enquête wil. Helemaal te begrijpen. Zeeland wil naar Uden en voor een Zeelandse partij zijn Schaijk en Reek niet belangrijk.

Vanuit jouw perspectief kan ik het begrijpen. Hopelijk komt je wens om wethouder te worden ook uit. Gezien het inwonersaantal van Zeeland is dat ook helemaal terecht. Succes.

Blijf gezond.

Jolwin

2017-12-16 14:03:38

Fijn dat Vooruitstrevend Zeeland terug is, maar dan is toch wel Harrie van Dongen de wethouderskandidaat?

Schaijk

2017-12-18 08:54:28

Mijn stem uit Schaijk hebben jullie! 

Schaijk 2

2017-12-18 11:15:48

Mijn stem uit Schaijk hebben jullie niet!

Schaijk 3

2017-12-18 16:03:02

Mijn stem uit Uden hebben jullie ook!

Nico Degen

2017-12-18 17:27:30

Ik denk dat Ben Brands de beste wethouder is die wij in lange tijd in Landerd hebben gehad, immers bij Harrie van Dongen viel iedereen in slaap vanwege het monotone stem geluid. Bovendien ontbrak het inlezend vermogen totaal.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties