Landerd

Inwoners kunnen meepraten tijdens festival op 24 juni

‘Veel draagvlak voor nieuwe Maashorst-gemeente’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/UDEN - Landerd en Uden vormen vanaf 1 januari 2022 samen een nieuwe Maashorst-gemeente. Doelstelling is een ‘groene gemeente met een stevige ambitie qua dienstverlening, voorzieningen en werkgelegenheid en met sterke kernen rondom natuurgebied De Maashorst’. Bewoners van de zes kernen (Uden, Volkel, Odiliapeel, Schaijk, Zeeland en Reek) zijn de afgelopen maanden op allerlei manieren benaderd om hun inbreng te geven voor het samenstellen van een herindelingsvisie en het uiteindelijke herindelingsontwerp. Aan de vooravond van het ‘Festival gemeente Maashorst’ op 24 juni geven de burgemeesters Henk Hellegers van Uden en Marnix Bakermans van Landerd de actuele stand van zaken. “Er is veel draagvlak voor de nieuwe Maashorst-gemeente.”

De burgemeesters Henk Hellegers (links) van Uden en Marnix Bakermans van Landerd.

“Aan de hand van interviews en ‘challenges’ met bewoners, maar ook uit bijeenkomsten van wijkraden en initiatiefgroepen uit Uden en Landerd zijn de afgelopen tijd diverse thema’s naar voren gekomen”, geeft Henk Hellegers aan. De Udense burgervader somt er een aantal op: “Een vitaal buitengebied; vitale kernen; saamhorigheid en elkaar ontmoeten; voorzieningen en zorg; ruimte, aandacht en respect voor de eigen identiteit van de zes kernen; de relatie kernen-buitengebied en laagdrempelige dienstverlening.”

Thematafels
“Deze thema’s worden, samen met een aantal nieuwe ideeën en filmpjes die recent nog door inwoners zijn aangeleverd, gepresenteerd tijdens het Festival gemeente Maashorst, op 24 juni in en rond Theater Markant”, vertelt Marnix Bakermans. “Er zijn thematafels waar mensen ’s middags of ’s avonds kunnen aanschuiven om mee te praten over belangrijke onderwerpen. Er is ook een tafel zonder thema, mensen kunnen hier zelf het onderwerp bepalen. We hopen aan de verschillende thematafels nog eens een verdiepingsslag te kunnen maken, zodat we de inbreng van de inwoners een goede plek kunnen geven in de herindelingsvisie en het uiteindelijke herindelingsontwerp. Maar het gaat op 24 juni niet alléén over de inhoud. Het festival moet ook gewoon leuk zijn. We willen laten zien wat bewoners voelen bij de nieuwe gemeente Maashorst.”

Oss en Bernheze tegen naam Maashorst
De gemeente Maashorst. Een naam die niet onomstreden is. “Uit de challenges en interviews met inwoners van de Landerdse en Udense kernen blijkt dat er veel draagvlak is voor deze naam”, stellen de twee burgemeesters. “Maar het klopt dat Oss en Bernheze er niet zo blij mee zijn. Oss zegt nadrukkelijk: wij wensen de naam Maashorst niet omdat er te veel associatie is met het natuurgebied. En Bernheze maakt zich zorgen over de samenwerking in het gebied wanneer de naam gemeente Maashorst wordt. We zullen dit meenemen in de besluitvorming, maar uiteindelijk is het de gemeenteraad die hierover beslist. Daarbij speelt het draagvlak onder de bevolking natuurlijk een belangrijke rol.”

Festival gemeente Maashorst
Op maandag 24 juni, tijdens het Festival gemeente Maashorst, krijgen inwoners van Landerd en Uden (nogmaals) de kans om hun ideeën en wensen voor de nieuwe gemeente in te brengen. Het festival is een initiatief van de gemeenten Landerd en Uden in samenwerking met bewoners- en initiatiefgroepen. De dag duurt van 13 tot 22 uur en vindt plaats in Theater Markant in Uden.
Naast de diverse thematafels waar je kunt aanschuiven en meepraten, is er van alles te doen en te beleven.
Zo vertelt futurist Richard van Hooijdonk over de impact van nieuwe technologie op de manier waarop we leven, werken en ondernemen. Socioloog en oud-hoogleraar Gerard Rooijakkers gaat in op het DNA en de identiteit van dorpen, een belangrijk punt voor veel inwoners. Patrick Vermeulen, hoogleraar op de Radboud Universiteit, geeft zijn visie over hoe concreet om te gaan met de inbreng van de bewoners tijdens het festival. Ook aan kinderen en jongeren is gedacht. Zij kunnen meedoen aan een escape room en proberen te ontsnappen uit de Udense raadzaal. Of deelnemen aan een clinic straatvoetbal, een workshop graffiti of tafeltennissen. Verder zijn er muzikale optredens en dansvoorstellingen, is er een proeverij van Maashorst-producten en staan er foodtrucks.

Het volledige programma is te vinden op www.opwegnaargemeentemaashorst.nl

|Doorsturen

Carel

2019-06-19 11:24:19

Aan de inwoners een grote worst voorleggen en je buren niet serieus nemen. Goed bezig heren.

Jan

2019-06-20 17:59:55

wat een walgelijke schijnvertoning! ze hebben in het gehele proces gewoon niet naar de burgers geluisterd. Nep inbreng! waardeloos bestuur en het wordt er met Uden echt niet beter van want deze nieuwe gemeente blijft te klein om invloed te hebben. Jammer dat veel mensen dat niet doorhebben

Mieke

2019-06-20 21:05:58

Hoe je er ook instaat. Dit is natuurlijk totale geldverspillerij en geestelijke zelfbevrediging van Marnix.

Gewoon een sollicitatiebrief schrijven is natuurlijk veel goedkoper.

Ann

2019-06-23 16:39:12

Ik vrees dat door de bestuurlijke samenwerking met Uden de   regels en afspraken van Uden gaan gelden. O.a.Hoge rioollasten en woonlasten,    Ik hoor dat de gemeente Oss  betere regels heeft voor zorg voor inwoners...

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties