Landerd

Vandaag tégen, morgen vóór - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

‘Wij willen géén enquête’. Punt. Dat was vorige week tijdens de voorbereidende raadsvergadering het resolute antwoord van RPP, PL, VVD en Maashorst Vooruit op het voorstel van DS97 om de burgers te vragen naar hun voorkeur voor Oss of Uden bij een herindeling. Deze vier partijen willen Landerd in zijn geheel laten fuseren met Uden en zo’n enquête zou zomaar eens roet in het eten kunnen gooien. Dat moet je niet willen. Een volgende keer kan dat echter omgekeerd zijn. Want burgerinspraak is voor Landerdse politici alleen een principezaak als de wil van het volk in hun straatje past.

Zo was PL ooit vóór burgerinspraak bij de bouwplannen voor een appartementencomplex in Zeeland op het Morgenzonterrein. Het was veel te groot vonden ze. Een paar jaar later presenteren ze zelf een plan voor een nog groter gebouw op hetzelfde terrein, en zijn ze tégen burgerinspraak. De RPP was toen vóór maar is enkele jaren later samen met PL en VVD weer tégen burgerinspraak over een nieuw te vormen Maashorstgemeente. Coalitiegenoot VHL was toen principieel vóór burgerinspraak en bliezen er zelfs de coalitie voor op. Inmiddels zijn ze weer tégen inspraak nu het gaat om fuseren met Uden. Het is natuurlijk heel bijzonder wat ze doen. Eerst sluiten ze als coalitiepartij een verbond met de oppositiepartijen om burgerinspraak af te dwingen. En nu onder de nieuwe naam Maashorst Vooruit sluiten ze wederom als coalitiepartij een verbond met de oppositiepartijen, maar deze keer om burgerinspraak tégen te houden. Daarmee begint het erop te lijken dat de nieuwe coalitie al voor de verkiezingen gevormd is.

Het zal echter niet gebeuren. Want wat is het meest verbazingwekkende aan deze gezamenlijke actie tegen burgerinspraak: de timing. Ze doen dit aan het begin van de verkiezingscampagne. De komende weken gaan PL, RPP, VVD en Maashorst Vooruit dus de straat op om de burgers te vragen om hun stem, nadat ze tegen diezelfde burgers hebben gezegd dat zij hun mond moeten houden over de toekomst van hun dorp. Dan rol je de rode loper uit voor partijen die beter weten wanneer je vóór burgerinspraak moet zijn en wanneer tégen. En dat zijn natuurlijk de Democraten uit Schaijk.

Arie de Kleijn sloeg meteen toe en kondigde afgelopen weekend aan dat er hoe dan ook een enquête komt waarbij de dorpen kunnen kiezen tussen Uden of Oss. Paniek bij PL, RPP, VVD en Maashorst Vooruit. Een enquête tegenhouden ligt al lastig bij de kiezers. Maar een uitslag negeren is andere koek. Want je kunt wachten op de vraag: ‘Als Schaijk kiest voor Oss, wat gaat u dan doen met de uitslag?’ Hef je partij maar op als je dan antwoordt dat het je geen ene moer interesseert wat die Schaijkenaren willen.

Ik schat zo in dat er de afgelopen dagen bij de vier partijen druk overleg is gevoerd over het belang van burgerinspraak. Komende donderdag is het raadsvergadering en gaan ze erover stemmen. Laat ik me eens wagen aan een voorspelling: vóór.

Theo van Duren

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties