Landerd

Uden of Uden - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

‘Deel politiek Bernheze stelt zelfstandigheid ter discussie’, was een tijdje geleden de kopregel boven een artikel in het Brabants Dagblad. De Landerdse partijen die de hele gemeente naar Uden willen brengen, zijn verheugd met zo’n bericht en geven het meteen door aan hun achterbannen: ‘kijk eens mensen, zie je wel? Het kan misschien nog even duren, maar die Maashorstgemeente gaat er echt komen hoor!’

Drie jaar geleden was ik columnist bij een debat tussen de politieke partijen van Bernheze over al dan niet herindelen. Van de 21 raadsleden wilden er 16 zelfstandig blijven. Alleen de raadsleden van D66 en Progressief Bernheze wilden opschalen. Alle opties waren voor hen bespreekbaar, behalve een Maashorstgemeente. Ik heb toen de andere raadsleden gevraagd: ‘stel Bernheze móet gaan herindelen. Wie van jullie vindt het vormen van een Maashorstgemeente met Uden en Landerd dan een optie?’ Niemand.

Afgelopen zondag was er in De Pas een verkiezingsdebat waarbij ik wederom te gast was als columnist. Heel even ging het over herindelen. Alle partijen denken nog steeds hetzelfde. Behalve de VVD. Dus nu zijn er nog maar 15 raadsleden die zelfstandig willen blijven. Maar voor de 6 herindelers blijft gelden: alles is mogelijk maar géén Maashorstgemeente.

Tijdens zo’n middag praat ik natuurlijk links en rechts over die verwoede pogingen van onze Landerdse politici om hun collega’s in Bernheze ‘te verleiden’. Want onverdroten zijn ze doorgegaan met het organiseren van verkennende gesprekken. Eerst met het college, toen met de raad, nog eens met de raad en nog eens tot er echt niemand meer kwam opdagen. Toen nog geprobeerd of de ondernemers van Bernheze zijn op te poken tot een Maashorstrevolte. Helaas. ‘Ze gaan wel erg ver’, vertrouwde een raadslid me toe. ‘Waarom nemen ze ons niet serieus als we zeggen dat we die Maashorstgemeente niet willen?’

Dan moet je dus uit gaan leggen dat ze het zelf donders goed weten, maar dat ze die belofte van een grote Maashorstgemeente nodig hebben om de kiezers over te halen alvast de eerste stap te zetten door een fusie met Uden. En dat hij dus niet verbaasd moet zijn als ze nog bijeenkomsten gaan organiseren met de brandweer van Bernheze of met de verkeersbrigadiers. ‘Maar waarom willen ze per se fuseren met Uden?’, vroeg het raadslid, ‘als ze fuseren met Oss hebben ze meteen die grote Maashorstgemeente.’ Ik legde hem uit dat ze willen fuseren op basis van gelijkwaardigheid. Dat kan wel met Uden en niet met Oss. Hij dacht er zo ongeveer hetzelfde over als ik. Na die gelijkwaardige onderhandelingen mag er gekozen worden uit twee namen voor de nieuwe gemeente: Uden of Uden.

Theo van Duren

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties