Landerd

Burgemeester Marnix Bakermans: 'Tevreden met en trots op het resultaat'

Tweede Kamer geeft alsnog groen licht voor nieuwe gemeente Maashorst

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdagavond alsnog ingestemd met de herindeling van Uden en Landerd, die samen de gemeente Maashorst gaan vormen. De Tweede Kamer nam bij het vaststellen van het wetsvoorstel een amendement aan om binnen drie jaar een evaluatie te houden over het functioneren van de nieuwe gemeente.

Twee weken geleden lag er een amendement van het CDA en GroenLinks op tafel om Schaijk bij Oss te voegen. Een amendement dat het proces om te komen tot een herindeling compleet zou doorkruisen. Burgemeester Henk Hellegers (Uden): “We zijn blij dat we in gesprekken met de indieners van de moties en de andere Tweede-Kamerfracties hebben kunnen toelichten hoe het proces is gelopen. Een zorgvuldig doorlopen proces met participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Hier hebben we zelfs complimenten van de Provincie en van de minister over gekregen.”

'Onzeker'
Burgemeester Marnix Bakermans (Landerd): “Natuurlijk hadden we het verloop van het proces in de Tweede Kamer graag anders gezien, maar we zijn tevreden met en trots op het resultaat. Zeker als je kijkt naar het amendement dat twee weken geleden op tafel lag. Toen was de herindeling erg onzeker. Fijn dat dat er nu groen licht is: de herindeling kan doorgaan.”

Evaluatie
In het amendement staat dat er binnen drie jaar een evaluatie moet komen over het functioneren van de nieuwe gemeente. Hellegers: “Met een evaluatie is niets mis, dat zou de nieuwe gemeente op enig moment ook wel gedaan hebben. We geloven in de gemeente Maashorst en we geloven in de kracht van de inwoners
om iets moois van de nieuwe gemeente te maken. Een nieuwe gemeente met zes
met elkaar verbonden kernen. We zien de evaluatie dan ook met vertrouwen
tegemoet.”
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Naar verwachting neemt de Eerste Kamer voor de zomer een besluit over de herindeling van Landerd en Uden.

Nieuw amendement
"Dit nieuwe amendement strekt ertoe de vorming van de nieuwe gemeente Maashorst te evalueren met daarbij bijzondere aandacht voor het draagvlak in de kernen Schaijk en Reek”, lichten de Kamerleden toe. "In deze evaluatie wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de positie van de tot de nieuwe gemeente behorende kernen, in het bijzonder Schaijk en Reek, in relatie tot andere delen van de gemeente en de maatschappelijke samenhang met omliggende kernen die niet tot de nieuwe gemeente behoren. Na uiterlijk 3 jaar wordt bezien in hoeverre de herindeling heeft bijgedragen aan een gemeente die beter in staat is haar opgaven het hoofd te bieden en een adequaat niveau van voorzieningen te bieden voor haar inwoners. Daarbij wordt overwogen of een grenswijziging wenselijk is.”

Kritiek
GroenLinks en CDA gaven 11 februari aan begrip te hebben voor het standpunt van een grote groep Schaijkenaren die liever zien dat hun dorp bij de gemeente Oss wordt gevoegd. "De kritiek van deze Schaijkenaren op het doorlopen proces is terecht en de inwoners van Schaijk hebben geen faire kans gekregen om hun mening te geven. Daarom dienen wij het amendement 'Schaijk hoort bij Oss' in", stelden de Kamerleden Van der Molen en Özütok tijdens de plenaire zitting in Den Haag. De geplande stemming over het amendement werd die avond echter uitgesteld naar 25 februari omdat een gedetailleerde kaart van Schaijk ontbrak.

De burgemeesters Bakermans en Hellegers reageerden geschokt op het ingediende amendement, waarmee de beoogde nieuwe gemeente Maashorst onverwacht op losse schroeven kwam te staan. "We maken ons grote zorgen. Het voorliggende amendement doet geen recht aan het zorgvuldig doorlopen proces over de herindeling. Het voorstel tot herindeling is tot stand gekomen na een uitgebreid en zorgvuldig proces van participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen van de zes kernen."
In de dagen daarna gingen de twee burgervaders in de tegenaanval, waarbij met name Bakermans fel van leer trok. "Ik ben pislink en ziedend!", liet hij tijdens de extra ingelaste raadsvergadering van 17 februari optekenen. "Hoe halen ze het in hun hoofd om zomaar een pennenstreek door onze gemeente te zetten na alle inspanningen die wij hebben gedaan. In de wetenschap dat je het nooit met z'n allen eens zal zijn. Ik vond het een verschrikking om te zien. CDA en GroenLinks hebben onjuiste informatie gekregen en zijn op het verkeerde been gezet." De Landerdse burgemeester dreigde daarbij zelfs met opstappen. "Als Schaijk en Reek uit elkaar worden gehaald, dan tel ik mijn zegeningen."

Gesprekken en petitie
Afgelopen week voerden Bakermans en Hellegers meerdere gesprekken met Kamerleden en schermden daarbij onder meer met de resultaten van de petitie 'Ik ben voor de nieuwe gemeente Maashorst', die door ruim 1.800 mensen werd ondertekend. De burgervaders zagen hun inspanningen beloond, want dinsdag trokken Van der Molen en Özütok het amendement 'Schaijk bij Oss' in en daarmee is de nieuwe gemeente Maashorst dichterbij dan ooit. In theorie kan na de besluitvorming in de Tweede Kamer alleen de Eerste Kamer nog een stokje steken voor de herindeling, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk.

|Doorsturen

Mimi van der Meer

2021-02-25 19:47:38

@MarnixBakermans

Een ding wil ik de heer Bakermans graag even meegeven: hij claimt zonder enige onderbouwing dat CDA en GroenLinks foute informatie hadden gekregen. Welke dan? Kunt u even expliciet zijn? Want wat u zegt is niet waar. 

U zelf neemt het echter niet al te nauw met de waarheid, zie mijn ingezonden brief van eerder deze dag. Die wél onderbouwd is met een deugdelijke argumentatie. 

Jan Opsteegh

2021-02-25 20:09:59

Bij deze wil ik toch wel het voltallige college en gemeente raden van gemeente Landerd en Uden felicteren met het behaalde resultaat, ondanks alle frustratie die er leeft bij enkele personen. veel goed werk verzet door beide burgemeesters, Hellegers en Bakermans, chapeau.

Bart Van Den bogaert

2021-02-25 20:21:28

De kogel is door de kerk, eindelijk een streep onder deze beschamende vertoning. In je verklaring geen enkele handreiking naar je opponenten, enkel trots. Een burgemeester onwaardig, maar dat wisten we al.

Mick

2021-02-25 21:06:39

Backermans gedragt zich als iemand die campagne aan het voeren is, in de plaats van als burgervader. De taak van een burgemeester is ook verbinden. 

Volgens mij is het een foute keuze. Een grotere gemeente heeft nu eenmaal meer kennis en kunde in huis, waardoor je ook vanzelf beter vertegenwoordigd wordt. Ook op provinciaal en landelijk niveau. En dan maakt het echt niet uit dat je het zoveelste dorp bent. Er is ook meer capaciteit en meer budget. Daarnaast is Oss ook geografisch veel logischer. Maar de tijd zal het leren. 

G@@f

2021-02-25 21:13:10

De kogel is nog maar "in" de kerk... Gelukkig is er nog een eerste kamer die straks wél door het list en bedrog heen prikt!

Moet wel gezegd... Het geeft wel hèt ultieme Maashorst gevoel om te zien dat er zoveel makke schaapjes volgzaam achter firma list en bedrog aan blijven huppelen...

Toon Bergmans

2021-02-25 23:25:26

Bakermans is een soort wethouder Hekking (van Kooten en De Bie)..burgemeester onwaardig gedrag ook gewoon ongeschikt en niet erg inteligent. Het zou een zeer foute keuze zijn om deze schertfiguur ook nog de nieuwe gemeente te laten besturen, hij laat zich vast als Adolf bij de ansluss rond rijden door het verworven gebied. Narcist.

Mari Janssen

2021-02-26 07:49:55

@Jan Opsteegh Enkele? Hahaha

Bennie crazy

2021-02-26 10:04:46

Historisch gezien maakte Schaijk met zijn Schaijkse arrogantie in 1994 de fout om niet te gaan stemmen terwijl Zeeland en Reek op het vinkentouw zaten om om een meerderheid in de raad te krijgen en zo het gemeetehuis niet in het heilige Schaijk maar naar het slimmere Zeeland te laten gaan. Voor Schaijk en zijn inwoners was dat van te voren namelijk al een uitgemaakte zaak! Reek en Zeeland dachten er anders over en zie, hoogmoed komt voor de val. Als het gemeentehuis in Schaijk had gestaan was de huidige situatie heel anders geweest. In 25 jaar tijd van trotse gemeente Schaijk naar wormvormsig aanhangsel van gemeente Uden. Van historisch trots dorp naar secundair gat in de marge, het gevoel van Reek zeg maar. Dus....men heeft het aan zichzelf te danken dat een boerenwethoudertje uit Uden zich nu koning van het platteland voelt.

Bart van den Bogaert

2021-02-26 11:19:31

Bennie heet u welkom in de gemeente Maashorst (ik voel mij er al helemaal thuis). Alvast mijn oprechte excuses dat wij als secundair gat in de marge een wormvormig aanhangsel in uw gemeente zullen zijn, we hadden het zelf ook graag anders gezien.

Bennie Crazy

2021-02-26 16:25:37

Ik heb hier een andere mening over zegt de burger....

Nee u begrijpt het niet zegt de bestuurder, ik leg het uit...

Maar, ik heb hier toch echt een andere mening over zegt de burger..

Nee sorry, maar u begrijpt het niet echt, burgertje, ik leg het nogmaals uit...

Ja duidelijk! Maar mijn mening is...

Excuus maar u begrijpt het toch niet echt, afijn...we gaan verder..

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties