Landerd

Stemming over amendement 'Schaijk bij Oss' uitgesteld; doorgaan fusie Landerd-Uden onzeker (UPDATE 3)

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/DEN HAAG - De Tweede Kamer boog zich donderdag over de voorgenomen herindeling van de gemeenten Landerd en Uden tot de nieuwe gemeente Maashorst. Tijdens de plenaire zitting, die vanochtend om 11 uur begon, uitten diverse Kamerleden kritiek op de gang van zaken rond de beoogde fusie tussen Landerd en Uden.

GroenLinks en CDA gaven aan begrip te hebben voor het standpunt van een grote groep Schaijkenaren die liever zien dat hun dorp bij de gemeente Oss wordt gevoegd. "De kritiek van deze Schaijkenaren op het doorlopen proces is terecht", stelde GroenLinks-Kamerlid Özütok. "We hebben heel veel signalen gekregen dat mensen liever bij Oss willen."
"Een dorp is niet van het gemeentebestuur, maar van de inwoners", benadrukte CDA-Kamerlid Van der Molen. "De inwoners van Schaijk hebben geen faire kans gekregen om hun mening te geven en daarom dienen wij samen met GroenLinks het amendement 'Schaijk hoort bij Oss' in.
"Wij zullen dat amendement steunen", gaf SP-Kamerlid Van Raak aan.
Ook SGP-Kamerlid Bisschop plaatste kritische kanttekeningen bij een ongdeelde herindeling van Landerd en Uden. "Zou 57.000 in plaats van 50.000 inwoners nu écht het verschil maken", vroeg hij zich af. "Ik wil van minister Ollongren weten wat de noodzaak is om Schaijk bij de nieuwe gemeente Maashorst te voegen?"

Minister: 'Zorgvuldig proces doorlopen'
"Er is in een zorgvuldig proces gekozen voor een ongedeelde herindeling, die zorgt voor een evenwichtige nieuwe gemeente met voldoende schaalgrootte", stelde minister Kajsa Ollongren. "Er is een referendum geweest, er zijn huiskamergesprekken gevoerd en mensen konden zienswijzen indienen. Het standpunt van de actiegroep Schaijk hoort bij Oss is gedurende het proces steeds meegewogen, maar de afweging is uiteindelijk uitgevallen tégen afsplitsing van Schaijk. Een deel van de inwoners van Schaijk wil weliswaar liever naar Oss, maar er zijn ook veel voorstanders van Uden. Overall is er voldoende draagvlak, zowel maatschappelijk als in de regio. Schaijk bij Oss vind ik dan ook onverstandig."

Update 19.00 uur: Stemming over amendement 'Schaijk bij Oss' uitgesteld
De voor 19 uur vanavond geplande stemming over het amendement 'Schaijk bij Oss' (zie bijlage) is tot nader order uitgesteld, omdat het amendement 'technisch nog niet helemaal in orde was'. De definitieve beslissing over de herindeling van Landerd en Uden valt nu waarschijnlijk op 25 februari.

Wanneer een meerderheid van de Tweede Kamer vóór het amendement zou stemmen, gaat de voorgenomen fusie van de gemeenten Landerd en Uden niet door. 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties