Landerd

Tussenstand Maashorst-petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Roy van Boekel en Karin Akkers boden donderdag namens een grote groep Schaijkenaren de tussenstand van de petitie ‘Ik ben voor de nieuwe gemeente Maashorst, want daar voel ik mij thuis’ aan de Tweede-Kamerleden Van der Molen (CDA) en Özütok (GroenLinks) aan. De twee parlementariërs zijn de opstellers van het amendement ‘het toevoegen van de kern Schaijk aan de gemeente Oss’ bij het wetsvoorstel ‘Samenvoeging van Landerd en Uden’.

De petitie was donderdagmiddag door 1347 mensen ondertekend. 483 van hen zijn anoniem. "In totaal 891 mensen komen uit Schaijk", geeft petitionaris Roy van Boekel aan. 
"Mevrouw Özütok en de heer Van der Molen hebben aandachtig geluisterd naar de boodschap van de grote groep Schaijkenaren die zich niet herkennen in het beeld in de media dat Schaijkenaren zich niet gehoord voelen en liever naar Oss willen", gaat Van Boekel verder. "Ze hoorden dat een grote groep -jong en oud - wél voor de nieuwe gemeente Maashorst is, omdat zij zich daar thuisvoelen. En ook dat inwoners van de buurgemeenten niet zonder Schaijk naar een nieuwe gemeente Maashorst willen. Bijvoorbeeld Reek, waarmee Schaijk al 80 jaar nauw verweven is."

Volgens Van Boekel gaven beide Kamerleden aan de petitie met interesse te volgen. "Ze bedankten de Schaijkenaren voor ook dit heldere geluid. We hebben mevrouw Özütok en de heer Van der Molen toegezegd in de loop van volgende week de eindresultaten van de petitie te delen met hen én alle leden van de Tweede Kamer. Het is dus belangrijk om nu je stem te laten horen. Deze wordt gehoord in de Tweede Kamer. Dus als jij je ook thuisvoelt in De Maashorst en voor de nieuwe gemeente Maashorst bent: Laat je stem horen op https://schaijklanderdenuden.petities.nl/."

|Doorsturen

anton coolen

2021-02-18 23:46:18

Voor de duidelijkheid: voor het aanvragen van een referendum hadden wij maar 300 stemmen nodig. Dit werd op een moeilijke manier mogelijk gemaakt door de bestuurders, lees coalitie, van Landerd.

Namelijk maar één keer mogelijk in Schaijk. Verder verplicht naar Zeeland. De bedoeling was natuurlijk duidelijk. Daarbij een extra controle dat het een juiste en totaal eerlijke stemming moest zijn. Dus extra formulier invullen, wachten, identificeren, moeilijke reismethode voor mensen zonder vervoer. Maar ja. ondanks dat wij maar 300 stemmen nodig hadden kwamen er zelfs 1130 echt uit Schaijk. Dit spontaan om aan te geven hoe belangrijk het is voor Schaijk, het referendum.

Eerder is er een vrije  peiling geweest voor mensen die een referendum wilden. Daar is gebruikgemaakt van dezelfde methode. Wij werden uitgelachen en er werd gelachen om de anonieme stemmers, de niet goed mogelijke controle etc. etc. De peiling is dan ook niet serieus genomen. Er werd zelfs een lacherige tegenpeiling gedaan. Deze leverde niets op, maar dat was ludiek bedoeld. Uitgerekend een deel van de lachers van de vorige keer zijn nu de mee-animators van de peiling. Dus is deze methode wel serieus. Heel bijzonder, de peiling geeft aan maximaal 616, waarvan niet de dubbelen etc. etc. zijn te controleren, kinderen, mensen met meer mailadressen, bedrijfsmails etc. etc. Laten wij het voordeel van de twijfel nemen dan komen wij niet hoger dan 46 % vanuit  Schaijk van de 1347 stemmen. Dus wederom wil de massa buiten Schaijk bepalen wat er met Schaijk moet gebeuren.

Kijk dan toch maar eens extra met bewondering naar de 1130. En dat terwijl er maar 300 hoefden te zijn. Gelukkig kunnen ze dat in Den Haag wel zien.

Succes verder. Had gewoon gekozen voor een referendum, dat kon dinsdag nog en misschien is er nog een kans.

In de Tweede Kamer is geen debat meer, maar alleen een stemming.

Goede nachtrust en blijf gezond.

Bart van den Bogaert

2021-02-19 07:24:39

Een haarscherpe analyse van de heer Coolen en eens te meer een uiteenzetting van de ongekende prestatie die door de actiegroep Schaijk hoort bij Oss geleverd is.

Een aanvulling:

Het is goed om te zien dat de inwoners van Reek en Zeeland ('t Oventje) zien dat het niet aan hen is om te bepalen waar de toekomst van Schaijk ligt. Zij laten deze petitie dan ook grotendeels ongemoeid. Daar mogen we in Schaijk dankbaar voor zijn.

Dat betekend dan ook meteen dat het zogenaamde mandaat (lees de meerderheid in de coalitie) om Landerd in zijn geheel naar Uden te brengen helemaal niet gedragen wordt door de inwoners van Landerd zelf. Dit was voor Schaijk al duidelijk, maar nu weten we dat de overige kernen er (in zwijgende meerderheid zoals het pro-Uden kamp dat zelf zo mooi noemt) ook zo over denken.

Dank daarvoor.

Jeroen

2021-02-19 08:16:03

super Analyse van de heer Coolen! Dacht exact hetzelfde!

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties