Landerd

Annemieke Kuijpers en Sandra Maass nemen afscheid bij VluchtelingenWerk

Team-‘lijmer’ en moeder voor velen

Door Monique van Strien

REGIO - Na een gezamenlijk opgebouwde werkervaring van maar liefst dertig jaar, is het tijd voor Annemieke Kuijpers en Sandra Maass om afscheid te nemen bij VluchtelingenWerk Nederland. Ze hebben veel betekend voor velen, maar velen ook voor hen. Daarom leek de enige gepaste manier van afscheid een groot feest. Maar zoals dat in deze tijden nu eenmaal gaat, zette corona een streep door die plannen. “Hopelijk bereiken we op deze manier iedereen met wie we in al die tijd zo fijn hebben samengewerkt”, vertellen de dames. (foto: Marcel van der Steen)

Annemieke begon als werkbegeleider maar promoveerde na vier jaar tot teamleider, zowel voor Landerd als Bernheze. Vijftien jaar lang was ze in die functie de verbindende factor. Alles pakte ze aan. “Maar zet mij niet achter een computer”, zegt ze resoluut. “Ik wil gewoon de mensen kunnen helpen, ze niet behandelen als een nummer. Daar krijg je zo ontzettend veel voor terug.”

Sandra heeft ruim negen jaar met Annemieke samengewerkt. Eerst als maatschappelijk begeleider bij statushouders thuis, daarna als spreekuurmedewerker op kantoor in Landerd, en de laatste twee jaar ook als ‘coach vestiging’ op kantoor in Bernheze. “Ik heb veel samengewerkt met Annemieke, maar ik mag slechts bij haar in de schaduw staan. Zoveel als zij heeft gedaan, dat is echt uitzonderlijk. Ze was altijd een enorme vraagbaak en tegelijkertijd een moederfiguur. Ze inspireerde velen, zeker mij”, roemt ze.

Complexiteit
Annemieke gaat er niet het minst van naast haar schoenen lopen. Ze beschouwt haar werkzaamheden duidelijk als een missie, en altijd kan er meer gedaan worden. “Het is en blijft een heel mooi vak met een interessante doelgroep. Maar de complexiteit van de situaties maakt het niet altijd gemakkelijk. Tot het moment dat je een gezinshereniging of naturalisatie meemaakt. Dan weet je: hier doe je het voor.”

Opvallend is hoe verschillend de reacties zijn op het werk dat zij doen. “Er zijn altijd wel mensen die negatieve dingen roepen. Uit angst voor het onbekende. Maar toen dat bootje aanspoelde in Griekenland wilden veel mensen iets doen”, schetst Sandra.
Annemieke vult aan: “Zodra mensen zich aanmelden, ontdekken ze hoe veelzijdig VluchtelingenWerk Nederland eigenlijk is. We zoeken altijd helpende handen, op allerlei gebied: taalmaatjes, klusjesmensen, schuldhulpmaatjes, opvoedkundige begeleiding, juridische bijstand… ga zo maar door. Iedereen kan wat betekenen.”

Team-‘lijmer’
Doordat Annemieke zo’n warm mens is en Sandra dat zo enorm heeft geïnspireerd, zijn vele goede relaties ontstaan. Zowel met collega’s en statushouders, als daarbuiten. “Het is niet voor niets dat vrijwilligers het zo lang met plezier blijven doen, dat kan alleen als het team door een echt mensenmens wordt aangestuurd. Annemieke is zo iemand”, prijst Sandra haar nogmaals.

Annemieke is dus niet zomaar een teamleider, maar een echte team-‘lijmer’, is de conclusie van een gesprek vol mooie herinneringen. Desondanks blijft ze er
nuchter onder: “Het mooie aan multicultureel werken is dat je een spiegel krijgt voorgehouden. De verschillen en overeenkomsten zijn heel leerzaam, voor beide
kanten. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen.”

(Bron: DeMooiBernhezeKrant)

|Doorsturen