Landerd

SVVS 'zwaar teleurgesteld' over niet doorgaan onthulling gedenksteen

Door De redactie

SCHAIJK - De Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS) zegt 'zwaar teleurgesteld' te zijn over het feit dat de onthulling van een gedenksteen voor een gesneuvelde Duitse soldaat op 4 mei niet doorgaat. "We hebben hier z


De Schaijkse oorlogshistoricus maakte zich namens de SVVS lange tijd hard voor de komst van de gedenksteen met plaquette voor de in 1944 gesneuvelde Duitse piloot Gerhard Rohde, wiens familie bij de onthulling op 4 mei in Schaijk aanwezig zou zijn. "Die mensen zijn totaal geen nazi-aanhangers en dat was Gerhard Rohde zelf waarschijnlijk ook niet. Een jongen die op negentienjarige leeftijd een vliegopleiding van anderhalf jaar kreeg en op zijn eenentwintigste een gevaarlijke operationele vlucht moest uitvoeren. Het feit dat hij uiteindelijk in Noordoost-Brabant is neergestort, duidt erop dat hij zich waarschijnlijk wilde overgeven. De oorlog liep immers op z'n einde en anders was hij nooit in dit gebied terechtgekomen."
Boeijen heeft weinig begrip voor de weerstand van Federatief Joods Nederland tegen de geplande onthulling van de gedenksteen met plaquette in Schaijk. "Het is zeventig jaar geleden. We leven in een heel andere tijd en hebben met heel andere mensen te maken. Iedereen gaat tegenwoordig op vakantie naar Duitsland en heeft goede contacten met Duitsers."
De SVVS slaat de plaquette voorlopig op en hoopt dat deze op een later tijdstip alsnog op een gedenksteen in Schaijk kan worden geplaatst.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties