Landerd

Jeugdverpleegkundige Landerd over uitdagingen in coronatijd

Suzanne Hubers: 'De taken van het consultatiebureau gaan gewoon door'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Het coronavirus heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Op sommige vlakken ligt het bijna stil, terwijl andere zaken zo belangrijk zijn dat ze toch gewoon doorgaan. Alleen komt er dan een beetje creativiteit bij kijken. Op de foto wordt de twee weken oude Jens Oomen gewogen door zijn moeder Linda, terwijl jeugdverpleegkundige Suzanne Hubers van GGD Hart voor Brabant toekijkt tijdens dit (k)raambezoek. "Ik kan moeilijk zeggen: het mag niet, dus ik kom niet", stelt ze. " De taken van het consultatiebureau gaan gewoon door. Het is telkens weer een afweging: wat moet op het bureau, wat kan telefonisch en wat kunnen we uitstellen. De GGD stemt het beleid voortdurend af op de richtlijnen van het RIVM."

Normaal kent de gemeente Landerd drie jeugdverpleegkundigen: Suzanne Hubers, Esther Thijssen en Yara Mennens. "Bij de start van de crisis is Esther direct in het corona-actiecentrum Den Bosch gaan werken. Yara en ik doen de jeugdzorg in Reek, Schaijk en Zeeland", vertelt Suzanne. "Die verdeling geeft duidelijkheid en rust. Mijn preventietaken zijn overgenomen door preventiewerkers jeugd Nettie Nabuurs en Tobias Jubbega."
De taken van het consultatiebureau gaan gewoon door. "We proberen zoveel mogelijk via belafspraken te doen, maar dat is niet altijd mogelijk. Consulten zoals het luisteren naar de longen, het hartje, het kijken naar de heupen, het wegen en meten en vaccineren gaan gewoon door."

Vaccinaties
De GGD is onder meer verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma bij kinderen. Dit beschermt tegen twaalf ernstige infectieziekten. Het is belangrijk dat dit gewoon doorgaat, want anders ontstaan er weer andere problemen. "De consultatiebureaus van Boekel, Landerd en Uden zijn op één plek in Uden geconcentreerd", vertelt Suzanne. "Zo bundelen we onze krachten, want veel collega's werken voor het actiecentrum. We vragen mensen om met slechts met één ouder naar een afspraak te komen en dan alleen als je geen coronaklachten hebt. We zorgen dat mensen niet te lang in de wachtkamer hoeven te zijn. De anderhalve meter kan daarmee gewaarborgd worden. Mocht een afspraak uitlopen dan is er een achterwacht om de volgende afspraak over te nemen. Bij de maternale kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik bij zwangere vrouwen, red.) plannen we de afspraken ruim in."
Ook andere vaccinaties gaan door, zoals DTP en BMR voor negenjarigen. "Die prik is uitgesteld tot na de zomervakantie", vervolgt Suzanne. "Dat is geen probleem, want de kinderen zijn nog steeds beschermd. Er is een ruime marge. Ze moeten de vaccinatie ontvangen in het jaar dat ze negen worden. De veertienjarigen krijgen hun vaccinatie waarschijnlijk allemaal voor juli. Geen massavaccinatie, maar individuele afspraken op een paar speciale locaties. Alles is erop ingericht om het door te laten gaan. Dit heeft voorrang."

Pasgeborenen
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je afgelopen weken een kindje hebt gekregen. "Dan komt er sowieso al veel op je af, maar nu krijgen kersverse ouders helemaal veel voor hun kiezen", vindt Suzanne. "Het is heel anders dan ze zichzelf hadden voorgesteld. Je wil natuurlijk het liefst dat je ouders of vrienden je kindje heeft vast kunnen houden of dat ze jou een knuffel kunnen geven, maar dat zit er helaas niet in. Sommigen hebben het daar heel zwaar mee. Dat kan ik best begrijpen."
De kraamzorg is er vaak maar vier à vijf dagen. Suzanne: "Daarom geef ik de ouders mijn nummer. Dan kunnen ze met vragen altijd appen. Ik stel mezelf zo flexibel mogelijk op en we hebben vaker contact. Dan kijk ik wat nodig is en daar handel ik op. Met de huisarts, fysiotherapie en interne begeleiders hebben we korte lijntjes. Dat is fijn. We weten elkaar te vinden.
Gezinnen met meer kinderen lopen weer tegen andere uitdagingen aan. "Zeker als er sprake is van thuisonderwijs", gaat Suzanne verder. "De kinderen hebben schoolwerk te doen waar ze hulp bij nodig hebben. Dan belt bijvoorbeeld de juffrouw precies op het moment dat je eigenlijk wil voeden. Er is ook een voordeel. Zaken als zwemles, de sportclub en de dansvereniging zijn er even niet. Je leeft dus minder op uur en tijd. Als je geluk hebt, is de partner ook wat meer thuis in deze periode."

(K)raambezoek
Met veel (beeld)contact probeert Suzanne jonge ouders te helpen. "Indien mogelijk ga ik ook op huisbezoek", zegt ze. "Dan blijf ik natuurlijk op gepaste afstand. Van tevoren neem ik telefonisch contact op om alvast een aantal dingen door te spreken. Verder pols ik hoe het met hun gezondheid is. Alleen als die goed is, kan ik komen. Uiteraard let ik ook erg goed op mijn eigen gesteldheid. De weegschaal geef ik soms bij de voordeur af. Door het raam kijk ik dan vanaf buiten mee. Je wordt heel creatief. Gelukkig heeft iedereen begrip voor de situatie."
Suzanne merkt wel een verschil met een maand geleden. "Tijdens de uitbraak was er vooral veel angst, onzekerheid en verdriet", weet ze nog. "Zeker mensen die in het ziekenhuis waren bevallen, vreesden mogelijk besmet te raken. Bernhoven is tenslotte een van de coronabrandhaarden. Nu merk ik dat anders er anders mee omgaan. Er zijn sowieso meer thuisbevallingen. Soms staat al op het geboortekaartje dat mensen elke dag van 15 tot 16 uur welkom zijn op (k)raambezoek. Dan staat in de tuin een tafel met koekjes en een thermoskan koffie. Binnen achter het glas zitten de ouders om trots hun gezinsuitbreiding te tonen."

Kwetsbare kinderen
Een ander punt van aandacht voor Suzanne als jeugdverpleegkundige zijn de kwetsbare kinderen in de Landerdse samenleving. "Daarin krijg ik gelukkig veel ondersteuning van Nettie en Tobias (jeugdpreventiewerkers, red.)", zegt ze. " Scholen en kinderdagverblijven pakken hierin een grote taak op zich. Ze bieden op maat opvang aan voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Bij de gezinnen die ik begeleid komt veel creativiteit kijken in het bedenken van oplossingen. We beeldbellen bijvoorbeeld via Skype of ik kom op bezoek en dan hebben we contact via het raam. Ik heb ook al eens een wandelafspraak gemaakt. Het is belangrijk dat we blijven zorgen voor onze jeugd en hun ouders. Het liefst zoveel mogelijk zoals we gewend zijn, soms met een aanpassing hier of daar. Extra problemen moeten we zien te voorkomen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties