Landerd

Stichting Leergeld Uden-Landerd: ‘Gezamenlijk álle ouders met geldzorgen bereiken'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/UDEN - Dinsdag 1 juni is het de Landelijke Leergeld Dag met als thema 'Gezamenlijk álle ouders met geldzorgen bereiken via een menselijke benadering'. Een goed moment om aandacht te besteden aan Leergeld in het algemeen en in de regio aan de stichting Leergeld Uden-Landerd.

In Nederland leeft 1 op de 12 kinderen in armoede. "Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn", zegt Frans Schmitz, voorzitter van Stichting Leergeld Uden-Landerd. "Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Veertig procent van hen heeft werkende ouders. Slechts een beperkt deel van hen maakt gebruik van het bestaande voorzieningenaanbod. Veel werkenden rekenen zich niet tot de doelgroep die in aanmerking komt voor voorzieningen. Ook kent een deel van de ouders de regelingen niet of weet de weg er naartoe niet."

Stichting Leergeld zorgt ervoor dat jaarlijks meer dan 130.000 kinderen die opgroeien in armoede, gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn terecht komen. "In de werkwijze van Leergeld staat de menselijke benadering centraal, waarbij Leergeld zich verplaatst in de positie van de ouder(s) en een Leergeldvrijwilliger bij de ouder(s) thuis het gesprek aangaat."

Over Stichting Leergeld
Via 112 lokale stichtingen, die samen actief zijn in 74% van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunt zij ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging. In 2020 konden dankzij Stichting Leergeld in heel Nederland 131.203 kinderen uit minimagezinnen onbezorgd meedoen.

In de gemeenten Uden en Landerd heeft (toen nog) Stichting Leergeld Maas & Leijgraaf 240 van deze kinderen kunnen ondersteunen. Om gezamenlijk nog meer kinderen nog beter te bereiken werkt Stichting Leergeld samen met Jeugdfonds Sport & Cultuur (362 gehonoreerde aanvragen uit Uden en Landerd), Nationaal Fonds Kinderhulp (43 gehonoreerde aanvragen) en Stichting Jarige Job binnen het samenwerkingsverband Sam&.

'Menselijke benadering'
De aanpak van Stichting Leergeld is van aanvullende waarde op de aanpak van gemeenten en andere instanties. Frans Schmitz: "Daarbij gaat het niet alleen om wat Stichting Leergeld doet voor de kinderen en hun ouders, maar ook om hoe zij dat doet. Met name het huisbezoek van Stichting Leergeld wordt sterk gewaardeerd, vanwege de laagdrempeligheid, betrokkenheid en persoonlijke benadering van de Leergeldvrijwilligers. Door de huidige coronamaatregelen zijn op dit moment huisbezoeken helaas niet mogelijk. Contacten lopen nu dus nog even via telefoon en e-mail."

Stichting Leergeld Uden-Landerd
Op 1 januari is Stichting Leergeld Maas & Leijgraaf gesplitst in enerzijds Leergeld Oss-Bernheze en anderzijds Leergeld Uden-Landerd. De gegevens: kantoor Ereprijsstraat 1 Uden; telefoon: 06-23129655; e-mail: info@leergeldudenlanderd.nl; website: www.leergeldudenlanderd.nl.

|Doorsturen

Uw reactie