Landerd

Opiniestuk PL, RPP en VVD

Stem 25 november op keuze 4, de Maashorstgemeente

Door RPP, Progressief Landerd en VVD

Het wordt steeds moeilijker om alle taken die op een kleine gemeente afkomen zelfstandig uit te voeren. Als grotere gemeente heb je meer invloed, meer bestuurskracht en een sterkere positie in de regio. Je krijgt meer deskundigheid in huis waardoor de organisatie minder kwetsbaar wordt. Hierdoor wordt de dienstverlening beter en zullen onze dorpen hun kracht in de regio behouden. Het helpt onze dorpen vooruit.

Maashorstgemeente?
De Maashorstgemeente is een grote groene gemeente die wordt gevormd door het samenvoegen van de gemeenten Landerd, Uden en (een gedeelte van) Bernheze. Een bedrijvige gemeente met goede infrastructuur, scholen, een ziekenhuis en een compleet aanbod in winkels, horeca en bedrijventerreinen. Aantrekkelijk voor vestiging, met groei en meer werkgelegenheid als gevolg.

De gemeente zal bestaan uit maximaal 11 dorpen en telt maximaal 85.000 inwoners. Een landelijke gemeente, waarbij de dorpen hun eigen karakter, kracht, trots en identiteit behouden. Er is volop ruimte voor ontspanning, toerisme, recreatie, duurzame landbouw, wonen, voorzieningen en een plezierig ondernemersklimaat. Het wordt de mooiste groene gemeente van Brabant waarvan natuurgebied de Maashorst als verbindende factor, het saamhorigheidsgevoel van alle dorpen versterkt.

Waarom een Maashorstgemeente?
Doordat de drie gemeenten op basis van gelijkwaardigheid een nieuwe gemeente gaan vormen heb je maximale inspraak en bepaal je zelf het gezicht van de nieuwe gemeente. Het zijn allemaal krachtige landelijk gelegen dorpen, plattelandsgemeentes met een soortgelijke identiteit. We hebben dezelfde zaken te regelen: Leefbaarheid van de dorpen, behoud van voorzieningen als winkels, dorpshuizen en bedrijven, het kunnen wonen in eigen dorp, openbaar vervoer, verenigingsleven, het zorgen voor elkaar, duurzaamheid en landbouw.

Vanuit deze gemeenschappelijke belangen, worden nieuwe oplossingen bedacht. Je sluit met je dorp dus niet als ‘eenling’ aan bij een andere gemeente. In plaats van op te gaan in een grote gemeente, bouwen we gezamenlijk aan een nieuwe gemeente. Zelf een gemeente creëren is beter dan zonder invloed aanschuiven.

Pak die kans
Wij willen een gemeente die economisch sterk is, extra werkgelegenheid creëert en de leefbaarheid van de dorpen stimuleert. De Maashorst heeft deze mogelijkheden. De 950.000 bezoekers die de Maashorst nu al jaarlijks ontvangt stimuleren de winkelcentra van Schaijk en Zeeland, de werkgelegenheid en de campings rond de Maashorst. Doordat de provincie € 50 miljoen investeert in de Maashorst zal dit de economie en werkgelegenheid verder versterken.

Er zijn zoveel voordelen dat wij de kans tot het vormen van die gemeente niet laten lopen. Landerd en Uden hebben 57000 inwoners, Bernheze zal graag met ons praten wanneer wij hen kunnen overtuigen van de voordelen. Die kans gaan wij pakken, dat zijn we aan onze inwoners verplicht. We willen het beste resultaat wat past bij Landerd en zullen ons niet op voorhand overgeven aan onze buren. Onze krachtige dorpen in de sterke gemeente Maashorst, dat willen we realiseren. En mocht het om welke reden dan ook niet lukken is er geen man overboord, we komen dan bij u terug!

Stem 25 november op keuze 4
De gemeente Landerd wordt samengevoegd met de gemeenten Uden en (een gedeelte van) Bernheze tot de Maashorstgemeente.

|Doorsturen

Jos

2015-11-23 16:50:42

jullie moeten wel veel beter benadrukken dat je echt terugkomt bij de burgers, als Bernheeze de komende 4 jaar nog steeds onwillig blijft. Alleen met Uden is echt niet aantrekkelijk genoeg! 

Jan

2015-11-23 17:01:31

Benadruk dan ook maar even dat die 85.000 inwoners bij lange na niet gehaald gaan worden, want de kans is heel groot dat enkel Nistelrode aansluit.

Dan hebben we het over slechts 63.000 inwoners.

Het wordt echt eens tijd dat ze de hele waarheid gaan vertellen en geen sprookjes.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties