Landerd

Nader Bekeken door Elise van Schaik-Tolhoek

Spontaan contact

Door Elise van Schaik-Tolhoek

Afgelopen week raakte ik bij de kassa van een supermarkt aan de praat met een mevrouw achter mij in de rij. Aanleiding was het groen van de bloemkolen dat ik in een zakje had gedaan voor de paarden. Ze tipte mij dat deze ook goed gekookt konden worden. Of als groenafval begraven in de grond, wat goede compost voor het bodemleven vormde. Zoveel wat we weggooien en eigenlijk heel goed gebruikt kan worden. Ik genoot van het spontane contact, van het uitwisselen van inspiratie, een tipje van de sluier naar een andere – duurzamere – manier van leven. De kassière deed er gezellig aan mee. Met een blij gevoel liep ik met mijn tasje met groenafval naar de auto. Alhoewel enigszins bezwaard toen ik zag dat zij duurzaam op haar fiets stapte.

Zingeving
Dit is nu zo’n typische alledaagse ervaring van zingeving: een ervaring waar we voldoening uit putten. Een ervaring die de dag meer glans geeft. Omdat het een behoefte van ons raakt, iets wat ons leven betekenis geeft, een doel, een drijfveer om uit ons bed te komen. Het motiveert waarom wij dingen doen. Van grote vragen over wat het doel is van ons leven, tot kleinere vragen over hoe wij zelf willen leven. Daarom is het belangrijk op alle levensgebieden: in werk, sociaal contact of bijvoorbeeld geloof. Het is ook heel persoonlijk: de één haalt inspiratie uit vrijwilligerswerk in het hospice, de ander om ‘in shape’ te komen voor een sportwedstrijd. Gebeurtenissen kunnen een verschuiving geven op wat voor ons belangrijk is. Denk maar aan de huidige maatschappelijke onzekerheid, de geboorte van een kind of een ziekte. Een sterke zingeving is goed voor onze mentale gezondheid. We ervaren voldoende geluk en vallen samen met onszelf. Het maakt ons weerbaar bij uitdagingen en bepaalt hoe succesvol en gelukkig we zijn. Kortom: zingeving is essentieel!

Het contact met de mevrouw raakt voor mij een belangrijke waarde: die van verbondenheid met mensen. Dit is voor veel mensen een belangrijke waarde. De fijne band met mensen van wie we houden of een spontaan leuk gesprek met een voorbijganger. We voelen ons graag verbonden, deel van een geheel. Het is belangrijk als we regelmatig ervaringen hebben die raken aan een waarde van ons.

Even voorstellen
Met de op handen zijnde maatregelen komt een waarde als verbondenheid in de knel. Het wordt moeilijker om van mens tot mens contact te houden, maar er ontstaan ook spanningen tussen overtuigingen van mensen. En daarom deze column. Om een stukje betekenis aan te halen in een uitdagende periode. Om te prikkelen om na te denken over wat voor u belangrijk is, wat het leven voor u de moeite waard maakt en of u die momenten dagelijks kunt hebben.

Wie ben ik? Ik ben Elise van Schaik-Tolhoek, geestelijk verzorger en coach, gespecialiseerd in zingevingsthema’s. Ik woon sinds 2 jaar met mijn man, vier katten en twee paarden, in het mooie Brabantse land. Hier zijn we nog volop ons prachtige terrein en de coachruimte aan het opknappen. Vanuit mijn passie – mensen ondersteunen in betekenisverlening – schrijf ik deze column.

De komende tijd zal ik schrijven over gewone dagelijkse ervaringen, betrokken op zingeving. Hier en daar met een gedicht of stukje tekst over dit onderwerp.

Ik wens u veel leesplezier en hoop u nieuwe inspiratie te geven!

Warme groet,

Elise van Schaik-Tolhoek
www.tijdvoorzin.nl 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties