Landerd

‘Splitsing Landerd onbespreekbaar; zonder Schaijk geen gemeente Maashorst’

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD/UDEN – De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer beslist binnen enkele dagen of er 16 december in Den Haag een hoorzitting komt naar aanleiding van de schriftelijke reacties op het wetsvoorstel voor de beoogde herindeling van Landerd en Uden. Tot uiterlijk 9 december heeft iedereen de gelegenheid om bij de Tweede Kamer schriftelijk (mailadres: cie.biza@tweedekamer.nl) te reageren op het wetsvoorstel ‘Samenvoeging gemeenten Landerd en Uden’. Diverse betrokken burgers, de actiegroep “Schaijk hoort bij Oss”, maar ook de gemeenteraden en colleges van B en W van Landerd en Uden hebben dit inmiddels gedaan.

De burgemeesters en wethouders van Landerd en Uden erkennen dat “een deel van de samenleving van Schaijk een voorkeur heeft voor een samengaan van Schaijk met Oss”, maar zijn glashelder in hun schriftelijke reactie aan de Kamer: zij willen per se een nieuwe gemeente Maashorst, waarin álle zes de kernen uit de twee gemeenten zijn vertegenwoordigd. “Voor de gemeenten Landerd en Uden is splitsing van de gemeente Landerd onbespreekbaar”, stellen de beide colleges. “Een opsplitsing biedt onvoldoende basis om de beoogde krachtige gemeente Maashorst (met een toekomstbestendig schaalniveau) te vormen en de gewenste rol in de regio te vervullen.”

‘Zorgvuldig proces’
“Zonder Schaijk verandert alles”, benadrukken de Landerdse loco-burgemeester Ben Brands (die de zieke Marnix Bakermans vervangt, red.) en de Udense burgervader Henk Hellegers dinsdagmiddag tijdens een persbijeenkomst. “We hebben ons uiterste best gedaan om een financieel levensvatbare gemeente Maashorst te creëren. Als je daar een stuk (Schaijk, red.) uithaalt, dan is er geen sprake meer van een krachtige nieuwe gemeente. Dan krijgt Uden er in feite gewoon 6.000 inwoners bij. Wij zijn ervan overtuigd dat de Tweede Kamer ons vollédige herindelingsplan steunt. Temeer omdat er een intensief en zorgvuldig doorlopen proces is geweest met grote maatschappelijke betrokkenheid en veel lokaal draagvlak.”

‘Goed recht van Oss’
Wanneer de hoorzitting op 16 december doorgaat, maakt namens de gemeente Oss - fel tegenstander van de beoogde fusie tussen Landerd en Uden en de naam Gemeente Maashorst - burgemeester Wobine Buijs gebruik van het spreekrecht. Wat vinden Brands en Hellegers van de ‘bemoeienis’ van de gemeente Oss? Hellegers: “Het is hun goed recht. En geen verrassing voor ons, want Wobine Buijs heeft steeds gezegd dat Oss de vorming van de gemeente Maashorst tot aan de hoogste instantie zou aanvechten.”
Brands: “Het is duidelijk dat Oss Schaijk graag bij hun gemeente ziet aansluiten. Dat is geen geheim. Maar ze hebben niet de steun van de hele Schaijkse gemeenschap. Er zijn in Schaijk ook veel mensen die er anders over denken en liever samengaan met Uden. Maar ik wil graag benadrukken dat er in Landerd een democratische besluitvorming is geweest.”

Naast Wobine Buijs zullen op de eventuele hoorzitting van 16 december in ieder geval ook de Landerdse burgemeester Marnix Bakermans, zijn Udense collega Henk Hellegers, het Landerdse gemeenteraadslid Jeroen van den Heuvel, het Udense raadslid Karin Franken en een vertegenwoordiger van de actiegroep “Schaijk hoort bij Oss” gebruikmaken van het spreekrecht.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties