Landerd

Sleutelpositie - Column Theo van Duren

Door Theo van Duren

‘De kogel is door de kerk’, zag ik in het Brabants Dagblad. ‘Landerd wil gaan praten met Uden over gemeentefusie.’ Chapeau voor burgemeester Bakermans en zijn adviesbureau Necker van Naem. Samen hebben ze het voor elkaar weten te boksen dat Landerd in zijn geheel naar Uden gaat. Dat was geen gemakkelijke opdracht. Want buurman Oss heeft de Landerdse dorpen meer te bieden. Zoals een prima dorpenbeleid bijvoorbeeld. Dus is het zaak om Oss buiten beeld te houden. Hoe doe je dat? Laat dat maar aan Bakermans en Necker over. Ze bedachten een geniale strategie: streven naar een nieuwe gemeente waarvan je zeker weet dat die er niet zal komen. Een sprookjesgemeente. Uiteraard eentje mét Uden en zonder Oss.

Waar begin je dan mee? Met het bestellen van een onderzoek dat gaat uitwijzen dat de burgers van Landerd behoefte hebben aan een sprookjesgemeente. Dit soort onderzoeken mét uitkomst kun je bij Necker van Naem gewoon bestellen. Ze stellen daarbij als voorwaarde dat hun Naem niet in het onderzoeksrapport komt te staan en dat er wat meer voor betaald wordt dan gebruikelijk. In dit geval kostte het 130.000 euro maar dan heb je ook iets waar je verder mee kunt.

Want inderdaad, wat bleek na maandenlang rondtrekken met een groene caravan? De bevolking van Landerd heeft enorm behoefte aan de Maashorst. Meer nog dan aan woningbouw, zorg of veiligheid. Dat natuuurgebied is zo ongelooflijk mooi. Een sprookje. Daar moet je iets mee in het herindelingtraject. Dat gebeurt vervolgens wonderlijk rap. Normaal hebben colleges een jaar of wat nodig om een onderzoek om te zetten in een voorstel. Hier lag het binnen twee weken na het onderzoeksrapport al bij de raad. De gelijkenis tussen rapport en voorstel was treffend. Allebei groene glanzende brochures van gelijk formaat en vormgeving. Het zou me verbazen als ze niet ook gelijktijdig gedrukt zijn.

En wat stelde het college voor aan de raad? Er moet een Maashorstgemeente komen met Landerd, Uden en……. Bernheze! Dat is ook weer ontzettend slim. Want een klein deel van Bernheze ligt in de Maashorst. Je kunt dus geloofwaardig blijven streven naar het vormen van die sprookjesgemeente (‘we gaan ze verleiden’) terwijl je er gerust op kunt zijn dat het nooit zal gebeuren. Want geen enkele politieke partij in Bernheze peinst er over om ooit samen te gaan met Landerd.

Dan is het verder nog een kwestie van doorgaan met het verleiden van Bernheze zonder enige zorg dat ze ‘ja’ zeggen. Gewoon gesprekken blijven organiseren met raadsleden van Bernheze. En als die het na enige tijd helemaal beu zijn nodig je de ondernemers uit om te komen praten en ondertussen blijf je voortdurend signalen afgeven dat het zo niet veel langer kan met de gemeente Landerd omdat alles dreigt vast te lopen. Dan kom je vanzelf op het punt dat de vraag wordt opgeroepen: hoe nu verder? Zou het misschien verstandig zijn om alvast een fusie aan te gaan met Uden? Een eerste stap zetten dus op weg naar die prachtige Maashorstgemeente?
In dit stadium aanbeland, hoeft Bakermans nog maar één ding te doen: zijn telefoon pakken en een onderzoek bestellen bij Necker van Naem waaruit blijkt dat een fusie tussen Landerd en Uden heel goed is en dat de raad snel moet beslissen. En wel zó snel dat de burgers pas door hebben dat ze gepiepeld zijn als er geen weg meer terug is.

Heeft de raad van Landerd dan helemaal niks te zeggen op het gemeentehuis? Nee. Ze kunnen er niet eens naar binnen want ze hebben geen sleutel. Die hebben ze op verzoek van Bakermans ingeleverd. Daarmee degradeer je jezelf tot schoothondje en zit er niets anders op dan luisteren naar het baasje.

Theo van Duren

|Doorsturen

Carel v H

2018-02-02 11:58:49

@theo...Chapeau voor jou bewoordingen. Je kunt het niet beter uitleggen.

Albert van den Eijnde

2018-02-02 13:17:41

Vier jaar geleden op Vereniging Herindelen Landerd gestemd in de (ijdele) hoop dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een democratisch verantwoorde herindeling zou zijn gerealiseerd. Een herindeling waarbij de inwoners van de drie dorpen (bij meerderheid van stemmen) een keuze konden maken bij welke gemeente men zich als dorp wilde aansluiten. Helaas.... honderdduizenden Euro's (half miljoen Euro's?) aan gemeenschapsgeld is opgegaan aan diverse zaken zoals: vage onderzoeken naar de al dan niet haalbaarheid van mogelijke herindelingsvormen; een referendum; aan leuke uitstapjes (2 CV's) met andere gemeenteraden zoals die van Bernheze; en aan wachtgelduitkeringen voor ontslagen wethouders etc. etc.. Kortom: "Nil Nobis Absurdum" oftewel "Niets was ons te dol". Ik denk dat Ome Wim van der Donk (CdK Noord-Brabant) het gedoe in Landerd langzamerhand echt beu is en dat Bakermans iets moet gaan forceren voordat de provincie Noord-Brabant in gaat grijpen, zoals men onlangs ook bij een andere Brabantse herindelingskwestie heeft gedaan. Bakermans voelt de hete adem van de Provincie in zijn nek en dat voelt niet prettig. Aansluiten bij Oss is voor deze burgemeester geen optie want daar heeft hij niets mee. Zijn ambtelijke/politieke roots liggen namelijk in Uden en in Oss is hij onbekend en onbemind. Als Marnix nu daadkracht toont dan maakt hij straks (bij vertrek van burgemeester Hellegers van Uden) nog kans om de volgende burgemeester van Uden C.A. te worden. Het is dus voor Marnix zogezegd "Nu of Nooit". Gaat het namelijk allemaal te lang duren en de provincie gaat middels een nog uit te vaardigen oekaze de herindeling aan Landerd opleggen dan rest Marnix vanwege een gebrek aan leiderschap slechts misschien nog een burgemeestersfunctie ergens op een klein(er) Waddeneiland. Dat woont - denk ik - net zo rustig als ergens achter de Trentse Bossen.

J@n

2018-02-02 15:22:33

Dat Bakermans niks met Oss heeft wil nog niet meteen zeggen dat hij ons in Reek en Schaijk de keuze voor Uden ons door de strot moet duwen.

Het is precies zoals Albert zegt, dat moet de keus van de inwoners van de dorpen zelf zijn.

Bakermans moet gewoon met alleen Zeeland naar Uden vertrekken en ons in Reek en Schaijk lekker met rust laten.

Nico Degen

2018-02-03 08:09:16

De wijze waarop de meeste partijen Herindelen wisten te vertragen in het bereiken van een herindeling, is als het niet zo kleingeestig was, geslaagd te noemen. Dat Herindelen zich herpakte en toch een partij met doorzetters bleek te zijn valt te bewonderen. De provincie kijkt mee, echter zal niet ingrijpen of het nu Oss of Uden zal worden. De provincie zal pas acteren als we niet in staat blijken te zijn om met de gemeente van onze keuze, tot overeenstemming te komen. Oss het bolwerk van SP heeft toch wat aandachtspunten die kennelijk al jaren niet opgelost zijn.

Daar zitten de burgers van Landerd echt niet op te wachten. Het proces van de aansluiting is een gebeuren dat alle aandacht verdient, als het over de belangen van onze burgers gaat. Voormalige gemeenten hebben het al niet zo makkelijk en worden eigenlijk niet meer dan satellietdorpen van de nieuwe grotere gemeente. De mening van de burgemeester ondergraven door laffe zure veronderstellingen, horen bij degene die op deze wijze onze mening willen veranderen. Maar mensen uit Schaijk Reek en Zeeland laten zich niet in met deze volksmennerij.

Arjan

2018-02-03 18:29:56

Reek was erg duidelijk in het referendum: ongeveer 20% voor een Oss optie en 60% voor een Uden optie.
Vrijwel iedereen in Zeeland wilde naar Uden.
En in Schaijk koos maar 30% voor een Oss optie en een meerderheid voor een Uden optie.
Conclusie lijkt me eenvouding: De meerderheid van Landerd heeft een duidelijke voorkeur voor Uden.

Frits

2018-02-03 19:25:13

Arjan,

Dit noemen ze tegenwoordig NEPnieuws.

Wat een totale onzin.

J@n

2018-02-03 19:31:45

Arjan, ik weet niet waar jij je wijsheid vandaan haalt. Maar ik zie de uitslag toch echt heel anders.

De mensen hadden hun keus gemaakt voor het sprookjesbos, een nieuwe gemeente met Uden èn Bernheze erbij. Aangezien Bernheze niet meer mee doet valt die optie af.

Ga je kijken naar de keus voor Uden of Oss, dan kan je er niet omheen dat er een duidelijke keus voor opsplitsen was. Reek en Schaijk naar Oss en Zeeland naar Uden (1585). Dat kreeg na de Maashorstgemeente (3317) en zelfstandig blijven (1834) de meeste stemmen.

Om de uitkomst zo te krijgen dat de keus voor Uden was is behoorlijk creatief boekhouden gebruikt.

Theo Lemmers

2018-02-03 22:08:45

Theo schrijft: ...geen enkele politieke partij in Bernheze peinst er over om ooit samen te gaan met Landerd...

Twee voorbeelden van veranderende meningen:

Zeeland wilde in 1994 niet fuseren met Uden. Nu willen ze dat wel.

Boekel wilde in 1997 fuseren met Uden en Veghel. Nu willen ze zelfstandig blijven.

JAN SCHUTS

2018-02-04 09:01:16

De eerste enquete had een meerkeuze-opstelling en heeft daardoor voor veel verwarring en onduidelijkheid gezorgd. Nu zou de simpele keuze :  óf Oss óf Uden   veel helderheid laten zien !!

Arjan Lemmers

2018-02-04 09:52:58

Tjonge, wat een passie en volharding om Schaijk naar Oss te krijgen.
Al gedacht aan een politieke partij: b.v 'Oss Vooruit'?
Met een Unox worst als logo.

JAN SCHUTS

2018-02-04 12:36:32

Al van nature is er 'n scheiding ong. ter hoogte van de Rijksweg Heesch -Grave. Schaijk en Reek zijn 'n onderdeel van de MAASKANT. Zeeland hoort bij de zandige PEELRAND. Dit  verklaart ook de mislukking om drie verschillende dorpen tot samengaan te dwingen.

Joep Manders

2018-02-04 17:53:35

De Hutsies en Tutsies konden ook al zo slecht met elkaar overweg... wat een benadering! Alsof Brabantse buurdorpen niet samen PRAGMATISCH in één gemeente samen kunnen werken. Zoeken naar verbanden van eeuwen geleden. En dan concluderen dat men daarom niet samen zou kunnen in één gemeente. Dorpisme ten top. Alsof de jonge inwoners van nu en de toekomstige dat wat uit zou maken. Als dit je wereldbeeld is dan komt het niet gauw meer goed. 

Joep Manders

2018-02-04 18:03:59

Evenwicht in de regio en een bestaande gemeente waar je niet als 23 ste kern aanschuift bij Groot Oss, maar een nieuwe gemeente Maashorst samen met Uden, Volkel en Odiliapeel.

En inderdaad we hebben net zoveel of weinig met Odiliapeel als met Neerlangel, ‘t Wild of Lith. Maar daar gaat het helemaal niet om! 

Frits van Lith

2018-02-04 19:39:56

Joep,

Progressief Landerd wil toch bij Uden als eerste stap om vervolgens samen te gaan met Oss. Dat is toch jullie onzinverhaal van Sprookjesbos.

Dus je opmerking evenwicht in de regio is natuurlijk klets. Je wilt geen 23ste kern zijn maar t.z.t. wel de 30ste of 40ste kern.

J@n

2018-02-04 19:43:07

Het meest verstandige voor Uden is om alsnog aansluiting te zoeken bij Meijerijstad. 

Dan kunnen we in Schaijk en Reek aansluiten bij Oss en dan is het evenwicht in de regio ook weer op orde. Immers zal het Land van Cuijk één gemeente gaan worden, en die hebben 31 kernen.

Tegen grote buren als Oss en Land van Cuijk kun je als kleine gemeente Groot Uden niet op.

Op termijn is een samenvoeging van Groot Uden met Meijerijstad onvermijdelijk. En om naar Veghel naar het gemeentehuis te gaan vanuit Reek wordt een hele onderneming.

J@n

2018-02-04 19:50:17

En in dat licht kan er nu beter een goede keus gemaakt worden voor opsplitsing.

JAN SCHUTS

2018-02-04 22:05:06

Beste Joep en ook Alice . De Beer ofwel de Maashorst-Wisent is nu helemaal los. En jullie staan daar als Glow-Camping midden in. Natuurlijk denk ik werelds maar ook historische verbanden mogen niet zomaar verdwijnen. Liefst zou ik zien dat Brabant één nationale gemeente wordt. Maar dat is nog toekomst. Al bij al hoop ik graag dat de opgeheven VHL nog vele sleutels via Theo van Duren gaan breken n.a.v. zijn column via dit forum.......

Joep Manders

2018-02-05 09:36:00

Frits, ‘sprookjes, klets en onzin’ , toe maar. Met respect voor jouw zienswijze:  Welke opschaling er na deze eerste ronde komt is nog onduidelijk. Het is heel goed mogelijk dat (een deel van) Bernheze in de nabije toekomst aansluit bij de Maashorst gemeente. Lees de verkiezingsprogramma’s van D’66 en Progressief Bernheze bijvoorbeeld maar eens door. (ja, dat zijn progressieve partijen, conservatieven doen daar vaak nu eenmaal wat langer over)  Dat is wellicht aannemelijker dan dat Uden bij Veghel aansluit, J@n. (jammer dat je anoniem aan deze discussie deel neemt). En Jan (Schuts): de komende week krijgen de prinsen weer de sleutel van de dorpen das het beste voor iedereen! 

J@n

2018-02-12 22:57:43

Beste Joep, 

nog even terugkomend op dr fusie Veghel-Uden.

Die fusie gast er komen, en dan kunnen wij in Veghel ons rijbewijs gaan halen.

Lees het advies van de commissie “Krachtig bestuur in Brabant” er maar eens op na.

De eerste stap met Schijndel en Sint-Oedenrode is al gezet.

Dus een gemeente Maashorst met Uden/Bernheze/Oss gaat niet gebeuren.

Weeffouten uit het verleden zouden opgelost moeten worden. Maar weeffouten oplossen doe je niet om ze nog erger te maken.

Om met de woorden van Tonny Verstegen te spreken: ”Zeeland en Schaijk houden niet van elkaar”.

—-

Advies commissie: Uden en Veghel moeten fuseren

Bestuurlijke fusie in Meierij-gemeenten, met Schijndel en Sint-Oedenrode, niet uitsluiten. Eerste stap daar is intensieveren van operationele samenwerking.

Uden en Veghel moeten in de toekomst fuseren. Bij dat proces zouden de buurgemeenten Boekel en Landerd betrokken moeten worden. Op die manier zouden 'weeffouten' van de herindeling uit de jaren negentig het beste opgelost kunnen worden.

Zo luidt een van de aanbevelingen van de Adviescommissie "Krachtig Bestuur in Brabant”

—-

J@n

2018-02-12 23:11:40

Verder staat in het rapport te lezen:

Weeffouten herindeling jaren ‘90

Dit zijn ook de gemeenten waar, aldus de adviescommissie, sprake is van ‘weeffouten’, voortvloeiend uit het herindelingsproces van de jaren negentig. Dit betreft de gemeenten met weinig interne samenhang, te weten Bernheze, Landerd, Maasdonk en Haaren.

Zoals bekent is de gemeente Maasdonk al opgesplitst. 

De gemeente Haaren gaat opgesplitst worden naar de wens van de inwoners.

Bernheze zal ook opgesplitst worden. Waarschijnlijk Heesch naar Oss, Heeswijk-Dinther naar Meijerijstad, Vorstenbosch en Nistelrode naar Uden.

Alleen in Landerd willen ze van opsplitsing niets weten tegen beter weten in. 

Kijk naar het rapport en kijk naar de gemeenten Haaren en Maasdonk. Splitsing is de enige juiste keus.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties