Schaijk

Campagne ‘Deel je zorg’

Zorgcoöperatie Schaijk ondersteunt jonge mantelzorgers

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Zaterdagmorgen 6 juni stond Zorgcoöperatie Schaijk (ZCS) met een stand op het Kapelanieplein. ZCS vroeg daar extra aandacht voor de jonge mantelzorgers in Schaijk. Landelijk vond in de week van 1 tot en met 7 juni de campagne 'Deel je zorg' plaats om aandacht te vragen voor deze jonge mensen, die zorgdragen voor een naaste, een broer, zus, vader, moeder, opa of oma.

"Zij hebben geen keus, het overkomt hen, zij rollen er automatisch in", zegt Toos Franken, wijkverpleegkundige van Zorgcoöperatie Schaijk.   "Deze jonge mensen herkennen zichzelf niet als mantelzorger, aan hen wordt niet gevraagd of ze vader (die vaak een borrel te veel op heeft) op willen halen in de kroeg. Nee, zij krijgen de opdracht om dit te doen. Aan hen wordt niet gevraagd of zij moeder ‘s avonds willen helpen om haar nachtkleding aan te doen en de trap op te helpen. Nee, zij behoren dat te doen, er is niemand anders. Aan hen wordt niet gevraagd of ze mee boodschappen willen gaan halen met mama omdat die in de rolstoel zit. Nee, zij behoren dat te doen, er is niemand anders. Aan hen wordt gevraagd of ze zusje mee willen nemen naar de speeltuin in de wijk, want zusje moet even naar buiten, anders breekt ze de tent af. Aan hen wordt niet gevraagd of ze willen helpen met de huishoudelijke taken, nee, zij wonen thuis, de ouders kunnen het niet omdat zij al moe zijn wanneer ze ‘s morgens opstaan. De psychische aandoening van papa vraagt al veel van mama, dus doen ze het maar. Ja, ze zouden liever gaan voetballen, maar ze kunnen mama toch niet voor alles op laten draaien."

'Kanjers'
Volgens Toos zijn er legio van dit soort voorbeelden. "Daarom hoopten wij de jonge Landerdse mantelzorgers te ontmoeten om hen vooral te vertellen dat het kanjers zijn. Maar ook om hen informatie en documentatie te verstrekken, zodat ze de weg weten wanneer ze vragen hebben. Om hen namen te geven van mensen en instanties die hen kunnen ondersteunen in die moeilijke periode in hun leven."
ZCS heeft zaterdag met een aantal jonge mantelzorgers kunnen spreken. Toos: "Helaas hebben we zeker niet iedereen gezien. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 1 op de 5 kinderen mantelzorger is. Hen zouden we graag de erkenning geven die ze verdienen en ze willen belonen voor hun fantastische werk met een 'dankjewel-cadeautje' in de vorm van een bioscoopbon."

Ben je een jonge mantelzorger en woon je in Landerd? Zoek dan contact met de wijkverpleegkundigen/preventiewerkers van de Zorgcoöperaties in Reek, Schaijk of Zeeland.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties