Schaijk

Zorgcoöperatie Schaijk: Aandacht voor elkaar

Door Zorgcoöperatie Schaijk

SCHAIJK - Afgelopen zomer leek het voorzichtig de goede kant op te gaan met het aantal coronabesmettingen in ons land. We konden er geleidelijk weer meer op uit, de richtlijnen werden versoepeld en het sociale contact werd langzaamaan wat meer mogelijk. Maar in de afgelopen weken werd steeds meer duidelijk dat er toch weer strengere maatregelen noodzakelijk zijn om het tij te keren.

Met aandacht voor de coronarichtlijnen van de overheid, kon Onder de Linde vanaf begin augustus weer open. De gastvrouwen en gastheren deden hun uiterste best om het de gasten naar de zin te maken en dat lukte goed. Gezien het aantal bezoekers was het duidelijk dat Onder de Linde in een behoefte voorziet. Omdat nu het aantal besmettingen, ook in Schaijk, toeneemt is er inmiddels een mondkapjesplicht ingevoerd bij het bezoek aan ons ontmoetingscentrum. Dat is een hinderlijke, maar noodzakelijke maatregel. Indien we dit niet doen, moeten we het ontmoetingscentrum eventueel weer sluiten.

Het wordt inmiddels duidelijk dat veel inwoners van ons dorp ervoor kiezen om hun contacten sterk te verminderen; dus minder op bezoek, minder boodschappen doen, minder naar buiten. Dit geldt met name voor de oudere leeftijdsgroep. Dit betekent eigenlijk ook weer dat er meer kans op sociale isolatie en vereenzaming ontstaat. De combinatie van zorgen om je gezondheid en je eenzaam voelen is vervelend en kan sombere gevoelens oproepen.
De bezoekgroep van de Parochie, de Zonnebloem en de Zorgcoöperatie is nog steeds actief om eenzaamheid het hoofd te bieden. Maar het wordt duidelijk dat een aantal mensen een bezoek niet meer verantwoord vindt. Indien de vrijwilligers van hun contacten horen dat ze nu geen bezoek meer willen ontvangen, worden de contacten verder telefonisch onderhouden.

Zoals ook in het afgelopen voorjaar duidelijk is geworden, zijn het niet alleen de ouderen die je kent, maar ook veel andere dorpsgenoten die last hebben van het ontbreken van sociale contacten. Velen merken het tekort aan de gewone dagelijkse dingen. Denk aan boodschappen in de supermarkt, even naar de winkel, de bakker, een praatje op straat. Bezoek aan een concert of een uitvoering of een sportwedstrijd, het is er op dit moment niet meer bij.
De Zorgcoöperatie zal binnenkort weer een oproep doen om vrijwilligers te werven om dorpsgenoten, die bij ons bekend zijn, met regelmaat te bellen. Ook zullen we weer een kaartenactie organiseren om mensen een steuntje in de rug te geven. Maar onontbeerlijk is de aandacht en de steun die wij onze dorpsgenoten geven.

Daarom vragen we ook: besteed aandacht aan elkaar, ook als het er in de eerste instantie op lijkt dat het niet nodig is. Voor ons allen is het een moeilijke periode en met aandacht voor elkaar kunnen we een bijdrage leveren om het dragelijk houden.

Ideeën
Als u zelf ideeën hebt om dorpsgenoten te ondersteunen in deze tijd of als u tips hebt voor de Zorgcoöperatie stellen wij het op prijs als u dit met ons wilt delen; dat kan per mail naar zorgcooperatieschaijk2012@gmail.com. Of telefonisch aan Jan de Leur, 0486-461510, of onze wijkverpleegkundige Toos Franken, 06-30104816.

Zorgcoöperatie Schaijk

|Doorsturen

Uw reactie