Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Brigitte Kraneburg

Zomerleed

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Wat een geweldig zomerweer hebben we al gehad, en, als we de weerberichten mogen geloven, is er nog meer zon en zomer onderweg. Voor onze huisdieren brengt het mooie weer echter ook kwaaltjes met zich mee. We zien beduidend meer maag-darmklachten, huidaandoeningen en allergieën.

Een allergie bij hond en kat uit zich in het merendeel van de gevallen in jeuk. Dieren kunnen hun huid, door jeuk, tot bloedens toe kapot krabben met alle gevolgen van dien. Voor de ecto-parasieten bij onze huisdieren is het in deze tijd van het jaar ook hoogseizoen. Bij de warmte planten vlooien en teken zich razendsnel voort en de kans op een besmetting van uw dier is dan ook erg groot. Voorkomen is, in deze, beter dan genezen!

De zomeraandoening die ik als laatste wil noemen is een binnengedrongen grasaar. In de zomer groeien grassen erg snel komen ook in bloei. De zaadjes van gras groeien in een aar ( als korenaar). Aan die aartjes zitten een soort van kleine weerhaakjes die ervoor kunnen zorgen dat grasaren overal in het lichaam terecht kunnen komen. We halen ze in de praktijk deze dagen uit oren, neuzen, vandaag zelfs uit een traanbuisje van een hond!
De grasaren kunnen ook doordringen onder de huid. Het vervelende is dat je dit, als eigenaar, meestal helemaal niet in de gaten hebt. Bij het binnendringen ontstaat geen bloed of pijn. Eenmaal onder de huid ontstaat echter een vervelende ontsteking, meestal met een abces tot gevolg. Pijn en ellende! Het meest zien we tussenteenabcessen, ontstaan doordat een grasaar onder de voet, tussen de zoolkussentjes, de huid binnendringt.
Honden met veel haar onder de voeten, of honden met een dikke vacht, lopen het grootste risico om met binnendringende grasaren te maken te krijgen. Het advies is om de voeten dagelijks aan de onderkant te inspecteren, de haren daar kort te houden, en ook de vacht regelmatig te kammen en of te borstelen. Een trimster toonde ons foto’s van een poolhond waarbij zij, met de waterblazer, de vacht opzij blies en zo op het spoor kwam van meerdere in de huid prikkende grasaren.

Als honden- en ook als katteneigenaar, heeft u er in de zomer een taak bij, huidinspectie op vlooi- en, teken en ook op GRASAREN! het team van Dierenkliniek Schaijk wenst u, ondanks alle zomerkwaaltjes, toch een heerlijke, lange zomer!

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties