Schaijk

Zomerkriebels

Door Brigitte Kraneburg van Dierenkliniek Schaijk

Zomerkriebels zijn echt heel anders dan de welbekende, en veel leukere, lentekriebels. Bij lentekriebels denk je aan de bloemetjes en de bijtjes, verliefdheid en nieuw leven. Bij zomerkriebels denken wij op de praktijk vooral aan JEUK! Échte kriebels dus!

Het is het hoogseizoen voor vlooien en teken (al geven deze laatsten doorgaans geen jeuk), allergieën voor gras, pollen en ander zwevend spul. Wij zijn daar allemaal aan gewend en hebben voor alles een passend advies.

Echter, dit jaar is de eikenprocessierups erbij gekomen als veroorzaker van jeuk. Het is een lastig iets, want de oorzaak kun je alleen maar vermoeden. De haartjes die de jeuk veroorzaken zijn immers niet zichtbaar. Vaak vertelt een eigenaar dat in de buurt waar de hond woont, of in de omgeving waar de hond wordt uitgelaten, veel besmette eikenbomen staan. Wanneer de hond dan jeuk heeft over zijn hele lichaam en we vinden geen vlooien (nog steeds de meest voorkomende oorzaak van jeuk) stellen we dat de eikenprocessierups de meest waarschijnlijke oorzaak is.
Verwijderen van de brandharen is lastig bij een vacht, een plakbandroller gaat natuurlijk niet lukken. Met heel warm water douchen is heel erg vervelend voor een hond, net als warm föhnen van de huid. We adviseren dan wassen van de vacht en, tijdelijk, jeuk te onderdrukken met medicijnen, om te voorkomen dat de hond de huid kapot krabt.
Er zijn ook honden die met hun snuit in een rupsenhoop (onderaan een boomstam) terechtkomen. Dit kan zorgen voor grote schade aan de tong en kan echt grote problemen veroorzaken. Zulke gevallen hebben wij in Schaijk (gelukkig) nog niet gezien.

Inmiddels hebben we wel een paar katten gezien bij wie de tongranden ontstoken waren. Dit geeft pijn en moeilijkheden bij slikken, en daardoor verminderde eetlust. Na contact met collega’s in het land en snelle verbetering op de behandeling hebben we het idee dat ook deze klachten veroorzaakt zouden kunnen worden door de eikenprocessierups. Nog even en alle rupsen zijn vlinders geworden (een nachtvlinder, nog niet eens mooi!) en zijn de ergste problemen voorbij.

Wij wensen iedereen een jeukvrije zomer toe! Voor advies op maat (ook tegen vakantiekriebels) mag u ons altijd vragen.

Brigitte Kraneburg
Dierenkliniek Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties