Schaijk

Zevende Fresia Blaasmuziekfestival met Die Nuhnemucke en Salländer Musikanten

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Blaskapelle Fresia houdt zondag 7 april voor de zevende keer haar blaasmuziekfestival in De Phoenix Schaijk. Het festival begint om 13 uur. Met de optredens van Die Nuhnemucke uit het Duitse Hallenberg, de Salländer Musikanten uit het oosten van het land en Blaskapelle Fresia zelf, belooft het weer een bijzondere editie te worden.

Blaaskapel Die Nuhnemucke ontleent haar naam aan het riviertje de Nuhne bij Hallenberg in het Sauerland, terwijl Mucke spreektaal (dialect) is voor muziek. Het orkest, waarin een aantal voor Fresia bekende muzikanten speelt, is in 2015 ontstaan uit deelnemers aan een workshop voor Egerländer blaasmuziek onder leiding van componist en orkestleider Alexander Pfluger. De komst van een zangduo begin vorig jaar, maakte de bezetting compleet. Het repertoire van Die Nuhnemucke omvat enerzijds de bekende klassiekers uit de blaasmuziek en anderzijds gloednieuwe titels van hedendaagse componisten.

De Salländer Musikanten
Zeven liefhebbers van de Böhmische blaasmuziek hebben elkaar gevonden in de Salländer Musikanten. Klassieke en nieuwe Egerländer composities zijn de ingrediënten van het programma van deze formatie. Deze typisch Böhmische blaasmuziek wordt in een kleine bezetting ten gehore gebracht. Ter afwisseling maken ook andere, soms solistische, werken deel uit van het programma. De muzikanten hebben allen hun muzikale ervaring in verschillende bekende blaaskapellen in Nederland opgedaan. De deelname aan het blaasmuziekfestival in Schaijk is het allereerste optreden van de Salländer Musikanten. De groep speelt vóór, tussen, en na de optredens van Blaskapelle Fresia en Die Nuhnemucke.

'Variatie en gezellige sfeer'
Simon Meurs is muzikaal leider van Blaskapelle Fresia. "Met het uitnodigen van Die Nuhnemucke en de Salländer Musikanten, bieden we een podium aan nieuwe, en in Nederland minder bekende orkesten en krijgt het publiek de unieke gelegenheid hiermee kennis te maken. Dat deden we eerder en dat vinden we belangrijk", vertelt hij. "Door de festivaldeelnemers zorgvuldig te selecteren, zorgen we niet alleen voor kwaliteit, maar zijn natuurlijk ook variatie en een gezellige sfeer gewaarborgd." Fresia bijt in het festivalprogramma het spits af. Splinternieuwe composities worden afgewisseld met onvergetelijke Egerländermelodieën en pittige marsen weer gevolgd door fraaie walsen en polka's. Dit vaak met de bijdrage van het vaste zangduo van Fresia.
De opbrengst van het festival wordt ingezet om de volgende concerten voor KiKa, waarmee inmiddels ruim 18.000 euro bijeengebracht is, weer te kunnen organiseren. Een gezamenlijk optreden van alle festivaldeelnemers vormt het slot van het festival. De aanvang op 7 april is om 13 uur. Het voorprogramma in de foyer start 12.30 uur. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.blaskapelle-fresia.nl of 06-13233229.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties