Schaijk

Arena-Derby van de Week: Siem van Merwijk en Martijn van den Akker blikken vooruit op DAW-Prinses Irene

'Zelfs in de E'tjes hadden we het een week van tevoren alleen maar over deze wedstrijd'

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad ArenaLokaal zijn in totaal tien voetbalverenigingen actief: DAW Schaijk in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES Langenboom, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-Derby van de Week’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week bijt auteur van de rubriek Siem van Merwijk zelf het spits af met Martijn van den Akker, speler van Prinses Irene.

Dit weekend staat de burenruzie tussen DAW en Prinses Irene op het programma in de Tweede Klasse F. Een reeds veel voorgekomen strijd die in de histories van beide clubs regelmatig een grote rol van betekenis heeft gespeeld. Generatiegenoten Siem van Merwijk (DAW) en Martijn van den Akker (Prinses Irene) speelden gedurende hun jeugd talloze keren de klassieker en blikken nu vooruit op hun tweede onderlinge treffen in de senioren.

DAW - Prinses Irene kende eerder dit seizoen al een generale repetitie in de beker, hoe kijken jullie terug op de groepsfase van dit toernooi?
Martijn: “Zowel op persoonlijk vlak als in teamverband kan ik spreken van een nuttige voorbereiding op de competitie. In onze poule zaten drie sterke tegenstanders die allemaal goed voetbal spelen en ik denk dat het goed was om daar mee te meten. Twee punten uit drie duels zegt daarbij denk ik niets, omdat we in alle drie de wedstrijden tot de laatste minuut meedoen om de overwinning.”
Siem: “Op een behoorlijke off-day tegen TOP na bieden de bekerwedstrijden voldoende perspectief voor de competitie. Met name in de laatste wedstrijd tegen HVCH vond ik ons prima spelen. We verliezen weliswaar met 2-0, maar doen onszelf daarmee echt te kort. Het creëren van kansen ging uitstekend, dus daar gaan we in de competitie nog voldoende profijt van hebben.”

Dit weekend gaat het om de eerste drie punten van het jaar in de Tweede Klasse F, wat zijn jullie verwachtingen voor dit seizoen in deze competitie?
Martijn: “Het is lastig om voor aanvang van de competitie al iets relevants te zeggen. De goede voorbereiding biedt natuurlijk vertrouwen, maar je weet nooit wat er gedurende het seizoen gebeurt. Zolang iedereen fit blijft denk ik dat er voor ons genoeg mogelijk is.”
Siem: “We hebben al jarenlang een talentvolle ploeg, maar zoals Rick van Aalst in de voetbalkrant ook al aanhaalde zijn zelfs de talenten in onze groep al behoorlijk ervaren. We weten precies van elkaar wat we kunnen en wat we moeten doen, dus het is hoog tijd dat de puzzelstukjes perfect in elkaar gaan vallen. Wie weet hoe mooi het seizoen dan kan worden.”

Menigeen noemt de wedstrijden tussen DAW en Prinses Irene een derby, maar wat maakt de onderlinge duels volgens jullie als speler zo bijzonder?
Martijn: “Voor mij persoonlijk is de wedstrijd vanaf de e-pupillen al een beladen duel waar het een week lang over ging. Vooral omdat het dichtbij is en je veel jongens goed kent van binnen en buiten het voetbal. Het is mooi dat die strijd nu verder gaat op het hoogste niveau van onze clubs.”
Siem: “Voor mij geldt exact hetzelfde als Martijn. Vanaf de jeugd spelen we al 2 à 3 keer per seizoen tegen elkaar en dat ging er geregeld behoorlijk hard aan toe. Sinds ik bij de senioren speel merk ik daarnaast dat Prinses Irene ook qua publiek en ambiance een van de mooiste wedstrijden is, dus dat maakt het als speler nog net even wat leuker.”

Zijn er dingen waar jullie op het veld extra op letten bij de tegenstander?
Martijn: “Voor mij persoonlijk is het lastig om over hele team iets te zeggen, maar van Siem als directe tegenstander weet ik door onze jeugdjaren al precies wat hij kan. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat die kwaliteiten niet naar voren komen en daarnaast mijn eigen spel te spelen.”
Siem: “Het middenveld van Prinses Irene is voor mij wel een aandachtspunt omdat ik zelf tegen (een van) die drie jongens zal spelen. Met Tim van der Heijden, Tom Berendsen en Martijn hebben ze drie beweeglijke, goede middenvelders. Daar moeten we onszelf tegen wapenen.”

Wat voor een wedstrijd verwachten jullie zelf?
Martijn: “In mijn ervaring is het altijd een felle wedstrijd waarbij duels belangrijk zijn, maar waarin allebei de teams wel verzorgd voetbal willen spelen. Helaas komt dit niet altijd naar voren. Het voetbalcliché van de tweede ballen winnen op het middenveld wordt daarom meestal enorm belangrijk. De ploeg die dat het best doet zondag, gaat er met de overwinning vandoor.”
Siem: “Omdat we elkaar onlangs nog getroffen hebben in de beker en elkaar dusdanig goed kennen verwacht ik dat beide trainers tactisch iets zullen proberen om elkaar te verrassen of de gevaren van de tegenstander te smoren. Of dit echt het verschil zal maken weet ik niet. Ik denk vooral dat het team dat het best omgaat met balbezit een goede kans maakt op de overwinning zondag.”

Wat wordt de uitslag zondag?
Martijn: 1-3
Siem: 2-1

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?