Schaijk

Weer veilig en vertrouwd naar Fysiotherapie Schaijk-Herpen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/HERPEN – Na ruim een maand van noodgedwongen sluiting vanwege het Coronavirus, opende Fysiotherapie Schaijk-Herpen begin mei weer de deuren voor haar patiënten. Met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en dankzij het treffen van diverse voorzorgsmaatregelen is zowel de praktijk aan de Bossestraat 6 in Schaijk als de vestiging aan de Rogstraat 5 in Herpen inmiddels weer volop in bedrijf. “Iedereen kan dus weer veilig en vertrouwd bij ons terecht voor een behandeling”, geven Leo Vlaskamp en Femke Jordens van Fysiotherapie Schaijk-Herpen aan.

“Nadat we op 23 maart de deuren van de praktijk moesten sluiten, waren onze fysiotherapeuten vooral aangewezen op videogesprekken met patiënten”, vertelt praktijkeigenaar Leo Vlaskamp. “En hoewel dat beeldbellen eigenlijk best goed ging, is dat toch héél anders dan wanneer je mensen kunt aanraken en vastpakken. Wij hebben natuurlijk een heel fysiek beroep. Op het moment dat je iemand aanraakt krijg je écht contact met die persoon.” Femke: “Ik heb bijvoorbeeld een reumagroep en dat zijn veelal mensen die echt fysíeke begeleiding nodig hebben. Videobellen is dan lang niet altijd toereikend.”

Voorzorgsmaatregelen
Hoewel Fysiotherapie Schaijk-Herpen alweer een aantal weken ‘normaal’ open is, merken Leo en Femke dat sommige mensen toch nog een beetje huiverig zijn om de praktijk te bezoeken. “Je ziet overal dat de zorg langzaamaan op gang komt. Het begint nu weer redelijk te lopen, maar veel mensen zijn toch nog een beetje onzeker. ‘Is het wel veilig?’, vragen zij zich af.”
Om deze zorgen weg te nemen heeft de fysiotherapiepraktijk een groot aantal voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er voor de praktijk een tent geplaatst die dient als extra wachtkamer, is er binnen een looproute gemaakt zodat er eenrichtingsverkeer ontstaat, hanteren de fysiotherapeuten een aangepast werkschema, staan er minder apparaten in de oefenzaal en wordt alles met regelmaat gedesinfecteerd. Daarnaast maken de fysiotherapeuten gebruik van beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen. “Dit is volgens het RIVM niet verplicht, maar voor het gevoel van zowel onze patiënten als de fysiotherapeuten zelf blijven we dit voorlopig nog doen. Het merendeel van de mensen vindt dat ook het prettigst. We gaan dit binnenkort geleidelijk afbouwen, maar ook daarna zullen wij, als patiënten daar de voorkeur aan geven, desgewenst nog beschermingsmiddelen gebruiken.”

Covid-19-team
Noordoost-Brabant is een van de regio’s die het hardst zijn getroffen door het Coronavirus. Tientallen mensen zijn overleden aan de gevolgen van de epidemie en een nog grotere groep is ziek (geweest) vanwege het virus. Begin april is in deze regio daarom een speciaal Covid-19-team opgericht. Dit team bestaat uit een praktijkondersteuner GGZ van de huisarts, een diëtist, logopedist, ergotherapeut en enkele gespecialiseerde fysiotherapeuten van Fysiotherapie Schaijk-Herpen. Leo Vlaskamp: “We hebben nu een kleine dertig Covid-19-patiënten die we begeleiden en behandelen, dat zijn mensen van jong tot oud. Het is een multidisciplinair team dat staat als een huis en dat nauw in contact staat met zowel de huisartsen als ziekenhuis Bernhoven.”

Femke Jordens: “Bij veel Covid-19-patiënten die worden ontslagen uit het ziekenhuis of zijn ‘hersteld’ van het virus zie je dat de conditie, lichamelijke en mentale weerbaarheid fors is verminderd. Zij hebben last van enorme vermoeidheid en zijn vaak na vijf of tien stappen helemaal total loss. Eenmaal thuis hebben deze mensen dan ook intensieve revalidatiezorg nodig.”

‘Thuis Corona doorgemaakt’
Ook mensen die thuis Corona hebben doorgemaakt houden vaak restverschijnselen over, geeft Leo aan. “Deze groep is veelal nog onbekend met de zorg die aangeboden kan worden. Hun herstel gaat daardoor minder snel. Ook voor deze mensen kan revalidatiezorg uitkomst bieden.”

Femke Jordens ziet ook een parallel met de Q-koorts, waar veel mensen uit de omgeving een aantal jaar geleden door werden getroffen. “Net als destijds bij de Q-koorts hebben ook Covid-19-patiënten heel veel moeite om hun eigen belastbaarheid in te schatten. Ze kennen hun eigen lichaam niet goed meer en hebben weinig vertrouwen in hun eigen lichaam. Deze mensen kunnen wij echt goed begeleiden en trainen.”

Neem contact op
Twijfelt u of de zorg van het Covid-19-team iets voor u is of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Fysiotherapie Schaijk-Herpen via 0486-461639 of info@fysiotherapieschaijk.nl. Meer info over de praktijk in Schaijk en Herpen is ook te vinden op www.fysiotherapieschaijk.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties