Schaijk

Tobias Jubbega op pad met ervaringsdeskundige Ronny

'We willen de Schaijkse jongeren op straat een stem geven'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Preventiewerker jeugd Tobias Jubbega is sinds begin dit jaar actief in Schaijk. Tijdens een brainstormavond werd geopperd dat hij in gesprek zou gaan met jongeren die op straat rondhangen. Toen deze suggestie later ook nog via andere kanalen binnenkwam, besloot hij er werk van te maken. Samen met ervaringsdeskundige Ronny (29), geboren en getogen in Schaijk, zoekt hij nu contact met de lokale 'hangjeugd'.

Tobias heeft Ronny leren kennen tijdens de avond van Moed Brabant op 17 mei in De Phoenix over het bespreekbaar maken van verslavingen. Zelf heeft Ronny een kleurrijk verleden. “Ik heb niet altijd de beste beslissingen gemaakt”, vertelt hij heel open. “Met een groep vrienden hingen wij vaak rond in het hertenpark. We raakten op het slechte pad, dat ging gepaard met veel drugs. Dat heeft mij weinig goeds gebracht. Het was zo erg dat ik op een gegeven moment hulp heb gezocht. Het ging echt niet meer. Toen heb ik een tijdje in een kliniek gezeten. Begin vorig jaar viel ik in herhaling en ben ik wederom opgenomen. Nu gaat het gelukkig beter. Het voelt als mijn plicht om anderen te helpen en te voorkomen dat ze in dezelfde valkuilen trappen als ik.”

Eerste contact
Eens per week gaat Tobias met Ronny op pad. Laatstgenoemde doet dit zonder eigen belang, maar wel met een duidelijke missie. Het tweetal bezoekt de bekende plekken in Schaijk waar jongeren vaak komen, zoals het Moesbos, het hertenpark en de jongerenontmoetingsplek (JOP) aan de Bossestraat. Het eerste contact is inmiddels gelegd met een groep tussen de 17 en 21 jaar. “Onze bedoeling is om hen een spreekbuis te geven”, vertelt Tobias. “Het is belangrijk om te weten wat er leeft in zo'n groep. Deze jongeren moeten ook ergens hun ideeën kwijt of hun onvrede kunnen uiten. Nu weten ze waar ze terecht kunnen. Aan ons om daar een stukje continuïteit in aan te brengen.”
In het begin dachten de jongeren dat Tobias en Ronny undercoveragenten waren. “We hebben goed nagedacht over onze benaderingsmethode”, legt Ronny uit. “Het is de kunst om hen te laten praten. Laat ze maar vragen stellen, wij antwoorden wel. Dat is beter dan wanneer je met een voorgekookt verhaal aan komt zetten. Je moet het vertrouwen zien te winnen. Een aantal van hen kent mij, omdat ik zelf ook uit Schaijk kom. Dat vinden ze soms lastig. Ik wil ze alleen maar helpen, zodat ze niet zover gaan als ik ben gegaan met mijn vrienden.”

Wijkagenten
In overleg met de wijkagenten en BOA is afgesproken dat zij een tijdje op gepaste afstand blijven. Dat geeft Tobias en Ronny de gelegenheid om echt contact te maken met de groep en een vertrouwensband op te bouwen. “Dat lukt nu eenmaal niet als je een uniform aan hebt. Zodra de jongeren de wet overtreden, zijn die instanties natuurlijk wel aan zet”, zegt Tobias. Ronny: “De politie wordt gezien als vijand. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het helemaal niet zo is. Ze zijn er heus niet alleen om je op je fouten te wijzen, maar ook om je te helpen. Soms bereik je meer met een goed gesprek dan een nachtje in de cel. Wijkagenten zijn tegenwoordig meer sociale werkers.”

Negatieve bijklanken
Het duo wil overigens voorkomen dat het een eenzijdig verhaal wordt. “Speciaal voor deze jongeren is in Schaijk een plek ontwikkeld waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat doen ze en meteen krijgen ze de stempel 'hangjeugd' met alle negatieve bijklanken die daarbij horen”, baalt Ronny. “Ze doen niets verkeerd, maar hebben wel die naam. Erg jammer.”
Tobias en Ronny snappen dat een groep van vijftien jongeren intimiderend over kan komen. Toch willen ze daar een kanttekening bij maken. “De JOP is bedoeld voor tieners om elkaar te ontmoeten”, begint Ronny. “Als je er niet van houdt om langs de groep op te lopen, laat je hond dan ergens anders uit. De jongeren op die plek doen niets fout.”

Drugs
Een van de grote problemen in veel kleine dorpen is drugsgebruik en -misbruik. Niet alleen onder tieners, maar de gehele bevolking. In Schaijk is dat niet anders. Volgens Ronny is het heel makkelijk om drugs te krijgen. “Je hebt sneller een pilletje of een gram coke dan een pizza in Schaijk”, stelt hij. “Dat is de harde realiteit. Als je in de supermarkt alcohol wil kopen dan krijg je het alleen mee als je kunt bewijzen of je achttien of ouder bent. Een dealer werkt zo niet, die wil gewoon geld verdienen. Hij geeft je zijn product wel mee, ongeacht hoe jong je bent.”
Om te voorkomen dat de jongeren in Schaijk een verkeerde beslissing maken, hoopt Ronny ze bij te staan. “Ik ben zelf zeker geen heilige geweest”, beseft hij, “maar op basis van mijn verleden kan ik ze wel waarschuwen. Tobias en ik weten dat we niet heel Schaijk kunnen helpen. Het is zaak de juiste personen te bereiken. Wellicht kunnen we een paar van hen de goede inzichten geven. Dat is al veel waard. Veel jongeren blowen. Dat kan een opstapje zijn naar meer. Ze staan nu op een kruispunt en moeten ervoor waken niet het verkeerde pad te nemen.”

Behalve de jongeren die regelmatig bij de JOP te vinden zijn, zwerven er door Schaijk meerdere groepen tieners. Niet allemaal hebben ze een vaste plek waar ze bij elkaar komen. De komende weken investeren Tobias en Ronny veel tijd om met hen in contact te komen. Hiermee hopen ze de beeldvorming rond deze zogenoemde hangjeugd in Schaijk positief te beïnvloeden en tegelijkertijd uit te vinden wat er speelt en waar behoefte aan is.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen

Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?