Schaijk

Water Natuurlijk luidt noodklok vanwege droogte

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Water Natuurlijk Aa en Maas luidt de noodklok wat betreft de voortdurende droogte in Oost-Brabant. Met name op de hogere zandgronden lijkt de problematiek erger dan in 1976. De helft van de putten staat nog steeds in het rood. "We moeten de sponswerking van het landschap van de Peelhorst zo spoedig mogelijk herstellen", stelt Schaijkenaar Klaas van der Laan, lid van het algemeen bestuur bij Waterschap Aa en Maas. "En misschien moeten we het gebruik van grote hoeveelheden grondwater beprijzen."

Woordvoerder Klaas van der Laan is heel stellig. "Ten eerste moeten we, vanwege de extremere droogten, het hele jaar door meer gebiedseigen water vasthouden", begint hij. "Verder is het zaak om de wateraanvoer vooral als aanvulling te benutten en niet als basis. Tenslotte moeten we de waterpeilen niet omlaag zetten op 16 februari als boeren mest uit mogen rijden, maar eind maart als de bodem weer tot leven komt en de grondbewerking voor gewassen nodig is."

Herstel sponswerking Maashorst
Van der Laan: "Dagelijks bestuurslid Ernest de Groot heeft op De Maashorst laten zien dat je de sponswerking van dit deel van de Peelhorst daadwerkelijk deels kunt herstellen. Al het water dat je in de kern vasthoudt voor bos en natuur komt enkele weken later op de flanken de landbouw ten goede. Omdat we de omgeving van enkele voormalige vennen niet direct kunnen vernatten, hebben we de waterhuishouding nu helaas nog maar voor de helft hersteld. De landbouw in de putjes van het landschap laten met hun diepe ontwatering de collega’s eromheen nu verdrogen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties