Schaijk

Nader Bekeken door Findex Vermogensadvies

Wat nu na een verloren aandelenjaar?

Door Ralf Visschers en Erik Rommen van Findex Vermogensadvies

Het jaar 2018 mag wel een verloren jaar worden genoemd voor aandelen. Gekeken naar aandelen is het apart dat beurzen een dergelijk jaar hebben, want de bedrijfswinsten zijn alleen maar toegenomen en normaal gesproken volgen koersen aardig deze ontwikkeling.

Amerikaanse aandelen hebben een verwachte winstgroei voor heel 2018 van circa 24,2%, maar de S&P500 staat circa 12,10% negatief. De winstgroei voor Amerika dit jaar is wel met name gedreven door de éénmalige belastingvoordelen. De winstgroei voor Europa komt uit op circa 8,3% dit jaar en de beurzen staan in Europa op 11,90% verlies, waarbij de Duitse DAX zelfs 17,68% negatief. De opkomende markten hebben een winstgroei van 13,1% in 2018 en noteren 15,91% in de min. Dit zijn de rendementen vanaf begin 2018 t/m 24 december 2018, bekijken we deze vanuit het hoogste punt van de indexen dit jaar dan is het nog ernstiger. Officieel zitten de markten in een zogenaamde Bear-market, dit is wanneer er vanaf de top een 20% verlies is opgetreden.

Het jaar 2019 zal economisch gezien nog steeds een positief jaar zijn. De wereldwijde economische groei lijkt getopt, maar de vooruitzichten en groei blijven nog steeds sterk. Dit is ook terug te zien in de winstgroeiverwachtingen van bedrijven. De winstgroei voor Amerikaanse aandelen wordt geschat op 8,6%, voor Europa op 8,7% en voor opkomende markten op 9,9%. Gezien het slechte jaar 2018 waar de winstgroei ook goed was en de verdere winstgroeiverwachting in 2019 zouden aandelen een positief jaar tegemoet kunnen gaan. Op basis van economische vooruitzichten is er geen reden om aan te nemen dat 2019 slecht gaat worden. Echter zal ook politiek in 2019 een rol blijven spelen en zal dit de nodige bewegelijkheid met zich meebrengen. Zo neemt de liquiditeit in de markten af doordat de FED zijn verruimingsprogramma afbouwt. Voor Europa en Japan is dit nog niet het geval en blijven de centrale banken aanwezig met een ruim beleid.

Beurzen zullen naar verwachting ook in 2019 de nodige bewegelijkheid laten zien. Buiten de politieke onrust is er niet veel mis met de huidige status van de economie en bedrijfsresultaten. Midden tot lange termijn zijn de bedrijfswinsten de grootste katalysator voor aandelenrendement en spelen politieke zaken slechts op korte termijn. De afgelopen jaren zijn er meer politieke zaken geweest die de nodige invloed op de beurs hadden, zo verloor in augustus 2015 de beurs ongeveer 20% van zijn waarde doordat China zijn munt devalueerde. Het komt dus vaker voor, maar dat maakt het niet minder moeilijk om soms de wat langere termijn in acht te nemen.

Er zijn naar ons idee nog kansen genoeg, maar men dient wel goed rekening te houden met de waarderingen van aandelen. Er is een enorm verschil per regio en hoe hoger de waardering des te minder te verwachten rendement er is naar de toekomst. Kansrijk blijven nog steeds de opkomende markten en ontwikkelde markten uit Azië. Amerika blijft veruit de duurste regio om in aandelen te beleggen en biedt daardoor ook het minste rendementspotentieel. Kijk dus eens goed naar je beleggingen en weging in Amerika, dit om het toekomstig rendement te optimaliseren. Ook Europa blijft interessant met een dividendrendement van boven de 4,0% op jaarbasis.

Voor 2019 wensen wij u al het goeds en mooie rendementen!

Ralf Visschers en Erik Rommen
Findex Vermogensadvies
Pastoor van Winkelstraat 39e Schaijk
0486-700215
info@findexvermogensadvies.nl 
www.findexvermogensadvies.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties