Schaijk

Wat klopt er van de beurswijsheden?

Door Ralf Visschers en Erik Rommen van Findex Vermogensadvies

Wie belegt of er wel eens over leest en praat, kent ze wel: de beurswijsheden. Er zijn verschillende beurswijsheden en vele zijn al vele decennia oud en daarom dus als waar aangenomen. Maar kloppen deze wijsheden wel? Kun je er blindelings op vertrouwen of moeten we toch iets verder kijken voordat we een beslissing op basis hiervan nemen? Hierbij een inzicht in deze wijsheden en hoe men ermee om kan gaan.

Sell in May and go away
De strekking is dat de beurzen in de zomermaanden het slecht doen en men beter in mei alles kan verkopen en pas weer na de zomer in oktober terug te kopen. Deze hele transitie zou dan een beter rendement moeten geven voor het totale jaar. Gekeken naar de S&P500 in de periode van 1928 tot en met 2015 is het rendement in de maanden mei tot en met oktober circa 2,2% en voor de maanden november tot en met april 5,1%. De zomermaanden scoren gemiddeld dus een lager rendement, maar zeker niet negatief. Wanneer een veiliger alternatief een beter te verwachten rendement zou geven in dezelfde periode is het wisselen de moeite waard, echter gezien de huidige rentestanden is dat niet aannemelijk.

De ‘januari-barometer’
Een positieve januarimaand voor aandelen zou betekenen dat het gehele jaar positief zou zijn en in het omgekeerde dus negatief. Historisch gezien stijgen beurzen (op jaarbasis) vaker dan dat ze dalen en januari is historisch bekeken gemiddeld genomen ook de beste maand voor aandelenrendementen. Echter hebben aandelenmarkten na een slechte januari in bijna 50% van de gevallen ook een positief jaarrendement gegenereerd. Er is dus geen voorspellende waarde, maar uit onderzoek blijkt wel dat het mijden van januari als beleggingsmaand het gemiddelde rendement flink naar beneden haalt.

Als je geschoren wordt, moet je stilzitten
Bij correcties moet men niet op basis van emotie beslissen om de portefeuille te verkopen maar gewoon blijven zitten tot het weer goed komt. Emotie speelt met beleggen een hele grote rol en blijkt inderdaad vaak een slechte raadgever. Gekeken naar deze beurswijsheid kan men concluderen dat deze klopt. Wanneer uit emotie de beslissing wordt genomen om te verkopen is vaak het grootste verlies al geleden en het instappen voelt ook pas weer goed nadat er een grote correctie is geweest. Uit onderzoek blijkt verder dat de jaarlijkse rendementen bij aandelen door enkele cruciale dagen worden behaald. Wanneer men enkele van deze positieve dagen dus mist heeft dat een gigantische impact op het rendement. Wanneer men bijvoorbeeld de afgelopen 5 jaar de 10 beste dagen van de AEX had gemist was het verschil 7% per jaar minder rendement dan wanneer men was blijven zitten.

Stijgende rentes zijn slecht voor aandelen en obligatiekoersen
Stijgende rentes hebben inderdaad zijn uitwerking op aandelen en obligatiekoersen, echter niet op alle aandelen en obligaties. Banken en verzekeraars profiteren van hogere rentes en telecombedrijven hebben er doorgaans last van. Obligaties met lange looptijden hebben er last van, maar obligaties met variabele rentes weer niet en de belegger profiteert mee van de stijging. Verder kan je met beleggen ook inspelen op een daling. Beurzen bewegen twee kanten op en u als belegger kan ook twee kanten op profiteren.

Laat u dus niet gek maken door alle wijsheden maar blijf vooral uw eigen koers varen. Er blijven altijd interessante beleggingen in welke fase van de economie dan ook. Mocht u hierover eens van gedachten willen wisselen of een second opinion dan kunt u altijd bij ons terecht.

Ralf Visschers en Erik Rommen
Findex Vermogensadvies Schaijk

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties