Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Wanneer katten ouder worden

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Bij het ouder worden komen de gebreken. Dat geldt voor mens en dier. Een groot aantal van onze kattenpatiënten is dan ook boven de 12 jaar. Vanaf deze leeftijd komt een aantal ziektes echt veel vaker voor dan daarvoor. Dit wordt echter niet altijd door de baasjes onderkend.

Heel veel katten hebben last van artrose; stijve pijnlijke gewrichten. Wat kan opvallen is dat ze niet meer zo makkelijk springen. Mogelijk kiezen ze daarom een andere ligplaats dan vroeger. Een kattenbak kan ook problemen opleveren wanneer je niet makkelijk kan buigen. Zeker als het een afgesloten bak is. Het kan dan zijn dat er naast de bak wordt geplast. Kijk gewoon eens goed hoe uw kat beweegt. Is hij stijf bij opstaan. Miauwt hij bij oppakken?

Daarnaast hebben veel van de katten van boven de 12 jaar een verminderde nierfunctie. Vroeger konden we dit pas aantonen wanneer meer dan 70 procent nierfunctie verloren is gegaan. De bloedwaardes van ureum en creatinine gaan dan stijgen. Gelukkig kunnen we sinds een tijdje ook andere waarde meten; SDMA. Deze verandert al bij 40% nierfunctieverlies. We kunnen deze test sinds kort ook op de praktijk direct uitvoeren.
Wanneer je vroeg ontdekt dat de nierfunctie verminderd is, is de kat nog niet ziek. Gaat er meer verloren dan zal een dier meer gaan drinken, vermageren, eerst ondanks een goede eetlust. Uiteindelijk kan hij zo zwak worden dat hij ook niet meer goed eet. Nierproblemen kunnen, net als hartfalen, leiden tot verhoogde bloeddruk. Dit heeft weer gevolgen voor andere organen. Blindheid, doordat het netvlies in de ogen loslaat, komt regelmatig voor.

Het laatste, veel voorkomende probleem is een overactieve schildklier. Wanneer dat zo is gaat het hele lichaam in een wat hogere stand; een dier eet meer, is drukker, fanatieker. Mensen vinden soms juist dat hij zo lekker actief is, maar komen dan met de klacht dat hij wel heel erg gewicht verliest.

Seniorencheck
Om erachter te komen of uw kat wat mankeert adviseren we een ‘seniorencheck” te laten doen. Dit houdt in;
- Dat we uw kat eerst helemaal nakijken; dus van neus tot staart en alles daartussen;
- We checken de bloeddruk; 
- Kijken urine na op eventueel eiwitverlies;
- Nemen wat bloed af om te testen. Daarbij kijken we specifiek naar de nierwaardes, suiker en de hoeveelheid schildklierhormoon; 

Wanneer je op problemen vroegtijdig ontdekt kun je veel ellende voorkomen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? We helpen u graag.

Birgit Derix
www.dierenkliniekschaijk.nl 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties