Schaijk

Week van de wandeling

Wandel mee en beleef 5 jaar kracht van de natuur op natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - De natuur staat in bloei. Vers blad en nieuwe bloemen kleuren de wereld. De wind voelt zachter en de zon staat steeds hoger aan de hemel. Deze lente staan we stil bij het vijfjarig bestaan van natuurbegraafplaats Maashorst in de week van de wandeling.

Natuurbeheerder Marcel Janssen is vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van natuurbegraafplaats Maashorst. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van het natuurgebied en draagt daarnaast zorg voor de natuurgraven.
"Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt. Ik was 7 jaar oud, toen stond ik al tussen de schapen en de kippen in de polder. Op mijn vrije woensdagmiddag bekeek ik kikkers en eenden aan de slootkant. Op de akkertjes zocht ik pijpenkopjes langs de Maas. Daar was ik altijd mee bezig. Hier op Maashorst ontwikkelen we naast de bestaande 12 hectare bos, ook 14 hectare akker naar nieuwe natuur. Daar waar eeuwen geleden in de buurt onze voorvaderen begraven werden, herhalen wij de geschiedenis. Hoe mooi is dat voor een natuurliefhebber en amateur archeoloog!”

Buiten bezig zijn
“Het allermooiste vind ik om buiten bezig te zijn, met een uitvaart, of in de natuur aan het werk zijn.” Marcel is graag in de boomgaard bezig met maaien, snoeien of boompalen zetten, maar ook het verzorgen van de natuurgraven vindt hij heel belangrijk want dat bepaalt de uitstraling van het natuurgebied en die plekken zijn van grote emotionele waarde voor nabestaanden. Hij werkt volgens een beheerplan, met daarin een bepaalde visie voor de toekomst. Wanneer op de natuurbegraafplaats het laatste afscheid heeft plaatsgevonden dragen we het natuurgebied over aan Natuurmonumenten. Zij nemen het natuurbeheer dan van ons over, zodat het voor altijd een mooie plek in de natuur blijft. Ook voor de generaties die na ons komen. Goed geregeld voor nu en voor later.

Week van de wandeling
Ontdek ook zelf de kracht van de natuur op Maashorst. Wandel je met ons mee tijdens de week van de wandeling? Samen gaan we op ontdekkingstocht door de natuur. We nemen je mee in de verhalen van deze bijzondere plek, in de oeroude traditie van natuurbegraven in Brabant en in de eigen keuze voor eeuwige grafrust in de natuur.

Je bent welkom van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni. Meld je aan via www.maashorst.nl/wandeling.

Lees meer persoonlijke verhalen op www.maashorst.nl

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties