Schaijk

Initiatief in Schaijk van Sharon van Offeren

Vooropvang De Maashorst: plek voor dieren in nood

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Aan de Rijksweg in Schaijk opent dinsdag 1 december Vooropvang De Maashorst, een plek voor huis- en wilde dieren in nood. Eigenlijk kunnen alle beesten er terecht, behalve honden en katten. Deze uitdaging wordt aangegaan door Sharon van Offeren. Zij hoopt hiermee een leegte op te vullen, want momenteel is er in de regio nergens een centrale plek waar dieren naartoe gebracht kunnen worden.

Sharon is een echte dierenliefhebber. Ze groeit ermee op. Haar ouders waren bijvoorbeeld gastgezin voor asielen. Zelf heeft ze ook vijf een vogelzaak gehad, waardoor ze veel kennis en expertise heeft op dit gebied. Ze komt op het idee voor een eigen opvang als ze als vrijwilliger bij de dierenambulance werkt. “Er was geen opvang in de buurt”, stelt ze. “Lange tijd kon je terecht bij Wim van Lith, maar die is een jaar geleden gestopt. Nu moet je voor de meeste diersoorten eigenlijk minimaal een uur rijden om ze naar een opvanglocatie te brengen. ”

'Uitdaging'
Sharon besluit in dat gat te springen. “Het is een flinke uitdaging”, lacht ze, “maar je ziet dat iets niet goed gaat en dat wil je verbeteren. We werken onder vergunning van Vogelasiel Someren. Op termijn willen we onze eigen vergunning. Daar zijn we al mee bezig. Tot die tijd doen we het op deze manier. Dat betekent wel dat we in eerste instantie alles uit eigen zak moeten betalen. We mogen geen geld aannemen. Wat wel mag is ons goederen en diensten schenken. Gelukkig hebben we al het een en ander gekregen.”
Samen met haar vriend heeft Sharon een stuk grond gekocht in Schaijk: Rijksweg 14. Daar is het stel een huis aan het bouwen. Ongeveer een derde van het terrein wordt ingericht voor de opvang. “Het is een ideale locatie met een bushalte voor de deur en De Maashorst in onze rug”, vindt ze. “We hebben een vijver voor watervogels, een weide voor hoefachtigen en diverse volières, rennen en hokken. Dat hebben we allemaal bij elkaar gesprokkeld. Gelukkig zijn er ook veel mensen die hand- en spandiensten verlenen. Zo hebben we het terrein toch al vrij aardig kunnen inrichten voordat we opengaan.”

Dierenambulance
Drie dierenambulances gaan gebruikmaken van vooropvang De Maashorst: Hokazo Uden, Maasland Oss en Den Bosch. Ook particulieren mogen dieren brengen. “Het gaat om alle gehouden en wilde dieren”, vertelt Sharon. “Alleen geen honden en katten, want er zijn in de buurt al goede asielen. We moeten elkaar versterken en niet beconcurreren. Verder werken we samen met veel andere partijen, zoals de dassenwerkgroep, vleermuizenopvang, egelwerkgroep, reeënopvang en nog veel meer. We hebben overal lijntjes lopen. Dat betekent dat we elk dier kunnen accepteren, want eigenlijk kunnen altijd wel ergens heen.”
Het streven van Sharon is om alle dieren te redden. “Een versufte eend kan bijvoorbeeld tegen een ruit gevlogen zijn”, legt ze uit. “Na twee dagen rust kan hij gewoon terug de natuur in. Om een succesvolle terugplaatsing in de natuur te garanderen moeten wilde dieren wild blijven. Hoe minder contact ze hebben met mensen, hoe beter het is. Daarom ontvangen wij geen bezoekers. Bij gehouden (huis)dieren hebben we de wettelijke plicht om ze veertien dagen te houden, zodat de eigenaar zich kan melden. Gebeurt dat niet? Dan komt het dier beschikbaar voor adoptie en gaan we op zoek naar een nieuw huis.”

Vooropvang De Maashorst is elke dag open van 8 tot 23 uur. Voor spoed- en noodgevallen mag je dag en nacht contact opnemen. Heb je een dier gevonden? Dan kun je dat zelf brengen of neem contact op met de dierenambulance. De vooropvang is te bereiken via 06-38766896 en vooropvangdemaashorst@gmail.com. Ook als je Sharon wil helpen in haar missie om dieren te helpen, kun je via de gegevens contact met haar zoeken. Kijk voor meer informatie en updates op www.facebook.com/vooropvang.de.maashorst

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties