Schaijk

Van der Heijden-tweeling gaat voor plek in de DAW-selectie

‘Voor het eerst in 14 jaar zijn we concurrenten'

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - De selectie van DAW Schaijk kent volgend seizoen weinig mutaties. Stoppers zijn er namelijk niet, wat gezien het verloop van afgelopen seizoen niet heel erg vreemd is. Daar tegenover staan drie aanwinsten. Een van hen is oude bekende Niels de Groot, die na een jaar afwezigheid weer overkomt vanuit de B-selectie. De tweeling Jacco en Hidde van der Heijden komt over vanuit de JO19 en completeert daarmee het trio nieuwelingen. Samen met hen blikt de Arena Voetbalkrant vooruit op het aankomende seizoen.

Het blijft een uniek fenomeen, een tweeling binnen een elftal. Toch voelt het voor Jacco en Hidde (19) al jarenlang doodgewoon. Vanaf de mini-pupillen spelen ze samen in het oranje-wit, wat later door de fusie met de korfbaltak van DAW in oranje-wit-blauw zou veranderen. Voor beide breekt komend seizoen dus een enorm spannende tijd aan. Niet alleen omdat er een plaats in het eerste elftal op het spel staat, maar ook omdat het zomaar kan zijn dat de twee voor het eerst in veertien jaar niet bij elkaar in hetzelfde team zullen spelen. “Wat dat betreft zijn we nu ook voor het eerst concurrenten van elkaar.”

Verschillen
Met concurrenten doelen ze echter alleen op het aantal plaatsen dat ‘te vergeven’ is door de trainer, want in tegenstelling tot hun uiterlijke kenmerken is er op het voetbalveld genoeg verschil tussenbeide. Zo is Jacco linksbenig en het best inzetbaar op de spitspositie, Hidde is een rechtsbenige defensieve middenvelder. “We hebben geen idee hoe dat is gekomen, dat hebben trainers door de jaren heen zo bepaald”, zeggen beide heren vastberaden. Hidde geeft aan dat naarmate de jaren vorderde met name door het verschil in positie ook de verschillen in kwaliteiten zijn ontstaan. “Zo heb ik bijvoorbeeld een betere tackle ontwikkeld en heeft Jacco weer een beter neusje voor de goal.”

Smaakt naar meer
Afgelopen seizoen zaten beide al een aantal keer op de bank bij het eerste elftal, waarna ze ook beide hun debuut maakte. “Helaas bleef het aantal voor ons allebei beperkt tot één wedstrijd, maar dat had ook te maken met het feit dat het seizoen vroegtijdig eindigde door het coronavirus.” Het abrupte einde van het seizoen had echter ook een positieve zijde, het gaf het duo namelijk de kans om al een aantal weken mee te trainen met de selectie. “Zo heb je toch alvast een aantal trainingen met de groep in de benen, dit is erg goed bevallen.” Voor Hidde zat er echter wel een zure nasmaak aan zijn eerste weken bij de selectie, hij liep een scheurtje op in zijn enkel waardoor hij nu een tijd lang uit de roulatie was. Toch kunnen beiden niet wachten om volgend seizoen van start te gaan. “We zijn geweldig opgevangen door de groep en van de andere spelers kunnen we nog enorm veel leren, dus dat smaakt naar meer.”

Next level
Tijdens hun invalbeurten bij het eerste merkten beide een enorm verschil met de jeugd. “Wanneer je een week meetraint en op zondag mee gaat merk je echt hoe groot de verschillen zijn. De trainingsopkomst, wedstrijdbesprekingen, beleving op het veld, aan alles merk je dat het next level is ten opzichte van de junioren.” Een ander verschil is voor beide dat ze zichzelf moeten gaan bewijzen aan een trainer, waar ze de afgelopen seizoenen toch vaak de eerste twee spelers op het wedstrijdformulier waren. Mede daardoor durven de heren voor volgend seizoen nog geen verwachting uit te spreken over het Schaijkse vaandelteam. “We hopen natuurlijk dat DAW zo hoog mogelijk eindigt, maar voor ons is het eerst een doelstelling op zich om een plekje in de selectie te veroveren. Met eindklasseringen zijn we daarom nog niet echt bezig, daarvoor weten we ook nog niet genoeg over de tegenstanders.” Het droomscenario voor beide zou zijn om volgend samen in het eerste te spelen. “Daar gaan we keihard ons best voor doen, maar het is natuurlijk realistisch dat een van ons of zelfs beide in het tweede terechtkomen. Dat is echt geen enkel probleem, ook daar hebben wij nog genoeg te leren. We hebben er in ieder geval enorm veel zin in om de stap te maken.”


Nóg een Van der Heijden-tweeling bij DAW Schaijk
Jacco en Hidde zijn niet de enige DAW-tweeling met de achternaam Van der Heijden. In de JO17-1 spelen de talenten Bram en Tijs. Wie weet staan er dus over vijf jaar twee tweelingen met dezelfde achternaam in één elftal.


Selectie DAW Schaijk
Rick van Aalst
Robyen van der Heijden
Jaap Maathuis
Mark Megens
Huib van Merwijk
Mike van de Ven
Siem van Merwijk
Robbert Knipping
Corik Megens
Freek van Boekel
Bart Vos
Noah van Deijne
Roel Janssen
Hidde van der Heijden
Jacco van der Heijden
Niels de Groot

Trainer:
Rob van der Ven

Assistent-trainers:
Bas van der Ven
Erik van den Heuvel

Teammanager:
Teun Derks

Verzorger:
Henk van der Zanden

Assistent-scheidsrechters:
Remco van Nistelrooy
Erwin Christiaans

Hoofdsponsor:
Van Dinther Bouwbedrijf

Opgericht: 31 augustus 1939
Clubkleuren: Oranje-wit

Sportpark D'n Heuvel
Bossestraat 56 Schaijk
0486-461354

www.dawschaijk.nl 

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties