Schaijk

Vier 75 jaar vrijheid in Schaijk en Reek

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/REEK - Op 19 september is het 75 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. Ook Schaijk en Reek. Sindsdien hebben we geen oorlog meer gekend in Nederland, een feit dat zeker gevierd mag worden. Stichting Vier Vrijheid Schaijk, de heemkundekring Schaijk-Reek, fanfare Concordia Schaijk en muziekvereniging Semper Crescendo Reek hebben de handen ineengeslagen om er een onvergetelijke viering van te maken. Donderdag 19 september wordt een dag vol festiviteiten, maar ook op de dagen daaraan voorafgaand is er al van alles te doen.

Voor jong en oud, van zaterdag 14 tot en met donderdag 19 september, is er een mooi programma. De klemtoon ligt op ‘feestelijk’, ‘de vrijheid vieren’, maar uiteraard wordt ook teruggekeken naar de oorlog die daaraan voorafging.

De geschiedenis
De Tweede Wereldoorlog (WOII), duurde voor Zuid-Nederland van 10 mei 1940 tot 19 september 1944 en voor de rest van Nederland tot 5 mei 1945. Mensen die zich deze oorlog nog kunnen herinneren, zijn inmiddels de tachtig gepasseerd. "Zij komen aan het woord", laat het comité Vier 75 jaar Vrijheid Schaijk-Reek weten. "Vele verhalen staan op papier, maar ze kunnen niet vaak genoeg verteld worden, met de boodschap: ‘dit nooit meer’. De herinneringen bestaan niet alleen uit ellendige dingen, hoe vreemd het ook klinkt, maar er zijn ook mooie verhalen, ontroerende verhalen, basis voor een mooi leven daarna. Die verhalen zijn te lezen in een speciale Sprokkeling, een tijdschrift van de heemkundekring Schaijk-Reek. Ook een tentoonstelling in De Komme laat iets van die verhalen zien."

Muziek verbroedert
Op zaterdagavond 14 september om 20 uur in Het Wapen van Reek en op zondagmiddag 15 september om 13.30 uur in dorpshuis De Phoenix in Schaijk geven fanfare Concordia uit Schaijk en muziekvereniging Semper Crescendo uit Reek een gezamenlijk concert ter herinnering aan de Operatie Market Garden, de militaire actie die Zuid-Nederland bevrijdde. De twee muziekkorpsen vormen één orkest en spelen zeer gevarieerde muziekstukken die betrekking hebben op het thema Operatie Market Garden.

De jeugd en de toekomst
Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen een speciaal programma aangeboden, waarbij wordt verteld waarom we feest hebben en de ‘vrijheid vieren’. "Een herinnering, een verhaal vervaagt snel, maar de gebeurtenissen van de oorlog moeten we blijven herhalen en ervan leren."

Vier 75 jaar vrijheid
Een aantal kinderen van de basisscholen uit Schaijk en Reek en senioren die de oorlog nog meegemaakt hebben, zal op donderdagochtend 19 september samen ontbijten en praten over herinneringen aan de oorlogsperiode en bevrijding.
Op donderdagavond 19 september wordt aan het begin van de avond stilgestaan bij de bevrijding, de aanleiding voor dit feest. We tonen dankbaarheid voor het feit dat wij al 75 jaar in vrijheid in ons land kunnen leven. Na dit officiële gedeelte zullen enkele koren uit Schaijk en een paar DJ’s er een feestelijke avond van maken voor jong en oud op het plein voor De Phoenix. 

Het organiseren van deze activiteiten wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoring en belangeloze bijdragen van de gemeente en een aantal bedrijven, organisaties en personen. Na de zomervakantie volgt meer nieuws.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties