Schaijk

Veertig dagen alcoholpauze voor burgemeester Marnix Bakermans

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Marnix Bakermans zet zijn alcoholgebruik na carnaval veertig dagen op pauze. De burgemeester van Landerd heeft zich ingeschreven voor de landelijke campagne IkPas en drinkt vanaf woensdag 6 maart veertig dagen geen alcohol. Hij doet mee op verzoek van de werkgroep Samen Landerd, Zonder Drugs; dit is één van de vier thema's uit de gemeentelijke preventieagenda. Het gaat om een stukje bewustwording.

René van Kollenburg, huisarts in Schaijk, is een van de werkgroepleden. Hij kwam met het idee om aan te sluiten bij IkPas. “Ons streven is om door jongeren meer te betrekken en te laten participeren het drugsgebruik terug te dringen”, vertelt hij. “Het bestaande gedrag moet doorbroken worden, maar hoe doe je dat? Het is een proces van bewustwording. Door veertig dagen in de pauzestand te gaan, merk je wat er voor nodig is voor gedragsverandering en hoe normaal je het misschien vindt om alcohol te gebruiken. Terwijl dat helemaal niet zo normaal is. We hebben het in dit specifieke geval over alcohol, maar het geldt ook voor andere zaken. Probeer maar eens veertig dagen zonder roken, chips of chocola en kijk wat dat met je doet.”

'Geen grote drinker'
Bakermans, niet alleen burgemeester maar ook vader van drie, beseft dat hij een voorbeeldrol heeft. “Het eerste wat ik dacht toen René me vroeg om mee te doen was: wil ik dit wel?”, licht hij toe. “In de komende veertig dagen heb ik drie momenten in mijn agenda staan waarbij ik me afvraag of het wel gezellig is zonder borrel. Dat is een rare gedachte, van de zotte zelfs. Je hoeft er namelijk helemaal niets voor te laten, alleen het glas moet je in die periode laten staan. Ik ben benieuwd hoe ik het ga ervaren. Ik ben geen grote drinker, maar er zijn als bestuurder veel momenten waarop mij alcohol wordt aangeboden. Heel bijzonder eigenlijk, als erover nadenkt.”

'Hek van dam'
Het is niet de bedoeling van Bakermans en Van Kollenburg dat mensen zich massaal aanmelden voor de actie. “Dat mag natuurlijk wel”, lacht de huisarts, “maar als er aandacht is voor dit onderwerp dan hebben wij ons doel al bereikt. Het gebruik van alcohol is niet normaal. Niet alleen jongeren moeten zich daar bewust van zijn, ook hun ouders. Het slechtste dat je kunt doen als opvoeder is kinderen thuis laten indrinken met het excuus dat je dan controle hebt over het alcoholgebruik. Dan is het hek van de dam, want op dat moment weten ze dat het mag. Je moet dat eerste pilsje of drankje zo lang mogelijk uitstellen. Dat is soms lastig, want net als bij hun kinderen hebben ouders ook last van groepsdruk onderling. Zoiets is lastig te doorbreken, maar je moet ergens beginnen. Het is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen van groot belang niet te vroeg te beginnen met drinken.”

Fitter
Wil je meer weten over IkPas of jezelf aanmelden voor een alcoholpauze van veertig dagen? Kijk dan op www.ikpas.nl. Het is een goede manier om fris aan de lente te beginnen. Veel deelnemers ervaren positieve lichamelijke veranderingen; ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. Op de website kun je onder meer terecht voor vragen, tips, artikelen, recepten en nog veel meer. Deelnemers aan IkPas kun je herkennen aan een blauw polsbandje.

Deelnemers aan IkPas zijn te herkennen aan een blauw polsbandje.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties