Schaijk

Veel records 102e Vierdaagse van Nijmegen

Door Herman Peters

NIJMEGEN - De Vierdaagse van Nijmegen en de Nijmeegse feesten daaromheen kenden veel records. Alleen maar mooi weer, zonder extreme hitte. Wel veel blaren, maar voor de rest eigenlijk alleen maar genieten. Ook uit Landerd deden weer veel wandelaars mee. Traditiegetrouw volgde en verzorgde (deels) de schrijver van dit verhaal, samen met anderen, een groepje Schaijkenaren. Betty Visschers, Wilma Toonen en Ria Peters behoren al jaren tot dit groepje; standaard komen daar een aantal 'aanlopers' bij. Een belevingsverhaal.

De rustplek in Beers met Betty en Wilma: de meeste wandelaars en kijkers zijn alweer en route.

Beter weer kan nauwelijks. Werd voor de dinsdag of woensdag nog een regenbui voorspeld (de reserveschoenen lagen in de auto), het bleef droog. In de ochtend koelte en vanaf een uur of zeven kwam de zon. In de loop van de dag verschenen aan de route steeds meer waterpunten, waar de wandelaars vrijwillig onderdoor konden lopen. In cijfers: 47.400 mensen schreven in voor de 102e editie; daarvan startten er 44.400 en haalden 41.000 de eindstreep, waaronder onze meiden: proficiat!

Spuit 11
Zowel vanaf de kant als uit de lopersgroep werd er regelmatig water gespoten met allerlei speelgoedgeweren. De organisatie van de 4-Daagse besloot daarop het spuiten vanuit de lopersgroep te verbieden. Waarom? Had iemand geklaagd? Ik heb het niet uit kunnen vinden.
Betty en Wilma volgden de aanwijzingen voor 'niet spuiten' schoorvoetend op. “We hebben die
spuitgeweren toch niet voor niks aangeschaft?” Het leidde tot een heuse waarschuwing... Dit is toch echt onrechtvaardig: vanaf de kant werd zeer regelmatig wel gericht met water gespoten en dat werd niet verboden. Gewoon blijven lachen, dat werkt het beste.

Verzorging
De voorbereiding voor de verzorging begint al in de week vóór de 4-Daagse: wat moet er mee, zijn er nog speciale wensen? Op maandag inkopen doen en op dinsdag begint de inhoudelijke voorbereiding 's morgens rond de klok van zes: eieren koken, koffie zetten, spullen in de auto, enz. Omdat de eerste dag, net als vorig jaar, in tegengestelde richting wordt gelopen, moeten wij uiterlijk 9.45 uur in Elst zijn. Dat lukte prima. Kampement opgebouwd (pas op voor de droge hondendrollen....), etenswaren klaar gezet en een kwartiertje later verscheen Ria. Ze kende geen wandelproblemen, maar miste wel haar maatje Herma, die dit jaar door een hardnekkig pijnlijke spier niet mee kon lopen. “Je hebt wel meer contact met andere lopers”, aldus Ria. Een uurtje later Wilma en Betty. Lekker eitje, slaatje en koffie. Zij zijn erg dankbaar voor wat wordt aangeboden; ze kennen geen loopproblemen.
Vervolgens wordt alles ingepakt en vertrekken we naar Bemmel om daar de sfeer te proeven: veel volk op de been, prima sfeer. Dat zie je vervolgens iedere dag: in Wijchen, Beuningen, Groesbeek en Cuijk: overal groot feest en veel mensen op de been die voor de noodzakelijke sfeer en morele steun zorgen. De vrijdag worden volgens traditie in Beers op de verzorgingspost als extraatje de zelfgebakken wandel (lees: wentel) teefjes aangeboden. Door de vele lopers die ons daar weten te vinden en de kijkers uit onder meer Schaijk gingen de teefjes (ongeveer twee broden) er in als koek. Onder de 'aanschuivers' ook weer neef Wim uit Canada, die de viering van zijn 40-jarig huwelijksjubileum speciaal voor de 4-Daagse had uitgesteld. Dat gaan we dus in augustus beleven.
Met dank aan Yvon, Wim en Thijs voor de assistentie was het weer succesvol zorgen en sfeer proeven.

Records
Nog nooit was er in de geschiedenis van de Nijmeegse feesten zoveel volk: meer dan 1,5 miljoen mensen verspreid over zeven dagen. Onze meiden hebben nog nooit zo weinig zegenwater van boven gekregen. De verzorgers hadden weer een nieuw record: meer dan tien jaar onafgebroken zorgen. De meiden hebben meer dan in enig ander jaar onmundig veel lol gehad. De grootste portie wandelteefjes ooit door de verzorgers gebakken ging erin als koek. Volgend jaar weer? De lopende meiden zeker, de verzorgers bekijken het van jaar tot jaar, maar gezellig was het: een uitstekende 4-Daagse van Nijmegen!

Wandelaar Ria met verzorger Herman.

Betty en Wilma: even rusten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties