Schaijk

Mantelzorgcafés in Reek, Schaijk en Zeeland succesvol verlopen

Veel belangstelling voor zorgtechnologie

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

LANDERD - Er was in Reek, Schaijk en Zeeland veel belangstelling voor het Mantelzorgcafé op 15 en 16 mei met het thema zorgtechnologie. In de drie kernen van Landerd werden geïnteresseerden geïnformeerd over de mogelijkheden van zorgrobotica. Hierbij wordt door het inzetten van een robot de mantelzorger ondersteund om zo de eenzaamheid te verminderen.

Het was verrassend dat er een echte robot aanwezig was; Vincent, een sprekende robot die zichzelf voorstelde en de aanwezigen welkom heette. Vervolgens werd een documentaire getoond waarin de hoofdrol was weggelegd voor de robot Alice. Dit gaf de kijkers zicht op de richting waarin de zorgtechnologie zich momenteel ontwikkelt.

Opleidingen
Robot Vincent wordt veelvuldig ingezet als lesmateriaal. Studenten integreren in hun studies zorglessen en lessen in techniek. Dit leidt volgens Paul Bekkers, docent bij het ROC in Veghel, zelfs tot nieuwe opleidingen.
De Vrije Universiteit ontwikkelde robot Alice. Doordat Alice wordt ingezet bij ouderen worden gebruikers betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden bij deze robot. Hierdoor probeert men de eenzaamheid verminderen. Maar zorg blijkt toch altijd een samenspel van menselijke zorg waarbij techniek alleen ondersteuning kan bieden en het niet helemaal over kan nemen.

Gesprekken
Na de pauze gingen de aanwezigen in subgroepjes hierover in gesprek. Vanuit ervaring en ideeën kwam men tot het formuleren van een aantal vragen en onderwerpen die verder uitgewerkt moeten gaan worden door de werkgroep Mantelzorgcafé. Ideeën, voorstellen of vragen zijn nog steeds van harte welkom.
Het is de bedoeling om bij een volgend Mantelzorgcafé wederom aandacht te besteden aan dit onderwerp en de geopperde ideeën. Op deze wijze wordt geprobeerd om de ontwikkelingen in de zorgtechnologie te volgen, om de burgers van Landerd hierbij te betrekken en gestelde vragen te beantwoorden.

Zorgtechnologie als thema voor het Mantelzorgcafé bleek een goede keuze.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties