Schaijk

Nader Bekeken door dierenarts Birgit Derix

Vakantie

Door Birgit Derix van Dierenkliniek Schaijk

Zo net voor de vakantie is het altijd erg druk op de praktijk. Op de valreep moet er nog van alles geregeld worden. Vaccinaties in orde, medicijnen op voorraad, reisziektepillen mee, etcetera. Zonder volledig te willen zijn nog enkele tips.

Konijnen
In de zomer, met warm broeierig weer, heeft de Myasis-vlieg maar een klein besmeurd plekje nodig om eitjes te leggen en voor je het weet zit je konijn vol maden. Zeker als iemand anders op je konijn komt passen heel vervelend. Zorg dus voor vliegenpreventie: Eén keer per maand je konijn met Nomyiasis insprayen voorkomt een hoop konijnenleed.
We hebben vorige week alweer enkele meldingen gehad van konijnen die van het ene op het andere moment dood zijn gegaan. Dit komt door de konijnenziekte RHD. Een zeer besmettelijke ziekte. Hiertegen kun je je konijn(en) laten vaccineren.

Honden en katten
Honden of katten mee naar het buitenland? Zorg dat het dierenpaspoort in orde is. Dus een geldige rabiës-vaccinatie (hondsdolheid) is verplicht, evenals een chip. Check of de chip geregistreerd is, dit kan op www.chipnummer.nl. En zet je eigen 06-nummer ergens op de halsband of in een kokertje.
Ga je naar de zuidelijke landen; zorg bij honden voor preventie van teken, en afweer van zandvliegen en muggen (bijvoorbeeld een Scalibor-band, of vectra-pipetjes). Bij thuiskomst en een maand later ontwormen met een wormmiddel tegen hartworm (bijvoorbeeld Milbemax).

Honden of katten naar een pension? Zorg dat ze goed worm- en vlooienvrij naar het pension gaan en dat de vaccinaties in orde zijn. Voor de meeste pensions geldt een extra verplichte vaccinatie tegen kennelhoest (hond) of Bordetella (kat).

Vlooien
Mocht je dier vlooien hebben of onlangs hebben gehad en het huis komt tijdens de vakantie leeg te staan, dan kan het verstandig zijn om een spray te gebruiken op meubilair en vloeren. Niets is vervelender dan besprongen worden door vlooien bij thuiskomst.
Wordt het erg warm, dan zijn er hele leuke cooling pads en verkoelende speeltjes te koop.

Wil je iets meer weten over een van de onderwerpen hierboven? Wij helpen iedereen graag verder. Veel informatie is ook te vinden op www.dierenkliniekschaijk.nl. Namens dierenkliniek Schaijk, iedereen een hele fijne en zonnige vakantie toegewenst!

Birgit Derix
www.dierenkliniekschaijk.nl 
0486-463636

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?