Schaijk

'Zolang ik fit blijf en van waarde kan zijn voor het team ga ik door'

Topsportmentaliteit als brandstof voor DAW-routinier Rick van Aalst

Door Siem van Merwijk

SCHAIJK - Met ingang van seizoen 2021-2022 staat doelman Rick van Aalst voor zijn negentiende(!) seizoen als selectiespeler in het regionale amateurvoetbal. Bij DAW beleefde Van Aalst in zijn eerste seizoen direct een hoogtepunt uit zijn carrière, maar als het aan de ervaren kracht ligt komt hier komend seizoen nog een hoogtepunt bij. “Het wordt tijd om te oogsten.”

Hoewel Van Aalst pas vijf seizoenen in het eerste elftal van DAW Schaijk speelt, doet de doelman zijn intrede in het dorp al vele jaren eerder. Niet op voetbalgebied, maar bij Fysiotherapie Schaijk, waar Van Aalst nog steeds twee dagen per week werkt. Dit doet hij momenteel naast zijn baan als docent Fysiotherapie op de Fontys. In de eerste jaren als fysiotherapeut in Schaijk pendelt Van Aalst nog op en neer tussen Schaijk en toenmalige woonplaats Zaltbommel, maar als hij samen met vrouw Ingrid een tweede kind verwacht besluiten ze om dichterbij het werk te gaan wonen. Zodoende betrekt de familie Van Aalst in 2015 een woning in Schaijk. Keepen bij DAW is dan nog niet aan de orde. “In Schaijk hadden ze toentertijd met Sylvester Rodrigues een goede doelman en ik had juist in die periode een geweldige tijd bij EVVC in Vinkel, waar ik enkele jaren eerder via trainer John van Nielen was beland.”

Overstap in stroomversnelling
EVVC is zes seizoenen lang de club van Van Aalst, die in die jaren drie keer per week op en neer pendelt naar Vinkel. Een periode waar hij prachtige herinneringen aan heeft. “Dat was iedere week de mouwen opstropen en 200% geven, die mentaliteit past mij wel.” Het blijkt overigens een mentaliteit die zijn vruchten afwerpt, want met EVVC promoveert Van Aalst in twee seizoenen van de 4e naar de 2e klasse. Absoluut hoogtepunt is daarbij de wedstrijd tegen Mierlo-Hout. “Een echte thriller, waarin we in de verlenging van de returnwedstrijd wisten te winnen. Geweldig om mee te maken.”

In 2017 komt er, ondanks de succesvolle jaren, op relatief jonge leeftijd een einde aan de periode in Vinkel. Wanneer dit in Schaijk ter ore komt en DAW een balletje opgooit, is de optelsom snel gemaakt. Een kort gesprek met Rob van der Ven, toen ook al trainer, zorgt ervoor dat Van Aalst vrijwel direct om is. “Het is toen snel gegaan. Via een patiënt bij de fysiotherapie kwam ik in contact met Rob, die vervolgens een dag later al bij mij binnenstond voor een gesprek. Daarna was ik er voor mezelf snel uit dat DAW de juiste stap was.”

Mooi debuutseizoen
Met de keuze voor DAW doet Van Aalst destijds een stap terug naar de 3e klasse, maar hierover is hij zelf stellig. “Dat is waar, alleen DAW had op dat moment natuurlijk wel de ambitie om te promoveren. Dat spraken we toen als groep ook uit.”

In Schaijk belandt hij in een jong talentvol team vol ambitie, waar Van Aalst direct zijn verantwoordelijkheid neemt als ervaren kracht. “Dat was soms wel even nodig dat jaar. We hadden een geweldig team dat het soms liet liggen op mentaliteit.” Zo nu en dan ingrijpen op zijn manier was daarom onvermijdelijk volgens de doelman. “Op bepaalde momenten zette ik de boel op scherp, omdat ik wist dat we beter konden en moesten.” Juist om die reden is Van Aalst later dat jaar des te trotser als zijn team in het eerste seizoen daadwerkelijk promoveert naar de 2e klasse, een primeur voor het Schaijkse vaandelteam. “Uitgerekend in die nacompetitie presteerden we het als team om iedere week met een topmentaliteit op het veld te staan, dat heeft het verschil gemaakt en daar ben ik nog steeds trots op. Met name de wedstrijd tegen Alfa Sport is een van de hoogtepunten uit mijn loopbaan, onvergetelijk.”

Oogsten
Inmiddels is Van Aalst met DAW, de coronaseizoenen meegerekend, al vier jaar een Tweedeklasser. Daarom vindt de sluitpost het hoog tijd om te oogsten. “DAW staat al jarenlang te boek als een talentvol team, maar gezien het aantal wedstrijden zijn zelfs de jongeren al behoorlijk ervaren. Ik denk dat we om die reden nu ook wel eens ambitie mogen uitspreken.” Een concrete doelstelling heeft Van Aalst niet direct, maar typerend voor zijn instelling noemt hij de top vijf in de Tweede Klasse ‘een mooi streven’. “We moeten altijd het hoogste nastreven, dus een mooie klassering of misschien een periode zou mooi zijn dit seizoen.”

Gedrevenheid
Mocht het DAW lukken een periodetitel te pakken, is dit niet per se Van Aalst zijn laatste kunstje. “Zolang ik fit genoeg blijf en van waarde kan zijn voor het team binnen en buiten het veld, blijf ik keepen.” De doelman geeft aan dat hij er alles voor over heeft om zijn passie te kunnen blijven uitoefenen. “Gedurende de week houd ik enorm veel rekening met voetbal. Ik leef gezond, let op mijn lichaam en train veel. Dat heb ik altijd al gedaan, maar zeker nu ik wat ouder word, is dat nog belangrijker.”

De gedrevenheid en discipline van Van Aalst lijkt in ieder geval zijn vruchten af te werpen, want sinds zijn komst naar DAW miste hij nog geen minuut van de officiële duels in het eerste elftal. “Hopelijk houd ik dat de komende jaren ook nog vol!”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties