Schaijk

Ton Cruijsen houdt twee lezingen over Verenigde Staten

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Ton Cruijsen uit Reek houdt twee lezingen over de Verenigde Staten van Amerika. Dit doet hij dinsdag 27 februari en dinsdag 27 maart met een powerpointpresentatie in de Schaijkse bibliotheek. Beide avonden starten om 19.30 uur. Toegang is gratis, wel graag van tevoren reserveren via contactschaijk@nobb.nl.

De natuur op 27 februari: pilaren (Hoodoos) in Bryce Canyon, het werk van water en wind.

Op de eerste avond is aan de hand van de vele nationale parken en natuurmonumenten te zien hoe de natuur de VS vorm gegeven heeft. Er zijn weinig gebieden op aarde waar de bijzondere natuurelementen van de aardkorst zo goed zichtbaar zijn als in dit deel van de Verenigde Staten. In de talloze Nationale Parken zijn ze op eenvoudige wijze te bereiken en te bezichtigen. Gebergten, vulkanen, geisers, canyons, tafelbergen, goblins, hoades en toadstools (paddestoelrotsen). Het westen is bovendien een gebied met extremen. Van de koude in de berggebieden van de Rockies en de Sierra Nevada naar de extreme hitte in Death Valley.

Kolonisatie
Op de tweede avond speelt de mens in de Verenigde staten de hoofdrol. In eerste instantie waren het de indianen die de grond bewerkten en het landschap inrichten volgens hun waarden en normen. Maar geleidelijk aan trokken andere bevolkingsgroepen het land binnen vanuit Europa zoals de Engelsen, de Fransen en de Spanjaarden. Eerst koloniseerden ze het oosten en vervolgens ook het westen.
De aanleg van de spoorlijnen en de zucht naar goud zorgden voor een stroomversnelling in de bewoningsgeschiedenis. En al noemde alle inwoners de VS het land van de vrijheid en de onbegrensde mogelijkheden, in werkelijkheid waren de tegenstellingen heel groot tussen de negers, de blanken, de indianen en de Mexicanen.

De kolonisatie van de VS op 27 maart: het centrum van een Amerikaanse stad, contrast oud en nieuw San Francisco.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties