Schaijk

Jeugd brengt eigen behoeften in kaart

Toekomst van Schaijk voor, maar voornamelijk dóór, Schaijkse jongeren

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Wat moet Schaijk hebben om jongeren in het dorp te houden en hoe ziet de toekomst voor jongeren in Schaijk eruit? Vanuit het initiatief Toekomst van Schaijk ging een jaar geleden een projectgroep van zes volwassen enthousiastelingen aan de slag om deze vragen beantwoord te krijgen. Het jongerenbeleid moest vorm krijgen en op de kaart gezet gaan worden. Dat was het idee, maar zo eenvoudig bleek het niet te zijn. Allerlei initiatieven passeerden de revue, van het opzetten van een jeugdhonk tot het organiseren van een dropping. Telkens weer bleef het steken bij die ene vraag: is dit eigenlijk wel wat de jongeren zélf ook willen? Vanuit dat perspectief besloot de groep om de jongeren zélf de kans te geven om hun ideeën en behoeften kenbaar te maken. De Toekomst van Schaijk dus niet alleen vóór, maar vooral ook dóór jongeren.

Vrijdag 30 november kwamen bijna veertig jongeren van Schaijkse bodem, variërend in de leeftijd van 12 tot 25 jaar, bijeen bij Charme Camping Hartje Groen om na te denken over hun eigen toekomst. Geheel vrijwillig en vrijblijvend, gewoon om ideeën te spuien, gewoon om mee te brainstormen of om er gewoon gezellig bij te zijn. Na een korte introductie van de projectgroep en burgemeester Marnix Bakermans was de jeugd zelf aan zet.
Er zijn pizza’s gebakken en gegeten. Met een korte quiz over Schaijk en allerlei jeugdgerelateerde zaken werden de koppies geprikkeld en werd er alvast een allereerste prille poging gedaan om ideeën en behoeften op papier te zetten. In groepen werd gebrainstormd. Prachtige suggesties kwamen op papier; van een te ontwikkelen jongerencentrum voor een gezellig samenzijn, inclusief een koffiebar en allerlei activiteiten (maar ook voor het maken van huiswerk!), tot de eerste wensen over zaken die betrekking hebben op onder andere het openbaar vervoer en huisvesting. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de jeugd zich verbonden voelt met Schaijk, er graag oud wil worden en veel zaken onveranderd wil laten.

De enthousiaste jongeren vervullen vanaf nu een ambassadeursfunctie. Hun eigen wensen gaan ze in de loop van de komende periode verder uitwerken. Welke initiatieven opgepakt gaan worden en wanneer dit klaar is, durft niemand te voorspellen. Vraag het de jeugd zelf, want zij zijn nu zelf aan zet. Dat is ook de bedoeling, vooral zij zelf kunnen en willen heel graag hun eigen toekomst gaan uitstippelen. Wordt zeker vervolgd.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties