Schaijk

Scouting Schaijk maakt werk van emancipatie

Terug naar Middeleeuwen tijdens overvliegweekend

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - “Help! Waar is mijn jonkvrouw? Mijn onderbroeken zijn vies en er moet worden gekookt, want ik heb honger!” Zo begon zaterdag 7 september het overvliegweekend bij Scouting Schaijk. Het was Ridder Roderick die het veld op kwam rennen. Zijn jonkvrouw was ontvoerd door Ridder Slechterick en hij kwam de scouts om hulp vragen.

Tijdens het overvliegweekend stappen (vliegen) de oudste kinderen van iedere groep over naar de volgende leeftijdsgroep. Toen op zondag de jonkvrouw was bevrijd draaide zij de rollen om: “Het beviel me eigenlijk wel goed om een paar dagen niet voor jou te hoeven zorgen”, was de boodschap aan Ridder Roderick. “Vanaf nu mag jij zelf ook aan het werk. Begin maar met de afwas.”

Aankleding
Het overvliegweekend is het jaarlijkse groepsweekend met alle leden van de vereniging. Het is de afsluiting van het vorige seizoen. Voorzitter Harm van Rooij had het erg naar zijn zin. “Het overvliegweekend is vooral bijzonder omdat we dan met alle kinderen van alle leeftijden door elkaar draaien”, vertelt hij. “Het is hartstikke gezellig en tijdens activiteiten krijgen de oudste kinderen de verantwoordelijkheid voor een groepje. Superleuk om te zien hoe serieus ze dat nemen. Typisch Scouting!”
De vrijwilligers spannen zich maximaal in om het weekend tot een succes te maken. Ieder jaar in een ander thema, maar altijd met het motto 'de aankleding is de helft van het kamp'. Zo werd er dit jaar onder aanvoering van Daniel van den Berg in een week tijd een tien meter hoog kasteel uit de grond gestampt. Fantastisch om te zien. Daniel: “Je kunt nog zo’n mooi idee hebben bedacht, maar zonder al die handjes die komen helpen krijg je het niet voor elkaar. Typisch Scouting!” Het overvliegen van de oudste kinderen vond plaats met paard en wagen, een ludieke manier om van de oude naar de nieuwe groep over te stappen.

60-jarig bestaan
Scouting Schaijk is begonnen met een bijzonder seizoen. “We vieren dit jaar ons zestigjarig bestaan”, vertelt Harm. “Dat doen we niet alleen. Heel Schaijk en omgeving wordt erbij betrokken. Ook dat is typisch Scouting. We staan middenin de samenleving.”
Zo wordt er onder andere in juni een zeskamp voor andere verenigingen gehouden. Het feestseizoen gaat echter zaterdag 26 oktober al van start met een open dag boordevol activiteiten voor alle kinderen uit Schaijk en omgeving. ’s Avonds is er een reünie voor iedereen die als vrijwilliger actief is geweest. “We hebben de archieven nageplozen om iedereen te kunnen bereiken”, vervolgt Harm. “Mochten er desondanks mensen zijn die geen uitnodiging hebben gehad dan moeten ze zich vooral melden door te mailen naar reunie60jaar@scoutingschaijk.nl.”

(foto's: Corné van de Laar)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties