Schaijk

Ten minste houdbaar tot - Column Daan Jans

Door Daan Jans

Er dreigen honderdduizenden coronavaccins weggegooid te worden. In ons kleine Nederland alleen al. Ik vind dat geen goed idee. Slechts omdat er een datum op geprint is die zegt dat het heel misschien na die tijd minder goed werkt. Minder goed werken is nog altijd beter dan weggooien. Want dan weet je zeker dat ze helemaal geen effect hebben. In augustus verloopt een groot deel van de overgebleven AstraZeneca vaccins.

Natuurlijk is die datum er niet voor niks. En natuurlijk ben ik geen medicus of wetenschapper. Dus nogal makkelijk om vanaf mijn zeer luxe uitgevoerde bureaustoel even te vertellen dat het allemaal anders moet. Toch lijkt het me sterk dat er geen passende oplossing te vinden is. Een groot deel van de wereld staat nog altijd te springen om vaccins, zoals wij het hele eerste kwartaal van 2021 deden. Met een beetje goede wil lijkt het me wel te realiseren om die vaccins binnen korte tijd te verzamelen en op correcte wijze te leveren daar waar ze de injecties dolgraag willen zetten.

Dat vereist een beetje creativiteit. Het grootste struikelblok om deze vaccins niet elders onder te brengen is de Nederlandse bureaucratie. Allerlei regeltjes en wetten verhinderen een snelle verspreiding van de spuitjes. Terwijl afgelopen anderhalf jaar juist duidelijk heeft gemaakt dat onder druk alles vloeibaar wordt. In no-time konden wetten gemaakt of aangepast worden. Waarom is dít niet een thema dat in aanmerking komt voor snelle wetswijzigingen? Nu zijn lettertjes op papier belangrijker dan mensenlevens. Iets dat je een normaal mens niet uitgelegd kan krijgen. Of ik ben niet normaal.

En die houdbaarheidsdatum waar ik het over had, is ook geen keihard gegeven. Dat is in de meeste gevallen een richtlijn. Of dacht je dat als er op een pak verse halfvolle biologische kamelenmelk (ja, dat bestaat) 1 augustus gedrukt is, dat ie dan op 2 augustus rond middernacht plots niet meer te zuipen is? THT staat voor ‘Ten minste Houdbaar Tot’. Om deze reden worden er al te veel voedsel en andere houdbare producten verspild. Kijk, ruik en proef na deze datum is het devies.

Met een vaccin gaat dat kijk-, ruik- en proefprincipe wat lastiger. Maar de knappe heren en dames die zo snel deze vaccins ontwikkeld hebben, zullen toch ook wel in staat zijn te checken of de spuiten wellicht nog een paar weken of maanden langer te gebruiken zijn. Dat zou onze vrienden Hugo en Mark wat meer tijd geven om tot een gedegen oplossing te komen. Anders moeten we misschien aan de beleidsbepalers in Den Haag ook maar een THT-datum toekennen. Dan vrees ik echter wel dat er verschillende politici binnenkort met een 35%-kortingssticker op hun voorhoofd rondlopen. Kunnen ze door de grote commerciële bedrijven goedkoop ingehuurd worden. Weggooien is zonde.

Daan Jans

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties