Schaijk

'Ik zou de hele dag wel kunnen fietsen'

SWU helpt mensen met dementie bij Nieuwe Hoeven Schaijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Bij verpleeghuis Nieuwe Hoeven in Schaijk wonen mensen met dementie. SWU (Solidariteitswerkplaats Uden) helpt deze bewoners meer te bewegen. Zij hebben fietsen op een standaard gemonteerd om bewoners in de buitenlucht te laten ontspannen.

Bewoner Piet Derks met activiteitenbegeleider Anita Kuppen op de 'nieuwe fietsen'.

Er bestaat een tegelspreuk die zegt: 'Het leven is als fietsen; om je evenwicht te kunnen houden, moet je in beweging blijven'. Enige tijd geleden kwam Anita Kuppen, activiteitenbegeleidster op Nieuwe Hoeven, met een verzoek. Anita: “Onze bewoners die nog mobiel zijn, hebben vroeger meestal veel gefietst. Het is heel belangrijk om ze zo lang mogelijk mobiel te houden, vandaar veel bewegen”. Rondom Nieuwe Hoeven is er veel groen en zijn er uitgebreide wandelpaden. Zo kunnen bewoners met familie, vrijwilligers en verzorgenden de buitenlucht in.

Anita: “Het zou mooi zijn als de mensen ook nog even buiten kunnen fietsen”. Men wist dat de Solidariteitswerkplaats in Uden gebruikte fietsen opknapt. Gerard Brouwer, coördinator van deze afdeling bij SWU: “Dit was een niet alledaags verzoek, maar we wilden graag kijken wat mogelijk was. Een paar oma-fietsen konden we wel missen. Onze technische vrijwilliger Erik van der Loo heeft een stevig frame in elkaar gelast, waarop we de fietsen konden monteren”.

Half augustus was het zover. Al snel werd een plekje naast de wandelroute gevonden. Na enig installatiewerk kon de bijna 91-jarige bewoner Piet Derks op de fiets plaatsnemen. Anita Kuppen vergezelde hem daarbij. Piet: “Ik zou de hele dag wel kunnen fietsen, maar ik denk niet dat Anita dat volhoudt”. Een andere bewoner, mevrouw Van Uden: “Kijk, ik kan zelfs met losse handen fietsen. Dat heb ik nog nooit gekund”.

Zo werkte de SWU kosteloos mee om het leven van deze kwetsbare doelgroep weer wat fijner te maken. Anita: “Wij willen SWU heel hartelijk bedanken voor hun medewerking. Dit stellen we heel erg op prijs”. Gerard: “Heel graag gedaan. We vinden het prettig om iets voor de medemens te kunnen betekenen”. Een idee dat uitmondde in een mooi projectje tussen twee organisaties die elkaar niet vanzelfsprekend zouden hebben weten te vinden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties