Schaijk

'Hulp is nu harder nodig dan ooit'

Stichting Pater Vos in Schaijk: al 25 jaar op de bres voor India

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Stichting Pater Vos India viert in 2020 haar 25-jarig bestaan. De liefdadigheidsorganisatie, vernoemd naar de Schaijkse pater en missionaris Martien Vos (1907-1996), zet zich actief in voor ontwikkelingsprojecten op het gebied van onder meer onderwijs, gezondheidszorg en watervoorziening in het Zuid-Aziatische land. Arena sprak met twee bestuursleden van de jubilerende Schaijkse stichting, Tiny Vos en Jeanne Brands-Peters. “De dankbaarheid voor ons werk in India is heel groot.”

Pater Martien Vos werd op 27 december 1907 geboren in Schaijk als zoon van Dominicus Vos en Ida Verwijst. Na het volgen van een opleiding tot Jezuïet in België, vertrok hij eind 1932 naar India. Hij deed daar jarenlang pastoraal werk en spande zich in op het gebied van onderwijs en welzijn in het bisdom Raigarh in centraal India. Slechts één keer, in 1963, keerde hij terug naar Nederland om een bezoek te brengen aan zijn geboorteplaats en familie.

“Hoewel de stichting officieel is opgericht in 1995, zijn we eigenlijk al vier jaar eerder begonnen”, vertelt Tiny Vos, een neef van pater Martien Vos. “In 1991 vond ik namelijk een prentje waarop stond dat pater Vos in dat jaar zijn vijftigjarig priesterfeest had gevierd. Als blijk van waardering voor het werk dat hij al die jaren voor de mensen in India deed, zijn we in Schaijk toen geld gaan inzamelen.”

‘Cheque verstopt in schoen’
Het ingezamelde geld, een bedrag van 10.000 gulden, moet vervolgens naar India worden gebracht. Een taak die Tiny op zich neemt. “Ik was tot die tijd nog nooit op vakantie geweest, laat staan dat ik Schiphol kende”, lacht de Schaijkenaar. “Ik had de cheque in mijn schoen verstopt, zó bang was ik om deze te verliezen.”
Eenmaal in centraal India wordt Tiny geconfronteerd met een onvoorstelbare armoede, iets wat hem diep raakt. “Niet alleen de plaatselijke bevolking had vrijwel niets, ook pater Vos zelf droeg nog steeds de jas die hij 28 jaar eerder uit Schaijk had meegenomen… Hij was dan ook dolblij met de cheque die ik meebracht.”

Oprichting stichting
Weer terug in Schaijk kan Tiny het beeld van de schrijnende armoede in India maar niet uit zijn gedachten verdrijven. “Ik dacht: daar móet gewoon geld naartoe. We zijn toen rommelmarkten gaan organiseren om geld in te zamelen voor India en op 19 september 1995 is officieel de Stichting Pater Vos India opgericht.”

Pater Sudhir Bara
Nadat pater Martien Vos op 10 september 1996 op 88-jarige leeftijd overlijdt, reist Tiny in 1997 opnieuw naar India. Niet alleen om het graf van zijn oom te bezoeken, maar ook om een nieuwe contactpersoon voor de stichting in India te werven. Die vindt hij in de persoon van priester Suddhir Bara, die nu nog altijd de contactpersoon van de Schaijkse stichting is.
Jeanne Brands-Peters: “Sudhir is met geld van de stichting eind jaren negentig een school gestart in de plaats Kharsia in de deelstaat Chhattisgarh.” De school is een van de paradepaardjes van de stichting. “Het is een school waarop alle kinderen welkom zijn, ongeacht afkomst of religie. De school is destijds begonnen met 50 kinderen en twee onderwijzers en is sinds die tijd steeds verder uitgebreid. Inmiddels telt de school al meer dan 1000 leerlingen”, geeft Jeanne aan.

Snoepjes
De school staat in een hele arme streek. Jeanne: “Er zijn daar heel veel zogeheten dagloners. Die mensen lopen dagelijks naar de stad en wachten daar dan tot iemand naar hen toekomt om hen werk te verschaffen.” Tiny: “Wanneer wij daar snoepjes uitdelen aan de kinderen, breken zij deze in driëen om zo later nog wat over te hebben. Ook hebben we meegemaakt dat voor de ingang van een ziekenhuis kinderen zaten die geen medische hulp kregen omdat zij geen geld hadden. Daar hebben wij de behandeling nog voor betaald.”

Projecten
De Stichting Pater Vos heeft in de afgelopen 25 jaar talloze projecten gerealiseerd in centraal India. Variërend van volledige schoolgebouwen tot ambulances en van computers tot allerlei medische apparatuur. Leden van de stichting zien er daarbij nauwlettend op toe dat alles op de juiste plekken belandt. “India is een heel corrupt land”, weten Tiny en Jeanne. “We hebben dan ook hele strikte afspraken om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van onze financiële steun. Bovendien worden veel van onze projecten nog gecheckt door grote ontwikkelingshulporganisaties als Wilde Ganzen en Cordaid, die onze doelen vaak mede financieel ondersteunen. Een groot voordeel daarnaast is dat we in al die jaren een goede vertrouwensband hebben opgebouwd met onze contactpersonen in India. De dankbaarheid voor ons werk is heel groot.”

Steun de stichting
De Stichting Pater Vos India wilde haar 25-jarig bestaan dit najaar eigenlijk vieren met een jubileumtentoonstelling en benefietdiner bij Nieuw Schaijk, maar vanwege corona kan dit helaas niet doorgaan. Steun blijft intussen hard nodig benadrukken Tiny en Jeanne. “Zeker nu in coronatijd. In centraal India geldt momenteel een volledige lockdown en hulp is daardoor harder nodig dan ooit!” De stichting is daarbij afhankelijk van donateurs. Je kunt donateur worden door jaarlijks een bedrag van 25 euro over te maken (meer mag uiteraard ook) ten name van Stichting Pater Vos India in Schaijk op bankrekeningnummer NL42RABO 0146337573. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.stichtingpatervosindia.nl.

Pater Martien Vos (1907-1996)

Tiny Vos (rechts) ontmoet zijn oom Pater Martien Vos in India.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties