Schaijk

Week van de Klasseboer

Schaijkse scholieren bezoeken melkveebedrijf De Zonnenberg in Herpen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK/HERPEN - 'Boer wat doe je veel moeite! Melk haal je toch gewoon in de supermarkt!'. Van 13 tot en met 17 mei is het weer de Week van de Klasseboer. Een week waarin basisscholieren kennismaken met de boerderij. Melkveebedrijf De Zonnenberg aan de Wooijstaat 1 in Herpen ontvangt op 17 mei de leerlingen van groep 5 van basisschool Den Omgang uit Schaijk. De Schaijkse kids komen die ochtend proeven aan het belevend leren op de boerderij tijdens een speciale kennismakingsles.

"Klasseboeren zijn een initiatief van boeren en boerinnen die het belangrijk vinden om kinderen te laten ervaren dat wij hier in Nederland lekker en gezond eten dichtbij produceren", vertelt Wilma Zonnenberg (foto) van het Herpense melkveebedrijf. "Wij doen dit door lessen over voedsel(productie) te verzorgen die passen binnen het lesprogramma van de school, en de leeftijd van de kinderen die op de boerderij komen. Alle boeren zijn gecertificeerd, en hebben een veilig erf voor bezoekers."

Bert en Wilma Zonnenberg hebben met Jade en Lieve zelf twee dochters, maar vinden het belangrijk om ook andere kinderen te laten zien hoe het er op een melkveebedrijf aan toe gaat. "We willen graag laten zien wat er gebeurt voordat de melk van ons bedrijf weg gaat voor de verkoop naar de melkfabriek en uiteindelijk naar de supermarkt. We nemen kinderen tijdens deze lessen mee in de stallen om zelf te ervaren en te beleven hoe onze dieren verzorgd worden. Ze mogen daarnaast zelf klusjes doen, zoals de kalfjes melk en brokken geven. Ook mogen kinderen mee naar de melkstal om samen te kijken en te helpen hoe een koe gemolken wordt." 

Vergoeding
Er gaan relatief nog weinig schoolklassen naar een boerderij voor onderwijs. Door subsidie vanuit verschillende partijen wordt dit toegankelijker gemaakt. Schoolklassen die komend schooljaar een boerderijles willen opnemen in hun schoolprogramma kunnen hiervoor subsidie aanvragen via www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten. Meer informatie is ook te vinden op www.klasseboeren.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties