Schaijk

Maarten Ploegmakers: ‘Niks Uden. We horen bij Herpen!’

Schaijkse kapsalon geannexeerd door Heerlijkheid Herpen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

SCHAIJK - Dinsdagochtend is tot veler verrassing de kapsalon van Maarten Ploegmakers op diens verzoek geannexeerd door Martijn van den Berg, schout van Herpen. Het complete pand inclusief woonhuis, parkeerplaatsen en achtertuin aan Pastoor van Winkelstraat 30 valt hiermee vrijstaatsrechtelijk niet langer onder de gemeente Landerd maar onder de Heerlijkheid Herpen. Ploegmakers zet deze opmerkelijk stap nu duidelijk is geworden dat de Landerdse raad wil gaan fuseren met Uden. Een besluit waar Ploegmakers op deze wijze aan wil ontsnappen.

Schout van Herpen Martijn van den Berg (links) en Maarten Ploegmakers.

‘Niks met Uden’
Ploegmakers is glashelder over de fusieplannen van Landerd: "Zijn ze nou helemaal gek geworden of hoe zit het? Ik heb niks met Uden, helemaal niks. En ook niet met Zeeland of Volkel. En dan ligt er ook nog ergens Odiliapeel? Jezus, Maria, Jozef… die plaatsen zeggen me zo weinig dat ik er niet eens een hekel aan heb! Wij horen bij Herpen, bij Berghem, bij Langel en bij dat verrekte Ravenstein. Ik heb begrepen dat die sinds vorig jaar onder de vrijstaat vallen en bestuurd worden vanuit Oss. Prima. Vanaf vandaag dus ook mijn kapsalon."

Legale annexatie
Is de annexatie van kapsalon Ploegmakers door de Heerlijkheid Herpen legaal? Dat is wat veel bestuurders in Landerd en omringende gemeenten zich bezorgd afvragen. Volgens prof. Van Mourik, internationaal befaamd rechtsgeleerde en specialist in notarieel recht, betreft het een legale annexatie maar zijn er wel kanttekeningen te plaatsen bij de actie van Martijn van den Berg: "Een schout mag inderdaad afzonderlijke percelen annexeren in dorpen en steden gelegen aan de landsgrenzen van de vrijstaat. Hiervoor moet echter wel toestemming worden gevraagd aan de Landsraad. Want een annexatie mag juridisch gezien dan wel legaal zijn, maar kan politiek soms erg gevoelig liggen. Dat lijkt hier allemaal wel mee te vallen, maar ik raad Martijn toch aan om de annexatie even ter goedkeuring voor te leggen. Waar de Landsraad mogelijk wel huiverig voor zal zijn, is de toenemende invloed van de Heerlijkheid Herpen op het bestuur in de vrijstaat." Hiermee doelt Van Mourik (ook schout van Ravenstein) op de mogelijke ambities van geboren Herpenaar Ploegmakers.

Schout van Schaijk?
Hoewel het schoutmandaat van Ploegmakers voorlopig beperkt blijft tot Pastoor van Winkelstraat 30, lijkt de kans groot dat hij op termijn benoemd zal worden tot schout van geheel Schaijk. "Ik ga me er in elk geval voor inspannen", zegt Martijn van den Berg. Hij weet zich daarbij gesteund door de schout van Oss, René van Rooij. De zorgen van Van Mourik over de toenemende invloed van Herpen lijken hiermee gerechtvaardigd. Want éénmaal raden waar Van Rooij zijn wieg heeft gestaan: juist, in Herpen.

Geen visumplicht
Hoewel de kapsalon van Ploegmakers behoort tot de Heerlijkheid Herpen - deelgebied van de van de zelfstandige vrijstaat Land van Ravenstein - geldt er vooralsnog geen visumplicht voor bezoekers uit omliggende landen. Eenzelfde gebaar maakt Martijn van den Berg richting buitenlandse bezoekers aan zijn supermarkt.

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Prof. Van Mourik:

|Doorsturen

Carel van H

2018-02-28 16:56:30

Chapeau Maarten!...jij bent 1 van de weinigen die in het openbaar zegt wat hij denkt.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties